Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Víztakarékosság felsőfokon

2012/6. lapszám | VGF&HKL online |  10 463 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Egy négyfős család napi átlagos vízfogyasztása 600 liter, budapesti víz- és csatornadíjakkal számítva éves szinten ez 146 ezer forint kiadást jelent. Ideálisan választott energiatakarékos vízadagolókkal ennek a mennyiségnek átlagosan az egyharmadát, azaz évente 72 m3 édesvizet és 48 ezer forintot is megtakaríthatunk – változatlan vízfelhasználási szokások és megfelelő komfortérzet mellett. A beruházás pedig akár már 7-8 ezer forintból kivitelezhető. Intézmények esetén a megtakarítás magasabb is lehet a fenti értékeknél, ám itt is érdemes körültekintően dönteni és a minőséget választani.

Víztakarékosság felsőfokon

Egy négyfős család napi átlagos vízfogyasztása 600 liter, budapesti víz- és csatornadíjakkal számítva éves szinten ez 146 ezer forint kiadást jelent.

Ideálisan választott energiatakarékos vízadagolókkal ennek a mennyiségnek átlagosan az egyharmadát, azaz évente 72 m3 édesvizet és 48 ezer forintot is megtakaríthatunk – változatlan vízfelhasználási szokások és megfelelő komfortérzet mellett.

A beruházás pedig akár már 7-8 ezer forintból kivitelezhető. Intézmények esetén a megtakarítás magasabb is lehet a fenti értékeknél, ám itt is érdemes körültekintően dönteni és a minőséget választani.

Az ideális vízadagoló kiválasztása

Vízadagoló és vízadagoló között ugyanolyan óriási különbség van, mint autó és autó között.

A csapok kifolyásánál lévő műanyag- vagy fémszűrők lehetnek teljesen egyszerű kialakításúak, melyek pusztán a csőhálózatból érkező szennyeződések felfogására alkalmasak, és lehetnek speciális tulajdon-ságokkal rendelkező energiatakarékos eszközök is.

Átlagos fogyasztás azonos időegység alatt vízadagoló nélkül (bal oldal), energiatakarékos vízadagolóval (b)

Ezek közé tartoznak a nyomásfüggetlen átfolyás-szabályozók, melyek tökéletes megoldást jelentenek hosszú távon, ha meglévő csapjainkat és zuhanyzóinkat víztakarékossá szeretnénk alakítani.

Nyomásfüggetlen átfolyás-szabályozók

Egyszerű megállapítani, hogy az energiatakarékos vízadagoló kapszulák közül melyek azok, amelyek a vízvezetéki nyomás nagyságától függetlenül tartják a kalibrált áteresztési értéküket, és annál valóban nem engednek át több vizet a csapon: az ilyen vízadagolók közepén a szűrő alatt egy pici O-gyűrűt látunk.

Ez az O-gyűrű magasabb víznyomás esetén kitágul, és kisebb résen engedi át a vizet, alacsonyabb nyomásnál pedig összehúzódik – több teret engedve az áramlásnak.

Amelyik vízadagoló kapszula közepén nem látjuk az O-gyűrűt, és netán mégis víztakarékosnak mondott szűrőről lenne szó, az a típusú kapszula csupán átfolyás-korlátozó.

Összehasonlításban olyan, mintha a hagyományos szűrő elé egy néhány ponton átlyukasztott gumi- vagy fémbetétet tennénk – barkácsáruházakban lehet ilyen megoldásokat kapni a csapokhoz vagy a zuhanyzókhoz. Ezek az eszközök bizonyos felületen elzárják a víz útját, így valóban kevesebb folyik át, és csökken a fogyasztás, de mégsem jelentenek ideális megoldást. Egyrészt azért, mert nem nyomásfüggetlenek, tehát nagyobb víznyomásnál többet engednek át, így teljesít- ményük ingadozó, másrészt a komfortérzet, tehát a csapokból kifolyó vízsugár minősége és egyenletessége is sokkal alacsonyabb. A nyomásfüggetlen átfolyás-szabályozók működését ezzel szemben nem befolyásolja az esetleg ingadozó vezetéki víznyomás, így például egy 3,8 liter/perc áteresztésű vízadagoló az EU-norma szerinti toleranciaértéken belül (ami ez esetben +/- 15%) 6 bar nyomás esetén sem fog több vizet átengedni a kalibrált értékénél, mint 3 bar mellett. A hosszú távú minőségi megoldás érdekében érdemes tehát nyomásfüggetlen átfolyás-szabályozót választani O-gyűrűvel a szűrő alatt (2. kép).

2. kép
Nyomásfüggetlen átfolyás-szabályozó Egyszerű megállapítani, hogy az energiatakarékos vízadagoló kapszulák közül melyek azok, amelyek a legmagasabb színvonalat képviselik, és a vízvezetéki nyomás nagyságától függetlenül tartják a kalibrált áteresztési értéküket, és annál valóban nem engednek át több vizet a csapon. Az ilyen vízadagolók közepén a szűrő alatt egy pici O-gyűrűt látunk. Ez az O-gyűrű magasabb víznyomás esetén kitágul, és kisebb résen engedi át a vizet, alacsonyabb nyomásnál pedig összehúzódik – több teret engedve az áramlásnak.

Víztakarékos, de mennyire?

Európában a 10 liter/perc alatti áteresztésű csapokat már víztakarékosnak nevezik, mert az átlagos 12-13 liternél kevesebb vizet engednek át percenként. Víztakarékosság terén egy szálloda is megkaphatja a zöld szálloda-minősítést, ha a tízliteres küszöbérték alatt teljesítenek csapjai.

Aki azonban ennél komolyabban veszi a víztakarékoskodást, az a hagyományos típusú, levegővel kevert vízsugárnál akár 3,8, a zuhanypermetszerű spray vízsugárnál pedig egészen 1,7! liter/perces teljesítményig is lemehet úgy, hogy az egyes funkciókhoz elegendő víz folyik át a csapon – és nem több a valóban szükséges mennyiségnél.

Energiatakarékos vízadagolók vásárlása esetén alapvető, hogy ne elégedjünk meg egy százalékos számmal, amely azt ígéri, hogy például 50%-os megtakarítás érhető el az adagoló felszerelésével. A kérdés mindig az: de mihez képest?

Tudjuk meg, hogy hány liter/perc az adagoló teljesítménye, ez lehet az egyedül egyértelmű viszonyítási alap. Ha már tudjuk az adagolóról, hogy 1,7 és 10 liter/ perc között milyen értéket képvisel, akkor számolhatjuk ki a megtakarítás valódi mértékét, összehasonlítva a jelenlegi állapottal.

Mérje le jelenlegi vízfogyasztását

Egyszerűen lemérheti, mennyi vizet fogyaszt most egy-egy vízvételi ponton. Nyissa ki csapján vagy zuhanyzóján a hideg vizet maximumállásig, majd helyezzen egy egyliteres mérőedényt a csap alá, és mérje meg, hogy hány másodperc alatt telik meg az edény. A 60-at elosztva az eredménnyel megkapjuk, hogy hány liter víz folyik át egy perc alatt a csapon. 5 másodperc tehát 12 liter vízfogyasztást jelent percenként – ezt érdemes és lehet is jelentősen csökkenteni (1. kép).

Az optimális vízmennyiség kiválasztása

Elsődleges szempont a funkció: mire használjuk az adott csapot? A második táblázatban jól látható, hogy kézmosáshoz minimális, mosogatáshoz, fürdőszobai tisztálkodáshoz, zuhanyozáshoz több víz javasolt. Kádtöltő csapokra értelemszerűen nem célszerű vízadagolót szerelni, hiszen ott mennyiséget engedünk ki, inkább az a fontos, hogy ez minél gyorsabban történjen, hiszen így kevesebb a hőveszteség (2. táblázat).

Speciális esetek

Az optimális vízmennyiségtől bizonyos esetekben kénytelenek vagyunk eltérni, például gáz-cirkós vízmelegítés esetén a legtöbb készüléknél csak legalább 5 liter/perces áteresztésnél lobban be a gáz, ritkán már 3,8 liternél, így melegvíztartály nélküli gáz-cirkós rendszer esetén legalább 5 liter/perces átfolyást javasolt választani. Természetesen dönthet valaki úgy, hogy a kézmosó csapjába ennek ellenére az 1,7 liter/perces adagolót választja, és hideg vízzel mos kezet.

nincs nyomás alacsony nyomás magas nyomás

A kazántól távol eső csapok esetében úgyis gyakran tapasztaljuk, hogy mire odaérne a meleg víz, már végeztünk is a kézmosással. Léteznek szabad, vagy más néven nyílt kifolyású helyi elektromos vízmelegítők, melyek nem tűrik a visszafojtást, a kifolyás korlátozását. Az ilyen csapoknál a kifolyószár végét sem ajánlott befogni, hiszen ez ugyanúgy tönkretenné a vízmelegítő belső műanyagtartályát, mintha alacsony áteresztésű vízadagolót szerelnénk a csap végére, és megnyitnánk a vizet. Az ilyen helyi vízmelegítésű csapok kifolyószárai sok esetben eleve vékonyabbak, vagy ha mégis normál méretűek, akkor maximum egy vízsugár-elosztó, de nem szűrő vagy adagoló található a csapvégen. Természetesen a zárt tartállyal rendelkező elektromos vízmelegítők, a villany- vagy gázbojlerek és a gáz-cirkós rendszerek nyugodtan szerelhetők.

 hagyományos szűrőbetét vízkőellenes technológiával készült vízadagoló

Vízsugártípusok

Alapvetően három különböző vízsugártípust különböztetünk meg: a hagyományos lamináris (egynemű) vízsugarat, a levegővel dúsított, idegen szóval aerált vízsugarat, és a zuhanypermetszerű, más néven spray vízsugarat (1. táblázat). Ahogy az a táblázatból is jól érzékelhető, ez utóbbi képes a legalacsonyabb áteresztést elérni még megfelelő komfortérzet mellett. Az 1,7-2 liter/perces áteresztés kiválóan ajánlott kézmosó csapokhoz, és egy átlagos, percenként 12 liter vizet átengedő csaphoz képest így a megtakarítás 83-86%!

 

Vízsugár típus Lamináris - egynemű Aerált – levegővel dúsított Spray - zuhanypermetszerű
Szokásos vízáteresztés
liter/perc
5, 6, 8 és fölötte 3,8 és fölötte 1,7 - 5
       
Áttetsző, egynemű, kristálytiszta vízsugár, levegő hozzákeverése, fröcsögés nélkül.
Ideális egészségügyi intézmények számára.
A légkeverés által a vízsugár optikailag dúsabb,puhatapintású, fröcsögésmentes.
A légkeveréses vízsugár általános választás a lakossági és intézményi csaptelepekhez.
Ha a legtakarékosabb adagolót szeretnénk választani vagy a hálózati víznyomás túl alacsony légkeveréses vízsugár előálltására vagy lamináris vízadagoló alkalmazására, akkor ideális döntést jelentenek a vízpermet etelőállító vízadagolók.

Könnyű karbantarthatóság, vízkővédelem

Egyenletes vízsugarat és nehéz átfolyási körülmények között is megfelelő komfortérzetet olyan vízadagoló kapszula képes hosszú távon biztosítani, amelynek a kialakítása és az alapanyaga vízkőellenes technológiával készült.

 A vízkő felhalmozódik a dróthálón, és elzárja a légbeömlő nyílást a betét és a keret között, ezáltal a légkeverés lecsökken és vízsugár fröcsögővé válik. Az egyedi kialakítás és a speciális anyag csökkenti a vízkő lerakódását és boltozódását, ezáltal hosszú időtartamra biztosítva az egyenes, kör keresztmetszetű, fröcsögésmentes, komfortos vízsugarat.

Ha a szűrő alsó részét megvizsgáljuk, például a fémből vagy műanyagból készült négyzetrácsos típusúakon, láthatjuk, hogy a megtapadó vízkő sokkal könnyebben elzárja a vízkifolyást, mint a körkörös kialakításúaknál. Az alapanyagot tekintve ideális választás a vízkőlerakódást késleltető teflonnal kevert műanyag. A legújabb csapokban található vízadagolók már úgynevezett easy clean típusúak, ez annyit jelent, hogy a csapból kilátszó részük, tehát ahol a vízkő képződik, szilikonos végződésű. Fontos újítás ez, hiszen a vízkő az ilyen adagolóknál vegyszer nélkül, egyszerűen, akár ujjbeggyel is ledörzsölhető, a szennyeződést a következő csapnyitáskor a vízsugár automatikusan kimossa (5-6. kép).

3. kép: 5/17 vagy 7/17 liter/perces átváltós vízadagoló

Lopásbiztos megoldás intézmények részére

Szállodák, kempingek, kórházak, plázák, benzinkutak, uszodák, iskolák és egyéb intézmények közösségi helyiségeibe különösen ajánlott lopásvédelemmel ellátott speciális szűrőkeretet választani, ha a vízadagolóról látszik, hogy értékes, különleges. A spray típusú vízsugár vagy a szilikonos végződésű easy clean eleve fel- hívja magára a figyelmet, így érdemes gondoskodni arról is, hogy a helyén maradjon. A lopásbiztos keretek a hozzájuk rendelt speciális kulccsal távolíthatók el a kifolyószárról.

Röviden a szerelőkulcsokról

Vízkőmentes állapotban általában könnyen lecsavarható a csapok végződéséről a külső vagy belső menetes keret, melyben a hagyományos szűrő vagy speciális vízadagoló található. Idő teltével azonban már jellemző, hogy fogó segítségére lehet szükség. A fémfogó megkarcolhatja a keretet, ez mind esztétika, mind lerakódás szempontjából hátrányos, ezért javasolt a speciális műanyagkulcsok használata.

