Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2010. május

Felelősségi Mátrix a szaktudás tisztelete érdekébe

|  4010

Az Országos Kéménykonferencia újra érdekes kérdéseket hozott fel, és remélhetőleg segített is megválaszolásukban. Blokkunkban először Netoleczky Károly és Chappon Miklós, majd Kocsis Attila cikkét adjuk közre, amelyekből jól érzékelhető, hogy milyen témákat tartanak fontosnak az épületgépészek, és mire koncentrálnak a kéményseprők, végül pedig leközöljük a konferencia határozatait. Minden ember –legyen az hivatalnok, szakember vagy fogyasztó (lakó) – vállaljon személyes felelősséget munkájáért, tetteiért, nyilatkozataiért, viselkedéséért! A szaktudás birtokában a fogyasztó és a jogszabályok iránti felelősséggel végzett munka és a munkát felelősséggel elvégző szakember kapja meg a bizalmat és a tiszteletet. Az értéket teremtő ember legyen érték! Bár az előadás kéménykonferencián hangzott el, nem csak kéményekről és égéstermék-elvezetésről, hanem a fogyasztó érdekeinek megfelelően a komfortot biztosító teljes rendszerről.

A kéményseprőipar fejlesztési lehetőségei a polgárbarát szolgáltatásban

|  3552

Minden állampolgárnak joga van az azonos szintű életbiztonsághoz, egészséges környezethez! Készülék-üzemeltetők között különbséget tenni, diszkriminálni, csupán bürokratikus alapokon egy olyan „csővezeték” vonatkozásában, amely veszélyes gázt (égésterméket) szállít, megvonni tőlük az időszakos kötelező ellenőrzéshez való jogot, véleményünk szerint több mint „veszélyeztetés”. Csak Budapesten (2009. 12. 31-ei adat): életveszélyes 31 000 db kémény, komoly állagromlás: 35 000 db kémény, szabálytalan kialakítás: 49 000 db kémény. A kéménykár (15 fm/db – mérettel számolva) + járulékos költségek kb. 50 milliárd Ft-ot tesznek ki.

Kb. 1,5 m³/h átfolyású háztartási vízlágyító berendezések

Áttekintő táblázat

|  2409

Kb. 1,5 m³/h átfolyású háztartási vízlágyító berendezések

Kb. 1,5 m³/h átfolyású háztartási vízlágyító berendezések 2.

Áttekintő táblázat

|  1147

Kb. 1,5 m³/h átfolyású háztartási vízlágyító berendezések 2.

Pelletfűtés II.

Pellet­gyártás

Burján Zoltán |  8599
1 5 (1)

Cikksorozatunk előző részében röviden bemutattuk a pelletet mint tüzelőanyagot, és elhelyeztük a megújuló energiás palettán. Úgy találtuk, hogy a pellettüzelés mellett – műszaki, gazdasági és üzemeltetői szempontból is – számos érv szól, az esetek többségében ideális megoldás a felmerült hőigények kielégítésére. A félreértések elkerülése végett azonban már most rögzíteni szeretném, hogy a pellet nem valami csodakapszula. (Még ha úgy is néz ki!) Egy egyszerű fűtőanyag, aminek a nagyszerűsége éppen abban áll, hogy képes önmagában számos, manapság jelentős problémát mérsékelni, esetenként megoldani.

Padlókonvektorok

|  5534
1 4 (1)

Az energia egyre drágul, ezért napjainkban különösen fontos az energiatakarékos fűtés és rendszerek alkalmazása. A több hónapos fűtési időszakban a lakások, illetve családi házak gazdaságos fűtése mellett a fűtött helyiségek hőérzetének optimális kialakítása is szükségesé válik.

Csőmenettömítő zsinór megbízhatósági vizsgálata

|  4233
1 5 (1)

A csőmenettömítő zsinór egy általános, menettömítési célra kifejlesztett anyag, amely könnyen kezelhető, ergonómiailag megtervezett, kézre álló, 50 és 150 méteres kiszerelésű, műanyagtartóból adagolható menetekre készült. A fehér színű, elemi nylonszálakból sodort zsinórt élelmiszeripari minősítéssel rendelkező szilikonzsírral impregnálják, ami megkönnyíti a szerelést és védi a felületeket. A menetek összeszerelése utána zsinór azonnali tömítőhatást biztosít. Jellemző felhasználási területe: a menetes csőcsatlakozások, szerelvények tömítési feladataira, folyékony és gáz-halmazállapotú anyagok, valamint szilárd porok, lisztek, granulátumok csőszerelvényeinek tömítésére. A menettömítő zsinór alkalmazható fém- és műanyagmenetes alkatrészek szerelésére is, úgy a kúpos, mint a párhuzamos meneteknél egyaránt. Használata elsősorban ott javasolt, ahol a szerelés után azonnali tömítőhatásra van szükség.

Gázbalesetek – megtörtént esetek

Aszódi János |  12 556
1 4 (1)

A „gázos" balesetek közül jelentős hányadot képviselnek az égéstermék-visszaáramlásból következő szén-monoxid-mérgezéses esetek. Mielőtt néhány ilyen megtörtént eset ismertetésére rátérnénk, célszerű végigtekinteni azokat a körülményeket, amelyek egyike-másika vagy egyszerre több is azok bekövetkezéséhez vezethet. Minden 1 m³ földgáz elégetéséhez – a légfelesleg-tényező és a huzatmegszakítón (deflektor) átáramló levegő – az új GMBSZ az égéshez szükséges levegőnek megfelelő mennyiségű levegővel számol, amely a huzatmegszakítón távozik a kéménybe – megközelítően 26 m³ levegő szükséges.

Üzembe helyezés előtti vizsgálatok

|  3455

Mint ahogy azt már az előző lapszámban megjelent „Osztó-gyűjtők a víz- és fűtési rendszerekben” című cikkemben jeleztem, szeretném az MSZ EN 14336:2004 szabvány által előírt üzembe helyezés előtti vizsgálatokat ismertetni. Az üzembe helyezés célja, hogy ellenőrizze a rendszer megfelelő kivitelezettségét és biztonságos üzemeltethetőségét. Ehhez fel kell mérni a rendszer állapotát, vízállósági és nyomásvizsgálatot kell végezni.

Jogorvoslat a kárvallottaknak

|  5837
1 5 (1)

Manapság meglehetősen sok történet kering arról, hogy az építkezéseken a beruházók nem kötnek írásos szerződést az alvállalkozókkal, hanem csak szóban állapodnak meg a munka egészéről. Amikor pedig fizetésre kerül sor, a megrendelő „elfelejti”, hogy a kivitelezőnek meg kell téríteni a munka díját. Előfordul, hogy nem akarnak emlékezni arra, miben állapodtak meg. Ilyenkor a vállalkozó a bíróságon érvényesítheti a jogait – még akkor is, ha nem kötöttek írásos megállapodást. Jogorvoslat még az ő számukra is van.

A melegvízkomfort növelése kondenzációs kombi készüléken

Fördős Norbert |  13 909
2 5 (2)

Melegvízkészítés külső tárolóval, átfolyós rendszerben vagy esetleg beépített tároló által? Mindegyik megoldás mellett szólhat érv, illetve – több, kevesebb – ellenérv. Jelen cikk nem is akar egyik megoldás mellett sem állást foglalni, csupán egy lehetséges műszaki alternatívát kíván bemutatni egy átfolyós rendszerű kombi kondenzációs készülék esetén. Ma is sok ügyfél teszi fel a kérdést egy adott márkanév alatt a kondenzációs fűtési hőtermelő kiválasztása során, hogy melyik megoldás mellett tegye le a voksát. Ahány ház, annyi fűtési rendszer és melegvíz-vételezési szokás. Az ingatlanok fűtési hőszükséglete egyre kisebb, de a magasabb melegvízkomfort igénye jelentősen nőtt az utóbbi években. Az átfolyós kondenzációs készülékek fűtési modulációs tartománya alapvetően sok lakóingatlan kifűtését teszik lehetővé, azonban melegvízoldalról ők sem lépesek a lehetetlenre.

Fűtéskorszerűsítés – avagy egy kis „tuning” az olcsóbb melegért

|  5983
1

Egy 20-30 éves kétszintes családi ház tulajdonosa legtöbbször abban a tévhitben él, hogy a háza víz- és fűtési rendszerét le kell cserélnie ahhoz, hogy költséghatékonyan tudjon megfelelően meleg otthont biztosítani családjának. Rémálmai vannak, és leveri a víz, ha arra megy haza, hogy nem jó a fűtés valamiért, vagy kap egy borsos gázszámlát, mert azt gondolja, hát itt az elkerülhetetlen vég …milliókat kell költenie a háza fűtésének lecserélésére, épp most, amikor az ingatlan értéke is csak csökken.

A VI. Országos Kéménykonferencia határozatai

|  2886

Az Egyeztető Fórum folytassa munkáját, a szakmai irányelvek egységesek legyenek, Felelősségi Mátrix kidolgozása, országos program a lakosság tájékoztatására, támogatási, pályázati rendszer, operatív műszaki bizottság, oktatás, képzés stb.

Vízlágyítók lágy piaca

|  3057

E havi táblázatunk készítése közben néminemű problémák léptek fel. Ahogy érkeztek be a válaszsorok, azt fedeztük fel, hogy bizonyos törvényszerűségek ismétlődnek; ezekből a legmarkánsabb az, hogy amelyik terméknek nincs ÁNTSZ engedélye (ezért vízrendszerbe elvileg be nem építhető), az kategóriákkal olcsóbb, mint az, amelyiknek van. Mivel a táblázatokkal az a célunk, hogy a lehető legszélesebb körben bemutassuk a hazai választékot, de nem az, hogy a minősítetlen, hátteret nélkülöző termékeket reklámozzuk, felkértük egy „minősített” cég képviselőjét, hogy mondja el véleményét a magyarországi piacról, illetve kivettük az árakat tartalmazó sort a táblázatból.

Egy lépéssel az okos mérők bevezetése előtt

|  3066

A műszaki világ is szívesen használ divatos kifejezéseket, felröppen egy-egy hangzatos szólam, és máris divattá válik, sőt önálló életre kel. Hazánkban sincs ez másképpen, a 2009-es és a 2010-es év divatkifejezése az energiaiparban a „Smart Metering Infrastructure”, „Smart Grid Revolution”. Tájékozott szakmai körökben ezen kifejezések hallatán elismerően bólintanak, igen ez a megoldás! Smart ez, smart az, smart amaz. Akiben mégis felmerül némi bizonytalanság a slágerszavak értelmezésével kapcsolatban, az is inkább marad bizonytalan, mintsem hogy tájékozatlannak mutatkozzon. Talán még nem késő lehetőséget adni a hazai méréstechnikai eszközöket fejlesztő vállalkozásoknak, az irányelv elvárásait teljesítő műszaki megoldások kifejlesztésére, amelyek a jelenlegi több milliárd forint értéket képviselő gázmérési infrastruktúrából a lehető legtöbbet meg tudják menteni, csökkentve ezzel az egyébként is a teherbíró képességük határán élő magyar gázfogyasztók költségeit.