Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tűzjelző rendszerek új generációja

2008/12. lapszám | Ertinger Imre |  2637 |

Figylem! Ez a cikk 16 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A beépített tűzjelző rendszer nem riaszt feleslegesen, csak csendben figyeli környezetét, megbízhatóan őrködik, akár évtizedeken keresztül. Talán éppen ezért nem vesszük elég komolyan. Sokan egy rendelet felesleges következményeként kezelik, amelyhez ráadásul folyamatos karbantartási kötelezettség is társul. Kidobott pénz? Határozottan nem! A korszerű rendszerek számtalan új funkcióval és jellemzővel rendelkeznek, amelyek mindegyike az emberi életek és a vagyoni értékek megbízható védelmét szolgálja.

A legújabb fejlesztésű optikai füstérzékelők mérőkamrája két érzékelő elemet tartalmaz, amelyek két irányból vizsgálják a kamrába került füstöt. A két füst- és a két hőérzékelő elem jelzései intelligens elemzésen, összehasonlításon és kiértékelésen esnek át, így megbízható érzékelést garantálnak mindenfajta tűztípus esetén. Emellett a füstrészecskék mérete és fajtája is értékelésre kerül, sőt az eszköz megkülönbözteti a világos és sötét részecskéket. Ennek köszönhetően az érzékelő különbséget képes tenni a füst, valamint a gőz- és vízpára között (1. ábra).

A korszerű érzékelőkben konfigurálhatók a védendő terület tulajdonságai (helyiséggeometria, tűzkockázat, zavarjelenségek stb.). Egy kórházi szobában keletkező parázsló tűz, vagy egy szintetikus anyagokat tároló helyiségben keletkező, nyílt lánggal égő tűz érzékelése sokkal korábban és megbízhatóbban történik meg az előre kiválasztott optimális paraméter beállításnak köszönhetően. Mindezek miatt az új generációs optikai füstérzékelők érzékelési megbízhatósága elérte, sőt, meg is haladta a korábban legjobbnak tartott (de a radioaktív izotóptartalma miatt meglehetősen nehézkesen kezelhető és nem túl környezetbarát) ionizációs füstérzékelők teljesítményét.

Ha régi, elavult, hagyományos rendszer védi a létesítményt, lehetőség van rá, hogy több lépcsőben, költséghatékonyan lecseréljék azt. A működésében legmodernebb érzékelő képes hagyományos eszköz módjára kommunikálni, ezért egyszerűen lecserélhető a meglévő rendszer bármely érzékelője. Amikor minden vonal minden érzékelője lecserélésre került, a központ cseréje is megtörténhet. A csere ütemezhető, elvégezhető hosszabb időszak alatt, ezért nem igényel egyösszegű jelentős beruházást. A modern tűzjelző eszközök (érzékelők, kézi jelzésadók, vezérlő- és jelzésfogadó modulok stb.) mindegyikében található úgynevezett izolátor-modul? Ennek köszönhetően felújítás vagy átépítés esetén, ha a tűzjelző hálózat kábelét elvágják, a teljes rendszer zavartalanul működik tovább.

A tűzjelző rendszer fejlesztésének legnagyobb problémája ma már nem az érzékelés, hanem a megbízható jelfeldolgozás. Olyan ez, mint amikor elmegyünk gyermekünk koncertjére, aki nagyzenekarban játszik. Agyunk bonyolult jelfeldolgozásának köszönhetően azonnal meghalljuk, ha ő kezd zenélni, mert számtalanszor hallottuk gyakorolni, és rengeteg hangmintát, dallamot tároltunk el, miközben otthon muzsikált. Ilyenkor érzékelésünk képes figyelmen kívül hagyni az összes többi zeneszerszám hangját, és kiemeli a „zűrzavarból” a számunkra fontos részletet. Hasonlóan működik a tűzérzékelés is: mára minden gyártónak remek mikrofonja van a „zene” észlelésére; a kérdés az, melyik tudja kiválasztani a fontos „dallamot”, a valódi tűz jellemzőit. Létezik olyan gyártó, aki képes olyan érzékelő-családot alkotni, amelyben 2600-3000 telepített érzékelőre évente mindössze egyetlen téves riasztás jut. (A VdS minősítéssel rendelkező eszközök piacán ez az arány 500 érzékelőként egy.)

Tudta, hogy a komoly tűzesetet elszenvedett vállalkozások 70%-a az eseményt követő 3 éven belül befejezi működését? Ennek oka legtöbb esetben a termeléskiesés. Amíg az elveszett forgalmat a biztosítás kompenzálja, az értékes megrendelők elpártolnak (forrás: Newsletter Brand-aktuell 20/05, industry association FVLR lichtkuppel). Egy jól működő tűzjelző rendszer emberi élteket menthet, és hatalmas anyagi károktól óvhatja meg önt és vállalkozását.