Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2012. június

Időjárás és az épületgépészet

Zöhls András |  2580

1969-ben, 40 éve jelent meg az Építéstudományi Intézet gondozásában Szabó-Tárkányi Napsugárzási adatok az építőipari tervezés számára című adatgyűjteménye, a Meteorológiai Intézet 1954-68 közötti méréseinek táblázatos feldolgozása. Mivel ekkor minden állami kézben volt, a kutatók, tervezők viszonylag könnyen juthattak időjárási adatsorokhoz. Lelkes szerzők könyveikben (Dr. Kiss Róbert: Légtechnikai adatok, Völgyes István: Fűtéstechnikai adatok stb.) ezeket bőségesen közzé is tették.

Mikor érdemes pert indítani?

Dr. Kugler Zsolt |  7080
1

A téma rendkívül összetett, és az egyes ügyek különbözősége miatt lehetetlen általánosítani, így jelen cikkünkben kizárólag azon szabályokat és előírásokat mutatjuk be, melyek a gazdasági életben előforduló polgári peres eljárások vonatkozásában és általánosságban alkalmazandók. Az írással az a célunk, hogy a gazdasági élet döntéshozói alapvető információkkal rendelkezzenek arról, hogy egy bírósági eljárás megindításának milyen előfeltételei és jogszabályi következményei vannak. Az újság jellegére tekintettel, a cikkben kizárólag a gazdasági életben előforduló polgári peres eljárásokban alkalmazandó szabályokat tárgyaljuk.

Hőszállító acélcsővezetékek gyakorlati számításai

Csirmaz István Dr. Garbai László |  5007

Az acélcsővezetékek – mint a leggyakrabban használt csővezetékek – számításaival, tervezésével foglalkozó, összefoglaló jellegű magyar szakirodalom igen szűkös. A létezők is viszonylag régebbi kiadások (Őri Róbert/Csirmaz János: Vegyipari csővezetékek/1971; Walter Wagner: Acélcsővezetékek/1985 – német fordítás), amelyek még nem foglalkozhattak a legújabb fejlesztésekkel, mint az előreszigetelt, közvetlenül földbe fektethető, ún. „kötött” csőrendszerek. A tervezők részére így nem áll rendelkezésre részletes szakirodalom. E hiányt cikkünk nem tölti be, de némi alapvetést tesz.

Mekmester 2012. 04. - A válság nem a kontárokat seperte ki...

 347

A válság sajnos, úgy tűnik, nem a gagyit, a kontárt seperte ki – a hozzánk érkező képek tömegéből ítélve éppen ellentétes a tendencia. 1., 2., 4., 5. kép Egy ma is élő, interneten is hirdető, állítólag „20 éves múlttal” rendelkező teljes körű lakásfelújító A-Z-ig munkája, ami valami csodálatos módon már 5 éve így működik! Forrás: Szabó Kristóf   2. kép   A válság sajnos, úgy tűnik, nem a gagyit, a kontárt seperte ki – a hozzánk érkező képek tömegéből ítélve éppen ellentétes a tendencia. 1., 2., 4., 5. kép Egy ma is élő, interneten is hirdető, állítólag „20 éves múlttal” rendelkező teljes körű lakásfelújító A-Z-ig munkája, ami valami csodálatos módon már 5 éve így működik! Forrás: Szabó Kristóf   2. kép   3. kép: Kompakt megoldások Romániából. Forrás: Ceglédi Zoltán   4. kép   5. kép   6. kép: Munkám során ezt az összeállítást találtam. A kedves „kolléga” a védőtávolságról még nem hallott, nem beszelve az ötrétegű gázbekötésről. Forrás: Sarkadi László

Diagnosztikai szoftver alkalmazása a gyakorlatban II.

Fördős Norbert |  2076

Előző lapszámunkban a mindennapi szerviztevékenység egy általánosan még nem ismert, de egyre gyakrabban használt eszközét mutattuk be, amely az adott gyártó gázkészülékeinek felülvizsgálatához alkalmazható diagnózisszoftver. Az alapvető beállítások, valamint a működést felügyelő paraméterek felsorolása után cikkünk második, befejező részében a szervizszint néhány hasznos opcióját szeretnénk bemutatni.

Harmadannyi hőteljesítmény

 2384

Rovatunkban bíróságon eldöntött vitákat dolgozunk fel, amelyek precedensértékűek, és túl érdekességfaktorukon, tanulságul szolgálhatnak a hasonló problémával küzdőknek. A BDT2010. 2294 számú ügy precedensértékű abban a témában, hogy ha a kivitelező a szerződésben vállalt munkát befejezi, az előállt létesítmény azonban a rendeltetésszerű használatra nem alkalmas, és emiatt a próbaüzem (átadás-átvétel) eredménytelen, nem a késedelem, hanem a hibás teljesítés jogkövetkezményei alkalmazhatók.

Geotermikus rendszerek földszonda-csöveinek alapanyagai

Tóth Zsolt |  3036

Amíg nem következik be a nem várt probléma egy-egy kutas földszonda telepítésénél, nem is fordítunk elég figyelmet a beépített szondacsövek minőségére és alapanyagának tulajdonságaira. Pedig ennek a vásárlás előtt különös figyelmet kell szentelnünk; gondoljunk csak bele, hány évig várjuk el attól az egyszerű műanyagcsőtől, hogy kiszolgálja elvárásainkat, kényelmünket. Ha azonban egy kicsit átszámoljuk, hogyha bekövetkezik az a bizonyos probléma a telepítés során, vagy rosszabb esetben a munkálatok végeztével, mennyibe is fog az nekünk kerülni, akkor akárhogy is számolunk, a végösszeg igencsak több százezer forint lesz, és a kellemetlenségekről még nem is beszéltünk.

Kérdőjelek a fatüzelés körül III.

Chiovini György |  4560
1

A fatüzelésből származó légszennyezést csökkenthetjük a tüzelőberendezés hatásfokának javításával. Ugyanannyi hasznosuló hőenergia előállításához kevesebb fát kell eltüzelni. Kevesebb káros anyag kerül a környezetbe akkor is, ha egységnyi égéstermék kevesebb szennyező összetevőt – többek között PM10-et – tartalmaz. Ha a káros anyagok keletkezését nem tudjuk csökkenteni, megoldás lehet azok teljes vagy részleges leválasztása.

Víztakarékosság felsőfokon

 7671
1 4 (1)

Egy négyfős család napi átlagos vízfogyasztása 600 liter, budapesti víz- és csatornadíjakkal számítva éves szinten ez 146 ezer forint kiadást jelent. Ideálisan választott energiatakarékos vízadagolókkal ennek a mennyiségnek átlagosan az egyharmadát, azaz évente 72 m3 édesvizet és 48 ezer forintot is megtakaríthatunk – változatlan vízfelhasználási szokások és megfelelő komfortérzet mellett. A beruházás pedig akár már 7-8 ezer forintból kivitelezhető. