Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Befalazott füst

2009/6. lapszám | VGF&HKL online |  3477 |

Figylem! Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Befalazott füst

Mit nekem a szomszéd? A tolerancia nekünk, magyaroknak (embereknek) sokszor nem az esetünk, és bizony előfordulnak olyan esetek is, amikor a másik semmibe vétele annak komoly veszélyeztetésével jár. Az alábbi történetet Hegedűs Gyula olvasónk mesélte el és fényképezte le, köszönjük neki.

Komárom kies városából

az évek folyamán több jó sztorit kaptunk, elsősorban füstgáz-elvezetéssel kapcsolatban. A mostani eset alaphelyzete: adott két, egybe épített, de külön terű épületen osztozó üzlet, az egyik vendéglátóhely, a másik ruhaüzlet (címkép. A szemből bal oldali rész a kocsma, a jobb oldali, előtte a 2. képen látható kis bódéval – a sztori főszereplőjével – a ruhaüzlet.). A ruhaboltban, régóta üzemelt egy PB-s gázkonvektor, amelynek parapetes kivezetése látható a 3. képen.

Tavaly az 1. kép ugyanígy nézett volna ki, csak a bódé hiányzott volna róla – annak helyén, a homlokzaton viszont látszott volna a parapetes kivezetés. A kocsma tulajdonosa ugyanis – belső térkímélés céljából – úgy döntött, hogy a szomszéd falához ragaszt egy bódét, ahol italválasztékát tárolja. Csakhogy erről elfelejtette értesíteni a ruhaüzlet tulajdonosát, mint ahogy az sem érdekelte, hogy a konvektor épp a bódéba fogja bocsátani füstgázát. Azaz persze nem bocsátja, mert a ruhaüzlet tulajdonosa normális ember lévén nem használja a berendezését – fázott is a télen rendesen. (Most éppen a gázt vezetteti be, és más hőtermelőt állíttat be.)

A történet lényege: nem ismerjük a tulajdonviszonyokat, nem tudjuk, volt-e joga bódét építeni a kocsmárosnak – erkölcsileg és biztonság okán mégis hibás döntés volt a részéről.