Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ház, ami többet érdemel

2010/12. lapszám | VGF&HKL online |  4766 | |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ház, ami többet érdemel

Néhány hete egy érdekesnek tűnő megkeresést kaptam egyik barátomtól. Megkért, hogy nézzem meg házának fűtési rendszerét, mert egy évvel ezelőtti kazáncseréje után nincs megelégedve a működéssel, és nehézkes az üzemeltetés. A feladat érdekessége abból adódott, hogy a házat Makovecz Imre tervezte. Ybl-, Kossuth-, Príma Primissima-, Steindl-díjas, a Corvin-lánc kitüntetettje, hogy csak néhányat soroljak fel kitüntetéseiből. Betöltött pozíciói, munkássága egy külön könyvet érdemelnének. Magam is rajongok a Makovecz-házakért, egyéni stílusáért és sajátságos épületgépészeti igényeiért.

Makovecz Imréről csak legfelső fokon tudnék írni,

Ybl-, Kossuth-, Príma Primissima-, Steindl-díjas, a Corvin-lánc kitüntetettje, hogy csak néhányat soroljak fel kitüntetéseiből. Betöltött pozíciói, munkássága egy külön könyvet érdemelnének. Magam is rajongok a Makovecz-házakért, egyéni stílusáért és sajátságos épületgépészeti igényeiért. Tetszenek a belső terek kialakításai, de számomra a fa és a faszerkezetek játéka, használata a legvonzóbb (lássuk be, a fát nem csak tüzelésre lehet használni). Ennél a háznál sajnos az épületgépészeti kialakítás már meg sem közelítette a házhoz illő műszaki, kiviteli megoldásokat. Ez a ház valóban többet érdemelt volna.

1. fotó Csőszerelés „más” megvilágításban.

 

2. fotó A REND. Jelenleg a padlófűtési rendszer „meglepetésszerűen” nem működik. Az évek folyamán több-kevesebb átalakításon esett át a rendszer. Ezekből a legjelentősebbek a következők: a gázüzemű kazán le lett cserél-ve egy használt faelgázosítóra (100 000 Ft-os bekerülési költséggel), melyet, hogy be tudjanak vinni a „kazánházba”, a házat meg kellett bontani (közel 1 000 000 Ft-os ráfordítással).

 

3. fotó: Barátságban a fémek. 4. fotó: A megfelelő hőáramláshoz az egész szobát kellene 900-ban elforgatni. Csak így ne szereljük fel!

 

5. fotó: rögzítéstechnika 2010

 

6. fotó Padlófűtési osztó-gyűjtő. A rézcsővel az alumínium-radiátort kötötték rá! 7. fotó Mi a „kakukktojás”? Talán a gyufa a radiátor tetején?

 

8. fotó: Padlófűtési osztó-gyűjtő. Igen nagy az elektrokémiai korrózió veszélye.

A ház épületgépészeti rendszere

 

9. fotó: fa-csendélet

Eredetileg a ház fűtési rendszerét egy 35 kW-os állókazán táplálta. A fűtési rendszer acéllemez radiátorokból és padlófűtésből állt össze. Az első hibát már itt elkövették: a padlófűtést oxigéndiffúziótól nem védett csővel szerelték (feltehetően spórolás vagy hozzá nem értés miatt), és nem választották le hőcserélővel a radiátoros fűtésről. Nem részletezném ennek hátrányait, mert erről már többször olvashattak ezen szaklap oldalain is. Jelenleg a padlófűtési rendszer „meglepetésszerűen” nem működik. Az évek folyamán több-kevesebb átalakításon esett át a rendszer. Ezekből a legjelentősebbek a következők: a gázüzemű kazán le lett cserélve egy használt faelgázosítóra (100 000 Ft-os bekerülési költséggel), melyet, hogy be tudjanak vinni a „kazánházba”, a házat meg kellett bontani (közel 1 000 000 Ft-os ráfordítással). A kazán egy 29 kW-os, kényszerhűtéssel ellátott faelgázosító, 500 literes puffertárolóhoz csatlakoztatva. Látható, hogy a puffertároló méretével is elég szűkmarkúan bántak (igaz, sokkal nagyobbat csak igen komoly áldozatok árán tudtak volna elhelyezni). Közben a meghibásodott csővezetékrendszer cseréjét és a padlófűtés működésképtelenné válása miatt elhelyezett radiátorok bekötését is elvégezték. Az már biztosan csak a sors fintora, hogy az új radiátorok alumíniumból készültek, és bekötésüket rézcsővel végezték, jelentős számú horganyzott idom segítségével.

10. kép: szeretjük a fát

 Mindent elkövettek,

hogy az elektrokémiai korróziót élőben is tanulmányozhassák. Ehhez képest már szinte fel sem tűnik az új radiátorok egyik rögzítési megoldása, hogy az aljukat a padlóra támasztották, a termosztatikus fejek függőlegesen lettek beszerelve (évek óta tanítják, írják a szakcikkek, hogy így ne!). A csúcs: amikor nehézkessé vált a radiátorhoz odavezetni a rézcsövet, egyszerűen a padlófűtési osztó-gyűjtőbe kötötték. A villanyszerelési megoldás ezekhez képest szinte apróságnak tűnik. Egyszerűen a faszerkezethez rögzítették adott esetben akár a hosszabbítót, egy szög meghajlításával, tönkretéve az igényesen kialakított belső szerkezetet, teret. Úgy gondolom, hogy az ilyen rendszert már nem felújítani kell, hanem megszüntetni, és újra, természetesen tervezés után, megépíteni. Hogy méltó legyen a ház tervezőjéhez. A szavak helyett pedig mostantól beszéljenek a helyszínen készített fotók.

Doholuczki Tibor

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem