Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

A VI. Országos Kéménykonferencia határozatai

2010/5. lapszám | VGF&HKL online |  2888 |

Figylem! Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A VI. Országos Kéménykonferencia határozatai

Az Egyeztető Fórum folytassa munkáját, a szakmai irányelvek egységesek legyenek, Felelősségi Mátrix kidolgozása, országos program a lakosság tájékoztatására, támogatási, pályázati rendszer, operatív műszaki bizottság, oktatás, képzés stb.

  1. Az Egyeztető Fórum folytassa munkáját (az érintett Szakmai Szövetségek, Szolgáltatók és Minisztériumok részvételével), illetőleg irányítsa a „gázkészülék – levegőellátás – égéstermék-elvezetés” rendszer egységes magyarországi szabályozásának kidolgozását, figyelembe véve az európai tapasztalatokat és szabványokat, harmonizálva a hazai előírásokat.
  2. A kéményseprő közszolgáltatók és a gázszolgáltatók szakmai irányelvei, technológiai utasításai és eljárásrendjei Magyarországon egységesek legyenek, az európai és a magyar előírásokkal összhangban.
  3. Folytatni kell a Felelősségi Mátrix (összefüggésrendszer) kidolgozását, amely összehangolt rendszerben rögzíti a jogszabályalkotók, a szolgáltatók, a tervezők, a kivitelezők, a gyártók, az üzembe helyezők stb. feladatait és felelősségét! Alakuljon Munkabizottság, amely még 2010-ben elkészíti a megvalósíthatósági munkaprogramot.
  4. Országos gyakorlattá kell tenni az elromlott gázkészülékek 2-3 nap alatt történő kicserélését, visszaszorítva ezzel az illegális készülékcserék gyakorlatát.
  5. Készüljön országos program (kormányzati támogatással) közérthető formában a lakosság tájékoztatására, műszaki kultúrájának javítására, a veszélyforrások és a biztonságos energia-megtakarítás bemutatására! A program elsődleges célja a tragikus balesetek számának további csökkentése, de középtávon (3-5 év) el kell érnie a lakosság műszaki, életvédelmi, környezetvédelmi tudatosságának, igényességének átalakítását is.
  6. A jelenlegi helyett készüljön új szemléletű támogatási, pályázati rendszer a jelentős energia-megtakarítást eredményező, illetve a biztonságot növelő gázkészülékek és égéstermék-elvezetők cseréjére, korszerűsítésére.
  7. A szakmai szövetségek építsenek ki szorosabb kapcsolatot a fogyasztói szféra szervezett képviselőivel (LOSZ, MTOSZSZ stb.).
  8. Alakuljon egy operatív műszaki bizottság (Thermofor Munkabizottság), amely a szakmailag megalapozott műszaki megoldásokat, tervezési kritériumokat és a pályázati rendszerekhez javasolt módszereket hivatott kidolgozni a kormányzati döntéshozók számára.
  9. Az égéstermék-elvezető rendszereket szerelő vállalkozók, mesterek megfelelő oktatása, képzése és jogosultságaik, valamint a jogosultságok rendszeres felülvizsgálata kerüljenek jogszabályi környezetbe.
  10. Alakuljon munkabizottság, mely a többszintes, „konvektoros lakótelepek” épületgépészeti rendszereit, illetve ezek felújítási kérdéseit vizsgálja, különös tekintettel a homlokzati égéstermék-kivezetés hatásaira, valamint a környezetszennyezésre!
  11. Készüljön egy adatbázis, amely tartalmazza a Magyarországon forgalmazott és a használatban lévő gázkészülékek légellátásának és égéstermék-elvezetésének méretezéséhez szükséges adatokat. Ezen adatokat a szakmai szervezetek honlapjain keresztül hozzáférhetővé kell tenni.
  12. Alakuljon munkabizottság, mely az építészek bevonásával az alacsony energiaigényű épületekhez illesztett hőtermelőkkel és az ezekhez kapcsolt égéstermék-elvezető rendszerekkel foglalkozik.

Kémény