Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Törülközőszárítós és design-radiátorok

2009/6. lapszám | VGF&HKL online |  4111 |

Figylem! Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A törülközőszárítós radiátorok és a design-fűtőtestek alkalmazása az elmúlt évtizedben jelentős mértékben elterjedt, és napjainkban egyre nagyobb az igény ezekre a termékekre a termékválaszték folyamatos bővülése mellett. Vajon mi lehet ezen termékek térhódításának hátterében? Hiszen áruk – hőteljesítményre vetítve – igen magas, a „hagyományos” hőleadók árának többszöröse is lehet.

1. kép

Álláspontom szerint kelendőségüknek több oka is lehet

 • Esztétikusan illeszthetők környezetükbe mind formájuk, mind pedig a színválaszték tekintetében.
 • Változatos formáiknak köszönhetően díszei, berendezési tárgyai is lehetnek a lakás különböző helyiségeinek (fürdőszobák, előterek stb.).
 • Esztétikus megjelenésük mellett alkalmasak törülközők, fürdőlepedők tárolására, szárítására.
 • Egyes típusok tükörrel is felszereltek.
 • Létezik olyan kivitel is, amely „előszobafal”-ként is funkcionálhat, merthogy fogassal is kiegészíthető.
 • Sok gyártó térelválasztó kivitelű termékkel is gazdagítja kínálatát.
 • És a legújabb típusok – egyedi igény szerint – a színválasztékon túlmenően, különböző mintázattal is rendelhetők. Ezek már szinte kézművescsodák. Ez a fajta kínálat – egy termék estében is – több ezer variációt jelent. Az ilyen fűtőtestek kiválasztásához és megrendeléséhez úgynevezett „színkonfigurátort” is biztosít a gyártó, ezzel segítve a megrendelőt a választásban.
 • A termékek zöme, elektromos fűtőpatronnal kiegészítve, a „fűtési szezon”-on kívül is alkalmas az adott helyiség temperálására, törülközők szárítására.

A törülköző szárítós radiátorok felépítése és kialakítása

A magyar piacon is nagyon sokféle kialakítással lehet találkozni. A termékek túlnyomó része feketeacél csőből készült termék, ún. létrás kivitelű, hegesztett kötésekkel (ellenállás-, ív- vagy akár lánghegesztéssel), melyet a nyers darab elkészülte után próbanyomásnak vetnek alá (ez a maximális üzemi nyomás kb. 1,25-szorosa), hogy az esetleges tömítetlenségekre még a felületkezelés, alapozás és külső bevonat elkészítését megelőzően fény derüljön. Korábban lehetett találkozni ún. festett termékekkel, de ma már a valamit is magára adó cégek a külső bevonatot porszórást követő beégetéssel alakítják ki. Az így elkészített bevonat időtállóbb mind az elszíneződés, színtartósság, mind a kopásállóság tekintetében.

Néhány „törülközőszárítós radiátor”

 • „Egy szál” fekete (színre festett) vagy rozsdamentes acélcsőből kialakított termék (ritkán lehet találkozni ilyen típussal).
 • Egyes termékek beépített szelepes kivitelben is kaphatók. Ezeknek kifejezett előnye a gyors szerelés mellett az egyszerű, esztétikus megjelenés. A csövekből, csőkötésekből szinte semmi nem látszik.
 • Egyes termékek aranyozott, illetve krómozott kivitelben is kaphatók. Ezekről a következőket érdemes tudni. A króm-, illetve az aranybevonatot galvanizálással viszik fel a termékre. A bevonat mikronnyi vastagságú, ezért a felületnek galvanizálás előtt „tükörsimának” kell lennie, mert ellenkező esetben az esetleges felületi egyenetlenségek és karcolások fokozottan láthatókká válnak (ellentétben a porszórt és beégetett felülettel, ahol is a bevonat „ápol és eltakar”). Érdekes, hogy a galvanizált termékek ára elsősorban a munkaigényesség miatt magas, és nem a felvitt anyag ára okán. Tudni érdemes még, hogy a krómozott, aranyozott radiátorok hőleadása a porszórt bevonatú radiátorok hőleadásának mintegy 75-80%-a.
 • Egyes típusok „térelválasztó fal”-ként is funkcionálhatnak, ami azt jelenti, hogy a falra merőlegesen kerülnek beépítésre.

2. kép

Általánosságban elmondható, hogy a fűtési rendszerbe építhető törülközőszárítós radiátorok majd mindegyike kiegészíthető elektromos fűtőpatronnal. Ezekben az esetekben a következőkre kell tekintettel lenni. Soha se építsünk be nagyobb hőteljesítményű fűtőpatront annál, mint amekkorát a gyártó cég műszaki katalógusa javasol, mert nagyobb teljesítményű fűtőpatron alkalmazásával előfordulhat, hogy a patron több hőt termel, mint amennyit a radiátor le tud adni. Tegyük fel, hogy még törülköző is van a radiátoron, ami akadályozza a radiátorban lévő közeg lehűlését, így a fűtőpatron túlmelegedhet, illetve ha a patronba beépített „hővédelem” felmondja a „szolgálatot”, a radiátorban felforrhat a fűtőközeg.