 

Vízvételi pont kézmosócsap fürdőszobai mosdócsap konyhai mosogatócsap zuhanyzó
Javasolt áteresztés liter/perc 10-15 helyett
1,7 – 3,8
10-15 helyett
3,8 - 5
konyhai mosogatócsap
3,8 – 7 vagy 5/17 ill. 7/17*
13-22 helyett
7-10

Zuhanyvíz-adagolók, víztakarékos zuhanyfejek

Egy átlagos zuhany 13-22 liter vizet enged át egyetlen perc alatt. A víztakarékos zuhanyfejek mindössze 7-8 litert (4. kép).

A tartós megtakarításhoz az egyik megoldás az új, víztakarékos zuhanyfej vásárlása, a másik egy zuhanyvíz-adagoló beillesztése a flexibilis cső és a csap közé, amely 6-10 liter közötti áteresztésben javasolt a meglévő zuhanyfej típusától, kialakításától és méretétől függően.

Toilet-tartályoknál is takarékoskodhatunk: WC öblítővíz-stop

Ha egy toilet-tartály minden alkalommal kiengedi a teljes vízmennyiséget, az 6-9-12 liter vizet jelent egy-egy használat alkalmával. Ennél a mennyiségnél sok esetben kevesebb is bőven elegendő.

Kiváló víztakarékos megoldást nyújtanak az eleve energiatakarékos tartályok és a tartály nélküli, szelepes működtetésű megoldások, melyeknél csak addig folyik a víz, míg a használó a lehúzó kart vagy gombot ténylegesen működteti. Ugyanez a hatás érhető el a WC öblítővíz-stop utólagos beszerelésével, mely a legtöbb típusú tartálynál gond nélkül alkalmazható.

*Léteznek vegyes funkciót betöltő csapok, amelyeknél egyszer-egyszer mosogató- medencét vagy fürdőkádat, esetleg edényt vagy felmosóvödröt töltünk meg, és ebben az esetben a minél gyorsabb melegvíz-kifolyás a fontos. Másszor azonban átfolyó vizet használunk folyóvizes öblítéshez, kézmosáshoz, mosakodáshoz – ilyenkor pedig jó lenne takarékoskodni.

Erre találták ki az átváltós vízadagolót, ami kétféle kivitelben készül, és 5/17 vagy 7/17 néven ismert: takarékos üzemmódban 5 vagy 7 liter vizet enged át percenként, a rajta található gomb megnyomásával azonban azonnal átvált a teljes kapacitásra, a csap elzárása után pedig automatikusan visszaáll az alacsonyabb áteresztésre. Ennek a komfortfunkciónak köszönhetően a felhasználónak nem kell emlékeznie arra, hogy takarékos üzemmódba állítsa a vízadagolót (3. kép)




 4. kép:
Víztakarékos zuhanyfej háromféle vízsugárral, mely a szokásos 13-22 liter/perces átfolyás helyett átlagosan a felére, mindössze 8 liter/percre csökkenti a vízfogyasztást
5. kép:
Tökéletes megoldást vízkő ellen a szilikonos, úgynevezett easy clean változat jelent.
6. kép:
A vízkő az easy clean adagolókról vegyszer nélkül, egyszerűen, akár ujjbeggyel is ledörzsolhető. A szennyeződést a következő csapnyitáskor a vízsugár automatikusan kimossa.

Intézmények fenntartási költségeinek jelentős csökkentése

Egy átlagos háztartás esetében évi 46 ezer forint megtakarításról írtunk a bevezetőben, intézmények esetében nagyságrendekkel nagyobb öszszegekről lehet szó. A víztakarékossággal nemcsak a víz- és a csatornaszámla, hanem mivel a fel nem használt víz jelentős része meleg víz, a vízmelegítésre fordított energiafelhasználás, ezáltal a gáz- vagy áramszámla is csökken. Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a hőenergia megspórolásával egyidejűleg csökken a környezetre káros CO2-kibocsátás is. Egyre több intézmény felelősségteljes vezetője látja már át, hogy ebben az apróságnak tűnő, ám annál jelentősebb kérdésben meghozott helyes döntés akár milliós nagyságrendű költségmegtakarítást is jelenthet évente. Nem mindegy, hogy csak egy egyszerű vízszűrő kapszulát vagy komoly és minőségi vízadagolót szereltet-e fel csapjaiba, illetve használ zuhanyzóinál vagy WC-tartályainál. Itt is érvényes: az olcsóbb hosszú távon mindig többe kerül, a vízadagolók területén is érdemes a kiváló minőség mellett dönteni. A drágább vízadagolók is néhány hónap alatt megtérülnek, és megfelelő karbantartás esetén sok-sok évig kifogástalanul működnek.