Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Pénzügyi kockázatok csökkentésének módszerei

2005/11. lapszám | Dr. Csanádi Károly |  2299 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Pénzügyi kockázatok csökkentésének módszerei A tőkeszegény hazai vállalkozások kiadásait csökkenti, ha a vállalkozó a berendezések, készülékek, csövek építtető által történő beszerzésében állapodik meg, ha a felek a szerződésben több olyan műszakilag elhatárolható szakaszt határoznak meg, amelyik alkalmas a részszámla benyújtására. Lehetőség van a vállalati összeg ügyvédnél való letétbe helyezésére a letéti szerződés szabályai szerint, vagy bankgarancia, mint szerződést biztosító mellékkötelezettség igénybe vételére.

A számlavezető hitelintézetnél fedezetigazolást lehet kérni. A fedezetigazolás összegét a hitelintézet elkülönítetten kezeli. A fedezetigazolást felhasználásakor a fizetésre vonatkozó megbízáshoz mellékelni kell, és a megbízáson „Fedezetigazolással” megjelölést kell feltüntetni. Terhelendő számlaként a fedezetigazoláson közölt bankszámlát kell megjelölni. A fizetési módban a feleknek – fedezetigazolás esetén is – meg kell állapodniuk.

Folyamatos teljesítés esetén az egyes részszámlák alapján benyújtott megbízáson „Részfizetés fedezetigazolásra” megjelölést, valamint a fedezetigazolás keltét és számát kell feltüntetni. A fedezetigazolás hátlapján a jogosult folyamatosan vezeti a részfizetések összegét. A fedezetigazolás céljára szolgáló nyomtatványt a hitelintézet alakítja ki. A kötelezett a nyomtatvány erre kijelölt példányán a hitelintézetnél bejelentett aláírásbejelentésen meghatározott módon eszközölt aláírással kérheti a hitelintézettől a fedezetigazolás részére történő kiadását vagy a jogosult részére történő elküldését. A kérelemben a hitelintézettel a kötelezett közli a fedezetigazolás kiállításához szükséges adatokat (a szállító neve, címe stb.).

Ha a kötelezett a pénzügyi biztosítékot bankszámláról nyújtja, a kérelemhez csatolandó átutalási (átvezetési) megbízáson átutaló (terhelendő) számlaként az említett számlát, jogosult (elismerendő) számlaként a fedezetbiztosítási számlát kell feltüntetni. Megfelelő biztonságot nyújthat az azonnali beszedési megbízás (azonnali inkasszó) benyújtásának lehetősége. Ennek feltételeiről a feleknek szerződésben meg kell állapodni, és szükséges a kötelezett hozzájárulása is, melyet felhatalmazó levél kiállításával ad meg a számlavezető hitelintézetnek. Okirati bizonyíték lehet a kötelezett által is aláírt építési napló (felmérési napló), műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv, részátadás jegyzőkönyve, a tételes és összegszerűen is kimutatott hibajegyzék, valamint az utó-felülvizsgálati eljárás jegyzőkönyve. Az azonnali beszedési megbízás részletszabályait a pénz- és elszámolás-forgalom, valamint a pénzfeldolgozás szabályairól szóló 9/2001. (MK 147.) MNB rendelkezés (19. § – 23. §) tartalmazza. A szerződéses megállapodás előtt célszerű a feltételeket a számlavezető hitelintézettel egyeztetni.

A ki nem egyenlített számla, mint lejárt követelés érvényesítése fizetési meghagyással indítható, amely jogerőre emelkedik és végrehajtható lesz, vagy ellentmondás miatt perré alakul. Peresítés esetén a szerződés, az építési napló (felmérési napló), a levelezések és a számlák alapvető bizonyítéknak minősülnek.

Cégügyek