Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A sokoldalú olajfa

2009/11. lapszám | VGF&HKL online |  3710 |

Figylem! Ez a cikk 15 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Miért gazdagítsuk az amúgy sem szegény olaj- és gárimportőr országokat, ha itthon is tarthatjuk az energiára szánt pénzt, és a régió mezőgazdasági termelőitől vásárolhatunk belőle fűtőanyagot? Hármas haszon: a tartomány lakói és vállalkozásai olcsóbban fűthetnek, a gazdák másodlagos bevételhez jutnak a mezőgazdasági hulladékok értékesítésével, és csökken az importfüggőség. Ez az alapötlet vezérelte a spanyolországi Andalúzia tartomány – ezen belül Jaén megye – döntéshozóit, hogy ösztönözzék a biomassza-fűtés elterjesztését.

Andalúzia tartományt

a kertészek inkább a zöldségtermesztéséről ismerhetik, azon belül is a téli hajtatás európai központjáról, Almériáról. Az már kevésbé ismert tény, hogy a világ olívaolaj-termesztésének a hatvan százaléka is Andalúzia tartományhoz köthető, méghozzá szűkebben Jaén térségéhez. Szinte hihetetlen, hogy „elfér” 60 millió olajfa a 670 ezer lakosú megyében. Ezt tudva viszont már nem meglepő, hogy a lakosság 60%-a közvetlenül a mezőgazdaságból él, de a közvetetten a mezőgazdasághoz kötődő ágazatokat is hozzászámolva 80% ez az arány. Jaén az olívaolaj-gyártásnak köszönhetően fejlett megyének számít Spanyolországon belül.

1 kép: A fűtőanyag az olívaolaj-gyártás mellékterméke, az olajbogyómag-törmelék

Sok mindenben volt már úttörő Jaén megye – például legújabban abban, hogy politkai vezetői ösztönözni kezdték a megújuló energiák használatát, ezen belül kiemelten kezelve az olajfa-termesztés és az olívaolaj-gyártás melléktermékeiként keletkező biomasszát. Pilar Parra, a Jaén megyei önkormányzat turizmusért, regionális fejlesztésért, fenntarthatóságért és kultúráért felelős bizottságának alelnöke mondta ezt büszkén, a Bióptima kiállítás alkalmából Jaénba látogató európai újságírók körében. Felismertük, hogy ezzel a döntéssel egyszerre használunk a régió mezőgazdaságból élő lakóinak, és tesszük turisztikailag vonzóvá a térséget, fejtegette. Európai szinten is sok a természetvédelmi terület a környéken, így szinte adja magát, hogy a megújulóenergia-használathoz kötődő kedvező megítélést is Jaén idegenforgalmi arculatába illesszük. Reményeink szerint a mezőgazdaság munkaerő-megtartó képessége is megmarad, ha a melléktermékek értékesítése révén többletjövedelemhez juthatnak a gazdák, és persze az sem utolsó szempont, hogy így nem a szabad ég alatt, a levegőt szennyzeve fogják majd elégetni a nyesedéket. Hihetetlen mennyiségekről van szó, hatvanmillió olajfának rengeteg a nyesedéke! – próbálta ecsetelni a probléma súlyát.
Az egyik bemutató helyszíne a Cazorla Hotel. Az uszodát és szaunát wellness-részleget is üzemeltető harmincszobás szálloda Jaén tartomány délkeleti részének hegyvidékes tájegységén, Cazorla városában működik, és teljes egészében biomasszával fűtik. A fűtési rendszer üzemeltetéséért a Hidro Electro Cazorla S.C.A. nevű helyi cég, illetve annak vezetője, Pablo Teruel Bautista felel. Ő mutatta be a szálloda hőközpontját.

 2. kép: A Cazorla Hotel hőközpontja

2006-ban épült

a szálloda fűtési rendszere, összesen 240 ezer euróba került, amihez 52% támogatással járult hozzá Andalúzia tartomány – mondta. Uniós támogatás nem volt, a tartomány saját kezdeményezése a megújulóenergia-használat ilyen szintű anyagi ösztönzése. Két kazánt működtetünk, egyenként 400 kW teljesítményűek, mondta Bautista. Sokáig tájékozódtam, ám végül azért döntöttem a H kazánok mellett, mert jelenleg ezek a legbiztonságosabbak a piacon – fejtegette. Az természetesen alapvető, hogy minden önműködő rajtuk, csiga hordja be a fűtőanyagot a tárolóból, és a hamuzás is automata. Húsznaponta kell kiszállítani a hamut – a termőföldekre visszük, tápanyagnak. A berendezést drágábban tudtuk megvenni, mintha gázkazánt szereltünk volna be, azonban az üzemeltetése sokkal olcsóbb, a biomassza kilóját jelenleg 7 eurócentért vásároljuk.

