VGF&HKL szaklap

Cséki István

Arcképek és vélemények

2006/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  2895 | |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Cséki István az épületgépészet szakma egyik emblematikus alakja. Tervez, tanít, publikál, közéleti tevékenysége jelentős, és emellett folyamatosan tanul. Egy ideje nyugdíjba vonult, még sincs elég szabadideje. Napi szinten képzi magát, mivel elvei közé tartozik a „Jó pap is holtig tanul” mondás. Viszont szakmai szervezetekről, az épületgépész társadalmi életről nem beszél: mivel aktív szereplője volt, nem tartja etikusnak, hogy így, „utólag” véleményt mondjon róla.

– Miért ne kezdenénk a közepén? Érdekelne, hogyan látja az épületgépészeti szakma állását manapság?

– Véleményem szerint nincs igazán megbecsülve, pedig lassan nagyobb teret foglal el egy építés során, mint az építészet. Sajnos a szakma hígul. A tanulószám az utóbbi években egyre inkább csökken, míg az iskolák száma növekszik. Azt tapasztalom, hogy csak az megy épületgépésznek, akit máshová nem vettek fel.

– Mit gondol, hová vezethet ez a tendencia?

– Hiány lesz a jó szakember. Ennek következtében felmegy a gépészek fizetése. A technológia fejlődésének köszönhetően egyes berendezéseket akár egy háziasszony is összerakhat, de azért szakemberre mindig szükség lesz. Az újabban divatos passzív házak térhódítása révén a fűtés szerepe lecsökken ugyan, de a szellőzés annál inkább előtérbe kerül. Tervezői munkám kapcsán kivitelezőkkel is kapcsolatban állok. Tudják, hogy tanítok, ezért sokszor kérdezik, nincs-e ember, akit küldhetnék, de annak a pár végzősnek már rég megvan a helye. A másik gond, hogy a diákok csak a 16. életévüket betöltve kezdhetnek fizikai munkát végezni. Ez jelentősen lecsökkenti a gyakorlati idejüket.

– GMbSZ?

– Magyarországon sajnos hiába készítenek szabványokat, a végén úgyis az illetékes hatóság szabja meg, hogy mit lehet és mit nem. Hiába lehet szabvány szerint gázcsövet falban vezetni, ha a gázszolgáltató nem engedélyezi. Foglalkoztam a magyarországi hat gázszolgáltató egyesítésének gondolatával, de el kellett vetnem az ötletet. Pedig ezen a téren mi még nem is állunk olyan rosszul. Németországban négyszáznál is több gázszolgáltató működik.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Tavaly középfokú angol nyelvvizsgát tettem, és így tervezek nekiugrani a Phd fokozatnak. Mindig is azt vallottam, hogy folyamatos képzés, tanulás nélkül lemarad az ember. Ez különösen igaz a mi szakmánkra, mivel a technológia nagyon gyorsan fejlődik. Nem lehet leállni. Ezt tanácsolom a diákjaimnak is.

– Az önéletrajzából kiderül, hogy vitorláshajó-vezetői engedélyt szerzett.

– Így van. Van egy vitorlásom Balatonon, de sajnos tavaly egyszer sem sikerült menni vele. Más rakta vízre és más emelte ki onnan ősszel. Egy éve nyugdíjban vagyok, mégsem lassul az életem.

– Üzenet, tanulság, megjegyzés?

– Két jó tanácsot szeretnék adni, elsősorban a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiataloknak. Mindenképp szánjanak 1-2 évet arra, hogy kivitelezésben dolgozzanak, ugyanis ennyi idő akár 10 év tervezői gyakorlattal felér.

A másik a nyelvismeret megszerzése, ami ma már elengedhetetlen, mégis az ország felnőtt lakosságának csupán 10-15 %-a beszél idegen nyelven, biztosan használni meg csak 5%-a tudja. Igaznak látszik a mondás: ahány nyelvet tudsz, annyi emberrel érsz fel.

Interjú


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem