Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Különböző anyagú csövek egymáshoz kapcsolása

2007/11. lapszám | Cséki István |  38 801 |

Az alábbi tartalom archív, 14 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Különböző anyagú csövek egymáshoz kapcsolása

Az 1989-es rendszerváltás előtt a különböző anyagú csövek kötése nem okozott problémát az épületgépészetben, mert csak horganyzott és fekete acélcső, illetve PVC cső létezett. Cikkünkben természetesen csak a nyomóvezetékekről lesz szó, mert a lefolyóvezetékeknél ez a kérdéskör kevésbé problémás.

Ma a tervezők, szerelők, megrendelők sokféle csőanyag közül válogathatnak: acél, réz, műanyag. Az acélcsövekből létezik fekete, horganyzott és rozsdamentes. Rézcsövekből választható a lágy, félkemény és a kemény. A műanyagcsövek választéka a legnagyobb: polietilén (PE), polipropilén (PP), polibután (PB), PVC, ötrétegű. Ezeken belül a PE csőből a térhálósítás szerint is három különféle létezik. A csővezetékek összekapcsolása szempontjából ennek nincs jelentősége. A műanyagcsöveknél nagyon fontos figyelni arra, hogy átengedi-e az oxigént vagy sem (oxigéndiffúzió), de természetesen a csövek kötése szempontjából ennek sincs jelentősége.

A különböző anyagú csövek egymáshoz való kapcsolásánál nagyon fontos szempont, hogy milyen közeget kell bennük szállítani. Az összekötés technikailag nem probléma, mert mindegyiket egymáshoz lehet kötni menetes csatlakozással. Most a különböző felhasználások szempontjából vizsgáljuk meg az eltérő anyagú csövek összekötését. Megnézzük a vízvezetékeket, fűtési vezetékeket, gázvezetékeket, olajvezetékeket, préslevegő-vezetékeket. A ritkábban szállított közegeket most nem taglaljuk.

Vízvezetékek

Horganyzott acél- és rozsdamentes acélcsövek minden további nélkül összeköthetők egymással (vannak olyan területek, ahol csak a rozsdamentes csövek használhatók, mint például élelmiszeripar, gyógyszeripar). A fekete acélcsöveket az ivóvízben lévő oxigén miatt nem használjuk, mert megindul a korrózió, valamint higiéniai szempontból sem megfelelők. Az összes műanyagcső köthető az acélcsövekkel. A rézcsövek csak úgy kapcsolhatók acélcsőhöz, hogy figyelembe vesszük a folyási szabályt, amelyik szerint „a víz áramlási irányát tekintve rézcső után nem következhet acélcső”. A vízben lévő oxigéntartalom rézionokat választ le a cső faláról, s azt az áramlás viszi magával. Az acélanyagú csövekben ettől megindul az elektrokémiai korrózió, s kilyukad az acélcső. Acélcső után következhet rézcső, ha nincs cirkuláltatás, vagyis nem juthat vissza a víz a rézcsőből az acélcsőbe.

A különböző műanyagcsövek összekötése egyszerűen lehetséges. Vízvezetéknél nem okoz problémát az oxigéndiffúziótól nem védett cső, mert a vízben amúgy is van oxigén. A rézcsövek és műanyagcsövek öszszekötése szintén gond nélkül megoldható menetes kötéssel. Az acélcső és műanyagcső kötése sem okoz semmi problémát. Lágy víz szállítására sem a műanyag, sem a rézcső nem használható, mert hamar tönkremennek.

Fűtési vezetékek

Ezekhez horganyzott acélcsövet nem szoktunk használni, mert drágább, mint a fekete acélcső, és semmivel sem jobb annál. Hegeszteni pedig nem lehet, mert a horganyréteg leég róla. Rozsdamentes acélcsövet sem használunk fűtéshez, mert az még a horganyzott csőnél is drágább. Az acélcső és a rézcső itt összekapcsolható, ha nem juthat be oxigén a fűtési rendszerbe. Ilyenkor a folyási szabály nem érvényes (hiába következik acélcső a rézcső után a cirkuláció miatt), mert nincs oxigén a rendszerben. A műanyagcsövek és az acél- vagy rézcsövek kapcsolása minden gond nélkül lehetséges, csak arra kell vigyázni, hogy oxigéndiffúziótól nem védett műanyagcsövek ne kerüljenek be, mert a korrózióveszély jelentősen megnő. Akkor se építsünk be ilyen csövet a fűtési rendszerbe, ha padlófűtés készül belőle, és egy hőcserélővel le lesz választva a többi fűtéstől. A padlófűtési csövekben iszapképződés indul be, s egy idő után eldugul a vezeték.

Gázvezetékhez műanyagcsövet csak földben szabad használni. A földből történő kijövetelnél műanyag-acél, illetve műanyag-réz átmeneti idomot kell beépíteni, s utána már azzal a fémvezetékkel lehet tovább haladni. A FŐGÁZ kivételével mindenütt lehet a műanyagcső után egyből rézcső (családi háznál). Budapesten rézcső csak a mérő után 300 mm-rel következhet. Az acélcsövek hegesztéssel köthetők össze egymással. A földben a műanyag gázvezetékek hegesztéssel köthetők egymáshoz (polidiffúziós vagy elektrofittinges kötés). A rézvezetékek csak keményforrasztással vagy présidomos kötéssel kapcsolhatók egymáshoz. Olajvezetékhez csak acél- vagy rézcső használható. Az acélcsövek kötései lehetnek menetesek vagy hegesztettek. A rézcsövek keményforrasztással, illetve présidomokkal kapcsolhatók össze. Rézcsöveknél figyelni kell a présidomos kötéseknél a tömítés anyagára, mert csak olajálló tömítés lehet benne. Préselésnél fokozottan kell figyelni, hogy ne maradjon ki préselés nélküli idom.

Préslevegő

Ehhez a műanyagcső kivételével minden cső problémamentesen használható. A műanyagcsövek is beépíthetők, de csak nagyon gondos olajleválasztás után, mert az olajak tönkretehetik ezeket a csöveket. Csak azok a műanyagcsövek használhatók, melyek bírják a nagyobb nyomásokat. A különböző anyagú csövek összekapcsolásánál figyelni kell az eltérő hőtágulásokra. Az acélcsövek megnyúlása a legkisebb, majd ezután következnek a tágulás nagysága szerint a rézcsövek, az ötrétegű csövek, majd a különböző anyagú műanyagcsövek, melyek hőtágulása akár 8-10-szerese is lehet az acélcsövekének.

Szerelés


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem