Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2009. november

Ördögűzés busójárással

 2193

Az elmúlt évtizedekben a világ pazarolt, ez mára tisztán látszik. Pazaroltuk az energiát, túlköltekeztünk, embereket alkalmaztunk, akik még a saját munkabérüket sem termelték ki. És sajnos pazaroltuk a bizalmat is: megbíztunk az államban, hogy tudja, mit csinál, no és megbíztunk a bankokban, hogy közös érdek alapján tisztességesen járnak el velünk szemben.

Álló piperecsap és fali kifolyószelep

 3022

Innen az eredendő bűn? Eleink is hibásan „csap”-nak nevezték a „szelep”-et! A hajdani „piperecsap”-ot az idő az alárendelt helységekbe száműzte, s ma már legfeljebb a felmosóvödör megtöltésére szolgál.

Szén-monoxid-vészjelzők

 3778
1 5 (1)

Rovatunkban a fűtési idényre való tekintettel a füstgáz-visszaáramlás okozta veszélyekről írunk. Ha a szerelő kolléga a megrendelő orra alá nyomja ezt a cikket, nem kell sokat magyaráznia – de szakmabelieknek is sok tanulsággal és esetleges újdonsággal szolgálhat.

Nagyító alatt a gázmotor

 5056
1 5 (1)

El tudná ön képzelni, hogy villamos energia nélkül élje le az életét? Ne tudja megnézni kedvenc tévéműsorát, kézzel kelljen kimosni a ruhákat, vagy újra porolni a szőnyegeket? Igazán csak akkor tudjuk értékelni, mit is jelent az elektromosság, hogyan vált teljesen természetes elemévé a mindennapi életünknek, ha tartósabb ideig kénytelenek vagyunk nélkülözni. Álljunk most meg egy pillanatra, és nézzük meg, mi is a kapcsolat a megszokott kényelmünk és a kapcsolt energiatermelés között.

Változnak az adótörvények

 2131

Számos ponton változik a vállalkozásokat és vállalkozókat érintő szabályozás 2010 január 1-jétől. Megszűnik a különadó, ami terhelte a vállalkozásokat, ennek az adónemnek az adóalapja jelentősen eltért a társasági adótól. A másik nagyon fontos változás, hogy a társasági adó ezzel egyidejűleg 16-ról 19%-ra emelkedik. Megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás (1950 forint) is, amely minden hónapban fizetendő a munkaviszony után a társadalombiztosítási jogviszonyban állóknál - mondta elöljáróban Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

Radiátorok korrózióelleni védelme

 3917
1 5 (1)

Napestig mesélhetnénk a felületvédelemmel kapcsolatos élményeinket, persze a szörnyűségesebb esetek inkább a zománchibákhoz köthetők. Legutóbb egy gázüzemű fali melegítő kicsomagolásakor érte kellemetlen meglepetés a tisztelt megrendelőt. A gyártótól megtett kalandos útja során a készüléket pár alkalommal jól megtaposhatták, mert horpadásoktól sem mentes oldalairól a zománc foltokban hiányzott. Illetve mégsem, mert a teljes lepattogzott mennyiséget össze lehetett söpörni a kibontott göngyöleg körül. Ilyenkor a felelősök felkutatása merő időpocsékolás, a forgalmazót pedig lehetetlenség kártérítésre kötelezni; amikor nyilvánvaló, hogy számos stációt megélő szállításakor sérült ilyen végzetesen a termék.

Radiátorcsere

 2792
1

Rovatunkban ezúttal egy érdeklődő kérdéseire válaszol Csorba Tamás, akinek bejegyzéseit folytatólagosan, dőlt betűvel közöljük. Fűtésfelújítás előtt állok. Panellakásban lakom, és sajnos a jelenlegi, régi, hozzávetőleg 30 éves radiátorok már sem hőleadási, sem esztétikai szempontból nem felelnek meg az elvárásaimnak. A segítségüket szeretném kérni megfelelő radiátor választásában.

A napenergia hasznosítása I.

 3145

Az emberiség ősidők óta hasznosította a Nap Földre érkező sugárzását. Mivel a földi élet alapja a nap sugárzása – az összes élőlény ehhez igazítja az életmódját, ritmusát –, természetes volt annak hasznosítása is. Az ókori Egyiptomban például isteni tulajdonságokkal is felruházták a Napot, mint égitestet. A napfény összetett sugárzás. Egy üvegprizmával a sugárzás könnyen különféle alkotószíneire bontható. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy a nagy távolság miatt a Nap sugárzását párhuzamos nyalábnak tekintjük, holott valójában nem az. Azonban a közelmúltban bárki számára láthatóvá vált, hogy a Holdon készült felvételeken megfigyelhetők a rendkívül éles határvonalak a fény és árnyék között, ami igazolja azt, hogy a sugárzás mégis párhuzamosnak tekinthető. Ha tehát a sugárzást színeire bontjuk, az ún. színképet kapjuk (spektrum).

Kié a part?

 2132

Az alábbiakban egy sporttémájú nyílt levelet teszünk közzé, két okból. Az egyik, hogy szerkesztési elveinkkel egyezik a teljes élet propagálása, amibe beletartozik a sport éppúgy, mint a kultúra. Ennek jegyében szervezett a levélben említett sportegyesület épületgépész evezős bajnokságot.

A sokoldalú olajfa

 3080
1

Miért gazdagítsuk az amúgy sem szegény olaj- és gárimportőr országokat, ha itthon is tarthatjuk az energiára szánt pénzt, és a régió mezőgazdasági termelőitől vásárolhatunk belőle fűtőanyagot? Hármas haszon: a tartomány lakói és vállalkozásai olcsóbban fűthetnek, a gazdák másodlagos bevételhez jutnak a mezőgazdasági hulladékok értékesítésével, és csökken az importfüggőség. Ez az alapötlet vezérelte a spanyolországi Andalúzia tartomány – ezen belül Jaén megye – döntéshozóit, hogy ösztönözzék a biomassza-fűtés elterjesztését.

Smart metering - okos fogyasztásmérés

 2186

E lap oldalain is rendszeresen tallózhatják az olvasók az energia-menedzsment témakörrel kapcsolatos publikációkat, amelyek az épület-felügyeleti rendszerektől a konkrét készüléktípusokig terjedő tematikában törekszenek átfogó képet rajzolni az energiatakarékosság és környezettudatos magatartás ma már valóban megkerülhetetlen kérdéseiről.

Vízteres kandalló: iparművészet vagy épületgépészet?

 9068

Ennek a cikknek a megírása nem kis feladat elé állított. Meg kellene idézni azt a légkört a lap olvasóinak, ami Szombathelyen alakult ki a hallgatóság és előadók között, 2009 tavaszán, a cserépkályhások országos összejövetelén. Megpróbálom. „Tisztelt megjelentek. Tudják mi a különbség a jó iparos és a művész között? Alapjában csak annyi, hogy míg a jó iparos a dolga végeztével a kész munkát munkadarabnak, addig a művész alkotásnak hívja!”

Harmatponti érzékelők felülethűtés esetén

 5000
1 3 (1)

Mikor kiválasztjuk lakásunk fűtési/hűtési rendszerét, otthonunknak vannak szempontjai, amiket szem előtt kell tartanunk. Szakmai és privát véleményem alapján is saját házam, lakásom fűtési-hűtési rendszereként mindenképp a felületfűtési-hűtési rendszert választom.

Kb. (minimum) 32 kW maximális hőteljesítményű, kombi kondenzációs kazánok

 2141

Kb. (minimum) 32 kW maximális hőteljesítményű, kombi kondenzációs kazánok - áttekintő táblázat

Tréfás Tárlat - 2009 november

 1993

Tréfás Tárlat - 2009 november