VGF&HKL szaklap

GMBSZ Válasz Regőczi Istvánnak

2012. december 11. | Dr. Meszléry Celesztin |  1879 | |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

GMBSZ Válasz Regőczi Istvánnak cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Köszönöm a VGF Szerkesztőségének, hogy lehetőséget ad a reagálásra.

Ahogy korosodom, hozzászoktam, hogy egyre több szakmai folyóirat tart interjúra érdemesnek. Így a VGF riportere, aki fiatal, okos és értelmes is, elkapott egy néhány órás beszélgetésre. Interjú: Készítő kérdéseket tesz fel az Alanynak, jegyzetel, magnót használ stb., majd saját szavaival leírja azt, amit fontosnak tart. Ezt a Főszerkesztő többször átíratja, vagy nem, a Készítő egyeztet az Alannyal/vagy nem stb. Megjelenik, és a riporter aláírja. Ha az Alany is aláírná, akkor ez nem interjú, hanem szakmai cikk.
Ezért lepett meg engem Regőczi István, mint MGVE-elnök reagálása. Ugyanis miért én vagyok az „apropó" szakmai véleménye kifejtésére? Ha tisztázzuk a számomra megtisztelő mondatait, marad egy jól átgondolt, saját véleményt tartalmazó, indokolt állásfoglalás. Konzekvencia: nem mindenben értünk egyet. Ezt említésem nélkül is kifejthette volna.
Én, ha a MÉgKSZ elnökeként nyilatkozom (most nem így volt, csak „Atya" voltam), a Szövetség, mint gyűjtőszervezet kompromisszumos/többségi véleményét kell képviselnem. Ezt Regőczi Elnök Úrnak ismernie kell, hiszen a Gázipari Műszaki Szakbizottságban (GMBSZ) hosszú ideje vitatkozunk.
Az Elnök Úr végtére is három témát érint, kettőben az interjúban leírtakat pontosítani akarja. Erre kell most a MÉgKSZ véleményét közreadnom.
Ha visszatekintünk a hazai szakirodalom cikkeire, több évtizede döntően mai MÉgKSZ-t tagok emelték fel szavukat, hogy az égéstermék-elvezetés ne legyen halálos balesetek okozója. Most a GMBSZ első fogalmazása kitiltotta a „B" típusú készülékeket? Regőczi Elnök Úr szerint nincsen többé „B" típus. És a készülékcsere?
A GMSZB döntése értelmében az „A" és „B" típus cserélhető a 111/2003. (VII. 9.) rendelet 2. melléklet 1.5.1 pontja szerint az eredeti létesítéskori, vagy ha ez változott, a GMBSZ előírásai szellemében lévő égéstermék-elvezetési, ill. légellátás-szellőzési viszonyok fennállása esetén. Nem értem, Elnök Úr ezt miért nem írja le, hiszen ott volt a döntéskor. (Mint havilapnak, kb. négyhetes az átfutásunk. Regőczi úr kézirata valószínűleg a döntés előtt került hozzánk. A szerk.)
Szeretném leszögezni, a MÉgKSZ (én sem) nem mondja, hogy neki van igaza véleményében, csupán azt, hogy ez többségi álláspont, vannak jó irányú dolgok, és vannak jó irányú, de megvalósíthatatlan dolgok.
Ez a „B" típus-t tiltás értelmezése. Hadd mondjak egy talán nem jó példát. A gépkocsi biztonsági öv köteles alkalmazása számos emberéletet mentett (lehetne ilyen a légzsák, az energiafelemésztő lökhárító, az ABS stb.). Kötelező az öv lett, kivéve azon kocsikat, ahol ezt nem lehetett beszerelni. Ugyanis a magyar állam ezen tulajdonosokat nem finanszírozta megfelelő jármű vásárlására. A MÉgKSZ és én is azonnal beállok Regőczi Úr mögé hátvédként, ha a magyar állam a gázkészülékcserét fizeti „B"-ről „C"-re.
A MÉgKSZ egyetért a szigorítással, új létesítményre ne legyen „B" típus. A felújítást külön kellene értelmezni. A csere a magyar állampolgár anyagi helyzetének függvénye. A Regőczi Úr által felvetett másik témakörben nem értem a pontosítást/feddést. Az OLÉH és a MÉgKSZ együttműködik. Az eddigi szabályozásokban az égéstermék-elvezetés építési-engedélyezési hatáskörbe tartozott, ahol a kéményseprő közszolgáltató volt véleményezési helyzetben. Ha az MGVE az előírásokat aszerint módosíttatja, hogy ezentúl a gázkészülékgyártó ad szakvéleményt, lelkük rajta.
És végül, ha Elnök Úr a kéményseprő közszolgáltatás szakmai felügyeletét vizsgálná, szívesen állunk rendelkezésére. Itt aztán tényleg szélsőséges álláspontok csapnak össze, amiben az MGVE-nek és a MÉgKSZ-nek is van véleménye.
Véleményem, ha a két civil szervezet kezdettől együttműködik, nem lenne szükség szakmai folyóirati pengeváltásokra.

Végül, bár én tisztelem Elnök Úr „B" típus iránti ellenszenvét, kérdezem, hogy saját tagjai gázkészülékcserére félretett „B" készülékeit hol kívánnák értékesíteni?

Tisztelettel:
Dr. Meszléry Celesztin
MÉgKSZ elnök


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem