Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Napkollektoros panelépület Miskolcon

2009/6. lapszám | VGF&HKL online |  9862 |

Figylem! Ez a cikk 15 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Miskolcon, a Szent György u. 1. alatt található az a tízemeletes, távfűtéses panelépület, amelynél először alkalmaztak napkollektoros rásegítést a használati meleg víz előállítására, a távhőszolgáltatás díjának csökkentése érdekében. A gépészeti berendezések összekötésének kivitelezőjének képviselőjével, Urbancsok Attila műszaki vezetővel beszélgettünk.

UA: Vállalkozásunk tevékenységének középpontjában a megújuló energiák hasznosítása áll. Korszerű fűtésrendszereket és az ezt támogató alternatív energia-hasznosító rendszereket tervezünk és építünk, újonnan épülő családi és társasházakban. Ezenkívül kutatásokat folytatunk az iparosított technológiával épült társasházak alternatív energiát hasznosító rendszereinek fejlesztésében is. Több olyan igényes családi házat kiviteleztünk már, melyeknél kondenzációs kazánt építettünk be, és a HMV-termelést napkollektoros rásegítéssel egészítettük ki. Konkrétan a legérdekesebb munkáink közül, a teljesség igénye nélkül hármat emelek ki:

  • Egy budapesti lakóépületet, ahol a padló- és falfűtést, illetve a HMV-termelést kondenzációs kazánnal oldottuk meg, valamint napkollektoros rásegítést és passzív hűtést alkalmaztunk.
  • Egy parádfürdői lakóépületnél a fűtést és a HMV-termelést faelgázosító + kondenzációs kazánnal biztosítottuk, napkollektoros rásegítéssel, kiegészítésül elektromos energiát állítottunk elő napelemek segítségével.
  • Egy miskolci 55 lakásos panelépületnél pedig, a fűtési rendszer korszerűsítése mellett, az országban ilyen jellegű épületben először, napkollektoros rásegítést alkalmaztunk a HMV előállítására.

Ezt azért tartottam fontosnak elmondani, hogy láttassam, van tapasztalatunk a területen.

VGF: Az épületekben lakók mit vesznek észre ezekből a rendszerekből, milyen változással szembesülnek egy felújításnál?

UA: A miskolci, példaként felhozott fűtési korszerűsítési munkánál, illetve a szolárrendszer kivitelezésénél a lakók szembesülnek az alacsonyabb energiaszámlákkal, és élvezik előnyeit hosszú távon. A felújítás során természetesen, mint minden lakott épületben történő átalakításnál, szembesülnek annak kellemetlenségeivel, ezért ezt a folyamatot igyekszünk minél rövidebbre zárni, úgy, hogy a végeredmény mindannyiunk hosszú távú megelégedésére szolgáljon. Lakott épületek felújításánál kulcskérdés a szerelési idő, a helyreállítási munkálatok minimalizálása, melyet a préselési technika alkalmazásával könnyedén meg tudunk valósítani. Tapasztalataink szerint egy fűtési korszerűsítésnél egy lakásban fél napnál tovább tapintatlanság zavarni a lakókat.

A panel-, illetve egyéb iparosított technológiával készült épületek esetében a csővezetékeket szinte kizárólag csak szabadon lehet szerelni. Ebből adódóan a korszerű többrétegű csövek csak korlátozottan alkalmazhatók a mechanikai sérülések veszélye miatt, így erre a felhasználási célra, az említett szempontok figyelembevételével, az ideális, költséghatékony megoldás a szénacél présrendszer. A csővezetékeket mindig látni fogja a lakó, talán ez az, amivel mindennap találkozik.

A szolárrendszerek esetében a magas hőmérsékleti viszonyok miatt (a gyorsaság mellett a tűzveszély elkerülése is nagyon fontos tényező) is döntő fontosságú a csőkötések megbízhatósága. Erre megnyugtató garanciát adott a rendszer, amit használtunk, ami a kötés biztonságát garantáló „M” présprofil és biztonsági kontúrral ellátott tömítőgyűrű mellett a speciális üzemviszonyokhoz illeszkedő, +200 °C hőmérsékletet is elviselő tömítéseket biztosított az idomokhoz. Kiemelném még a tiszta szerelési körülményeket, ami szintén nem elhanyagolható szempont lakott épületek felújításánál.

A folyamatosan megjelenő újítások, védőkupak az idomokon és a préselés elmaradását jelző színes indikátorgyűrűk tovább növelik a rendszer biztonságát. A gyorsan szerelhető rendszeren ez lehetővé teszi az esetlegesen vétett hiba helyének gyors beazonosítását, kijavítását.

VGF: Véleménye szerint mely területeken (épülettípusoknál, szakmai területeken) lehetne még kamatoztatni a modern présrendszerek nyújtotta előnyöket?  

UA: Az elmondottakon kívül minden olyan létesítményfajta számításba jöhet, ahol a gyorsaság, mechanikai szilárdság döntő szerepet játszik. Ezek közül hirtelen a szünidőhöz kötött iskolai fűtési rendszerfelújításokat, illetve a működő egészségügyi létesítményekben végzett szereléseket emelném ki.

A szakmai területek vonatkozásában, a hagyományos épületgépészet területén elsősorban a zárt fűtési és hűtési rendszereknél, valamint az oltóvíz-hálózatok, akár sprinklerrendszerek kiépítésénél lehet jól kiaknázni a rendszer nyújtotta előnyöket.

A hagyományos épületgépészeten túl a legkülönbözőbb közegek szállítására is alkalmas a rendszer, ezért használata a technológiai szereléseknél is nagyon praktikus lehet.

Interjú