A másik nagyon fontos teendő az elektromos fűtőpatron üzemeltetésénél, hogy mindig el kell zárni valamelyik elzárót, illetve szelepet (vagy az előremenőt, vagy a visszatérőt), de mindig csak az egyiket! Javasolt az előremenő radiátorszelep zárása, mert a visszatérő zárásához szerszám szükséges, így a véletlenszerű kettős zárás inkább elkerülhető.

De miért kell ezt így csinálni? Tegyük fel, hogy egyiket sem zárjuk el. Ekkor az történik (a kazán már nem működik), hogy a törülközőszárítós radiátor gravitációs fűtési rendszer kazánjaként fog működni, és a fűtőközeg más hőleadókat is melegíteni fog, ezt pedig nem akarjuk, hiszen csak a fürdőszobát kívánjuk fűteni. A más hőleadókon távozó hő egyértelmű veszteség! Nézzük, mi történik abban az esetben, amikor a radiátor mindkét szelepét lezárjuk? Ez aztán igazán veszélyes, mert a radiátorban lévő közeg a melegítés hatására tágulni fog, és a nyomás megemelkedik oly mértékben, hogy a radiátorban vagy valamelyik szerelvényében maradandó károsodás keletkezik!

Léteznek olyan törülközőszárítós radiátorok, amelyeket úgy konstruáltak, hogy alkalmasak elektromos fűtőpatronnal – nem fűtési rendszerbe építve – egy helyiség fűtésére. Ezen elektromos radiátorok legtöbbjében speciális folyadék, általában fagyálló (de nem gépkocsiba való) folyadék van. Ennek az az oka, hogy a berendezés a gyártást követő szállítás és raktározás során fagypont alatti hőmérsékletű helyre is kerülhet, ami a termék maradandó károsodását okozhatja, amennyiben a töltete nem fagyálló.

Ezen radiátorok töltöttségi foka olyan, hogy elegendő térfogatú tágulási hely áll rendelkezésre a fűtőközeg részére káros nyomásnövekedés nélkül. Van lehetőség bármely – arra alkalmas – termék üzemeltetésére a leírt módon, de ilyenkor fokozott gondossággal kell eljárni, figyelembe véve a radiátor üzemi nyomását és a táguló térfogatot, valamint a radiátor felépítését. Vannak olyan kialakítású törülközőszárítós radiátorok, amelyek nem alkalmasak arra, hogy önállóan (nem fűtési rendszerbe építve), csak elektromosan üzemeljenek. Ezek egyik legfontosabb jellemzője, hogy a fűtőcsövek függőlegesek.

3. kép

A törülközőszárítós radiátorok beépítése egy-, illetve kétcsöves fűtési rendszerbe

Nézzük az egyszerűbb esetet, amikor beépített szelepes törülközőszárítós radiátort szeretnénk beépíteni. Ilyenkor megfelelő kialakítású (egyenes vagy sarokkivitelű) egycsöves elosztót és kétcsöves csapblokkot kell, illetve lehet alkalmazni. Ilyen szerelvény az épületgépészeti szakkereskedésekben minden további nélkül beszerezhető.

Nem beépített szelepes kivitelű törülközőszárítós radiátor esetében is van lehetőség mindkét fajta beépítésre. Kétcsöves fűtés esetén egyszerű a helyzet, mivel a szokásos előremenő, illetve visszatérő szerelvényeket szükséges beépíteni. Más a helyzet egycsöves fűtés esetén. Ebben az esetben speciális, ún. egycsöves „egypont-csatlakozású”, más néven „lándzsaszelep” alkalmazásával a feladat megoldható. Létezik kétcsöves fűtési rendszerbe való „lándzsaszelep” is, tehát ezt is lehet alkalmazni, de figyelem! A lándzsaszelepek alkalmazása a radiátor hőleadását csökkenti. A csökkenés mértékére vonatkozólag a szelep gyártója, illetve a szakkereskedő tud eligazítást adni. A legfontosabb azonban az, hogy kövessük a gyártó ajánlásait, előírásait.

Tizenöt éves gyakorlatomban sok problémával is találkoztam. Egy esztétikus, szép design-radiátor csak akkor szép, ha annak bekötése is igényes. Az 1-es képen egy közel 300 000 Ft-os aranyozott csőradiátor látható, aranyozott termosztatikus szelepfejjel, melynek „bekötése” némi kívánnivalót hagy maga után…

Még egy gondolattal szeretném terhelni igen tisztelt olvasóimat. A szükséges hőteljesítményű radiátor kiválasztása, a helyes beépítés mellett nagyon fontos szerepe van a fűtési rendszer hidraulikai (áramlástechnikai) beszabályozásának, hogy a teljes rendszer a megrendelő megelégedésére és a fűtésszerelő nyugalma érdekében, megbízhatóan és energiatakarékosan működjön. Erről se feledkezzünk meg!