Hogy esetünkben pontosan mit takar a biomassza? Itt az olívaolaj-gyártás melléktermékével fűtünk, aprított olajbogyó-maggal. Számításaim szerint 2,5 kg felel meg egy liter fűtőolajnak, a fűtőértékét tekintve. 180 kilogrammra van belőle szükség óránként, évente 450-500 ezer kilogrammal lehet számolni. Nem tartok tőle, hogy kimerülnének a beszerzési forrásaim, hiszen itt mindenhol olajfák vannak, ameddig csak a szem ellát, mutatta.

Hat újabb hotel tervez hasonló fűtés-átalakítást Andalúzia tartomány támogatásával, tudtuk meg Pilar Parrától. Pablo Teruel Bautista egyébként helyi vállalkozóként nagy lehetőségeket lát az új üzletág fellendülésében, a Casorla wellness-hotelen kívül egy másik uszoda általa üzemeltetett fűtési és vízmelegítő rendszerét is átalakította biomassza-fűtésűre, és már egy pelletgyártó üzem építésébe is belefogott. Március végén még csak az építkezés folyt a leendő gyárban, de az idén már várhatóan termelni fog. Pelletüzeme a helyben keletkező melléktermék helyi feldolgozásának mintapéldája, miután az olajfaültetvények kellős közepébe épült. Ehhez is kapott 30% tartományi támogatást.

Mindenki jól jár vele – állította –, hiszen az üzem meg fogja venni a gazdáktól azt a nyesedéket, amit a mostani gyakorlat szerint a szabad ég alatt égetnek el, azaz még ők áldoznak a megsemmisítésre. Csak a fás növényi részekből lehet pelletet gyártani – tudtuk meg tőle –, így először le kell választani a lombot a gallyakról. A lomb elégetéséből fogják nyerni a pellet alapanyag kiszárításához szükséges energiát.

A tartomány másik, nagyszabású mintaprojektje a Mengibar város határában épülő Geolit üzleti park. Ezt kifejezetten úgy tervezték, hogy csak megújuló energiaforrásokkal üzemel a fűtési és hűtési rendszere (érdekes, hogy annyira előtérbe helyezik a helyben keletkező biomassza felhasználását, hogy még a klimatizáláshoz szükséges villamos energiát is abból nyerik, és nem napelemet használnak). Részben már benépesedett az üzleti park, a megtelepedett cégek változatos tevékenységűek. Egyesek a megújulóenergia-üzletben dolgoznak, de természetesen lesz olívaolaj-érdekeltségű is. Berendeznek például egy olívaolaj-múzeumot is – ismertette Jesús Muñoz Jiménez, az üzleti park igazgatója. Minden épületnek külön hőközpontja van, a 35 ezer négyzetméteres központi szolgáltató épületet két darab, egyenként 3 MW teljesítményű, egyedi gyártású biomassza-kazán látja el. Szintén olívabogyó-mag törmelékkel fűtenek, a két kazánhoz 90 tonnás tároló tartozik.

3. kép: Látkép Jaén környékén: ameddig a szem ellát, olajfa-ültetvények.

Kutatással, fejlesztéssel támogatják

Az Andalúz Biomassza Szövetség közpénzből és magántőkéből gazdálkodik, a magánforrást hat, a megújulóenergia-üzletben érdekelt cég adja. A szövetség fő tevékenysége, hogy felfuttassa a biomassza-energia használatát Andalúziában, és biztos szakmai hátteret teremtsen mindehhez – tájékoztatott Ignacio Benjumea Llorente igazgató.

Két vezérfonal mentén folytatják a technológiai kutatásokat, illetve a tájékoztató munkát: az egyik a mezőgazdasági termesztés (olajfaültetvények) melléktermékeinek a begyűjtése és felhasználása, a másik pedig az élelmiszeripar (olívaolaj-gyártás) melléktermékeinek az energetikai célú hasznosítása. A szövetség nevéhez kötődik többek között egy önjáró nyesedékfelszedő és -aprító gép kidolgozása, amit kifejezetten az olajfa-ültetvényekben felmerülő egyedi igényekhez terveztek. A Bióptima kiállításra berendezett standjukon ez volt az egyik fő látványosság.

Emellett más fás- és lágyszárú növények energetikai célú hasznosíthatóságát is vizsgálják az IFAPA mezőgazdasági kutatóintézettel együttműködve, összesen mintegy háromezer hektáron. A más országokban elterjedt energianövények (pl. Miscanthus) felhasználásán túl egészen egyedi növényekkel is kísérleteznek, például a Paulowniával.

Kép és szöveg: Tömpe Anna, Kertészet és Szőlészet Magazin