Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2008. december

Számítógép az épületgépészeti tervezésben

Kéry Tamás |  3349

A számítógép szerepe a tervezésben? Körülbelül annyi, mint az autó szerepe a közlekedésben, vagy a mosógép szerepe a háztartásban. Napjainkban már nélkülözhetetlen evidencia. Lehet nélküle, de jóval lassabban, körülményesebben, és az eredmény színvonala is kérdéses. Ez persze nem volt mindig így. Nem is kell messzire visszatekinteni.

Kb. 15 kW-os* levegős hőszivattyúk 1/2

|  2395

Kb. 15 kW-os* levegős hőszivattyúk 1/2 cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kb. 15 kW-os* levegős hőszivattyúk 2/2

|  2289

Kb. 15 kW-os* levegős hőszivattyúk 2/2 cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Higiéniatudatos, biztonságos rendszerkialakítás a vízellátó rendszerekben

|  4131
2 5 (2)

A megfelelő vízminőség okán szakmánkra egyre fokozottabb felelősség hárul. Az ivóvízhálózatok higiéniai szempontból kifogástalan méretezése, anyagválasztása, szerelése, üzembe helyezése és megfelelő üzemeltetése a témában megjelent számos publikáció ellenére sajnos még mindig nem magától értetődő dolog. A cikkben megpróbálom bemutatni az aktuális szabványok és rendeletek segítségével, hogy ivóvíz-rendszerekben hogyan szüntethetők meg az anyagválasztással, a termikus fertőtlenítéssel és a vezetéknyomvonal helyes megválasztásával az ivóvízfertőzés és a korrózió lehetséges kockázati forrásai.

A polipropilén (PP) csövek

Nagy Ildikó |  11 439
1 5 (1)

A műanyagok szerves polimerek, amelyeket mesterséges úton, vagy a természetben található szerves polimerek átalakítása útján állítanak elő. A gyakorlatban felhasznált műanyagoknak számos követelményt kell kielégíteniük. Fontos, hogy a felhasználási idő alatt a termikus, mechanikai vagy egyéb tulajdonságaikat hosszú időn keresztül megtartsák, és ezek a tulajdonságok az igényeknek megfelelően alakíthatók legyenek. További elvárásként említhető, hogy a műanyagoknak károsodás nélkül feldolgozhatóknak kell lenniük. A követelményeknek való megfelelés érdekében a műanyagok a polimer komponens mellett kisebb-nagyobb mértékben különböző adalékanyagokat is tartalmaznak. A műanyagok több mint 75%-át a polimerizációs műanyagok adják.

Tűzjelző rendszerek új generációja

Ertinger Imre |  2715

A beépített tűzjelző rendszer nem riaszt feleslegesen, csak csendben figyeli környezetét, megbízhatóan őrködik, akár évtizedeken keresztül. Talán éppen ezért nem vesszük elég komolyan. Sokan egy rendelet felesleges következményeként kezelik, amelyhez ráadásul folyamatos karbantartási kötelezettség is társul. Kidobott pénz? Határozottan nem! A korszerű rendszerek számtalan új funkcióval és jellemzővel rendelkeznek, amelyek mindegyike az emberi életek és a vagyoni értékek megbízható védelmét szolgálja.

Árajánlatok a napkollektor-piacon

TB |  2377

Szerkesztőségünk üzenetet helyezett el az egyik leginformatívabb megújulókról szóló honlapon, ahol segítséget kértünk egy elképzelt családi ház felújításához. Kíváncsiak voltunk, hogy most a napkollektorok piacán milyen ajánlatokat kapunk a megadott feltételek mellett. Az alábbiakban a kivonatos eredményt olvashatják.

Speciális létesítmények tűzvédelme habbal oltással

Koczka Sándor |  5046

A tűz és a víz elválaszthatatlan ellenségek, mióta világ a világ – tudjuk jól. A tűzvédelemben is a beépített oltóberendezések széles körben elterjedt oltóanyaga a víz. Ennek oka az ősi ellentétre építkezve: a víz alacsony ára, szinte korlátlan hozzáférhetősége, az évszázadok alatt kialakult szolgáltatási infrastruktúrája, és az egyszerű, mindenki számára magától értetődő oltási mechanizmus. Ennek köszönhetően a tűzoltási feladatok nagy részét a vízzel oltó berendezések, elsősorban a sprinklerek, tűzcsapok, tűzivíz-fecskendők teszik ki.

Acélcsövek az épületgépészetben

Szőr Attila |  20 912
2

Az építőipar, ezen belül az épületgépészet mai gazdaságunk egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Bár a felhasznált anyagok, termékek igen sokfélék, e cikkben az acélcsövekre szeretném a figyelmüket irányítani, arra a kohászati termékre, amely évtizedek óta az iparág kipróbált, hagyományosan stabil szereplője, és bátran kijelenthetjük, hogy még sokáig az is marad. Fűtés, hűtés, gázvezetékek, sprinkler-rendszerek, technológiai vezetékek kivitelezése szinte elképzelhetetlen az acélcsövek nélkül. Az a szándékom, hogy cikkemet elolvasva a gépész szakemberek könnyebben tudjanak eligazodni a különféle technológiai eljárással előállított acélcsövek között, és a célnak legjobban megfelelő terméket tudják kiválasztani a csőgyárak és kereskedők kínálatából.

A szigetelőanyagok története III. Az ezerarcú: poliuretán

Szabó Péter |  2926

Cikkünknek nem témája ugyan a műanyagok történetének ismertetése, de ismernünk kell a közös múltat. Az első műanyagot 1907-ben Leo Hendrik Baekaland hozta létre, aki azt szerényen magáról nevezte el, mindnyájan ismerjük, a neve: bakelit. Könnyen alakítható, nagyon strapabíró anyag, ezért a köznapi életben például telefonkészülékeket gyártottak belőle. Ennek az anyagnak a fejlesztése során indultak el a műanyagok világhódító útjukra.

Volt már egyszer (Déjà vu)

Meyer József |  2682

A termelés, szolgáltatás, kereskedelem hármas fő vonulata – mint megannyi lehetőség, szinte valamennyi kis- és középméretű vállalkozásban – az aktuális gazdasági döntéskényszerek folytán pillanatról pillanatra válaszút elé állítja a felelősséggel felruházott kollégáinkat. A gondolatainkban időről időre felbukkanó dézsávü érzése sem véletlen. A rendszerváltás-kori, a múlt század kilencvenes éveit idéző sorsfordító emlékképeink kitörölhetetlenek. Akkor a még viszonylag virulens építőipar sem volt kivételezett helyzetben: a nagyvállalatok széthullásával azok életképesebb(?), de mindenképp maximális támogatottságot élvező egységei vállalkozások formájában bennragadhattak a piacon.

Kazánok vízkezelése I.

Harangozó Bettina |  13 309
1

A vízkezelés ma, Magyarországon a gyakorlatban nem terjed ki a gépek védelmére, vagy legalábbis nem elégé. A kazánok vízkezelése jó esetben lágyvíz-feltöltéssel kezdődik, és ezzel be is fejeződött. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni egy olyan vízkezelést, amely környezetbarát, gazdaságos, és a kazánok szerelvényeit is megóvja a korróziótól.