Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2009. június

Váltsunk-e tüzelőanyagot otthon?

|  4077
1 5 (1)

A csökkenő földgázárak és a januári ellátási bizonytalanság, a folyton növekvő villamosenergia-árak, a magas pébé- és a tüzelőolajár indokolttá teszik a háztartásunk fűtési költségeinek vizsgálatát. Az olcsónak egyáltalán nem mondható távfűtés is az érintett háztartásokban napirendre veszi a fűtési költségek csökkentésének vagy a tüzelőanyag-váltásnak a kérdését. Váltsunk-e tüzelőanyagot, vagy csökkentsük le a tüzelőanyag-felhasználást? Szabad-e beruházni az energiafelhasználás csökkentésére vagy a tüzelőanyag-váltásra? Ezekre az égető kérdésekre keresi cikkünk a választ.

Törülközőszárítós és design-radiátorok

|  4397

A törülközőszárítós radiátorok és a design-fűtőtestek alkalmazása az elmúlt évtizedben jelentős mértékben elterjedt, és napjainkban egyre nagyobb az igény ezekre a termékekre a termékválaszték folyamatos bővülése mellett. Vajon mi lehet ezen termékek térhódításának hátterében? Hiszen áruk – hőteljesítményre vetítve – igen magas, a „hagyományos” hőleadók árának többszöröse is lehet.

Zöldülő tetők

|  4766

A mai modern építészeti megoldások, várostervezési szempontok, megbízói igények olyan kihívások elé állítják a különböző területeken dolgozó szakembereket, hogy azoknak csak együttműködve, a szertágazó igényeket összefogva lehet megfelelni. Egyre gyakrabban felmerülő igény az épületek lapos tetején eddig csupaszon heverő holt területek növényekkel való fedése, azaz többfunkciós zöldtető kialakítása, amely komplex feladat megoldása közel sem olyan egyszerű.

Épületgépészeti és építészeti anyagok, termékek vegyi és mechanikai kapcsolata

Györök László |  3374

Az elkészült épületek és építmények, bejezett felújítások számos építőipari szakma és sok szakember, dolgozó közös munkájának gyümölcse. A munkák befejezéséig az adott építési helyszínen, munkaterületen egyidejűleg vagy egymást követve több szakma képviselője is együtt dolgozik.

A 14 karátos folyásszabály

|  3053
1 5 (1)

Ivóvizes ellátórendszerekben a réz- és a horganyzott acélcső nemkívánatos kombinációja okozza a legnagyobb károkat. Ezek az 1-2 éves késleltetésű katasztrofális korróziós, mondhatni „landolt” kémiai reakciók az új munkáknál még bennragadhatnak a garanciális időben, teljesen jogos pánikot keltve a kivitelezők körében. Kiváltképp azoknál a vállalkozóknál, akik felújítási és javítási gyakorlatukból eredően elszoktak a hosszabb terminusú felelősségvállalástól.

A gázszolgáltató szemszögéből IV.

|  2850

A gázszolgáltatóhoz felülvizsgálatra beérkezett tervekkel kapcsolatos szomorú tapasztalat, hogy a tervek jelentős hányada mind tartalmilag, mind szakmailag kifogásolható. Az alábbiakban álljanak itt a gáztervek tartalmával kapcsolatos megjegyzések a gázszolgáltató szemszögéből.

Generációváltás az épületgépészeti fűtésszabályozók területén

|  2369

Mint minden műszaki megoldás, alkalmazás vagy termék, az épületgépészeti szabályozók is jelentős fejlődésen, változtatáson mentek át az elmúlt évek folyamán. Vajon miért volt arra szükség, hogy ezeken a széles körben ismert, számos alkalmazás esetén jól bevált termékeken „ráncfelvarrást” végezzenek, vagy adott esetben teljesen új generációs készülékeket jelenítsenek meg a piacon az elektronikagyártó cégek?

Hidroglobusok kíméljenek!

|  4118
1 5 (1)

A címben idézett jeligét a víztornyok internetes őre annak érdekében írta ki a www.viztorony.hu weboldalra, hogy ne árasszák el glóbuszos fotók százaival azok a lelkes víztoronybarátok, akiknek a víztorony szó hallatán legelőször ez ugrik be.

Befalazott füst

|  3621

Mit nekem a szomszéd? A tolerancia nekünk, magyaroknak (embereknek) sokszor nem az esetünk, és bizony előfordulnak olyan esetek is, amikor a másik semmibe vétele annak komoly veszélyeztetésével jár. Az alábbi történetet Hegedűs Gyula olvasónk mesélte el és fényképezte le, köszönjük neki.

Napkollektoros panelépület Miskolcon

|  9872

Miskolcon, a Szent György u. 1. alatt található az a tízemeletes, távfűtéses panelépület, amelynél először alkalmaztak napkollektoros rásegítést a használati meleg víz előállítására, a távhőszolgáltatás díjának csökkentése érdekében. A gépészeti berendezések összekötésének kivitelezőjének képviselőjével, Urbancsok Attila műszaki vezetővel beszélgettünk.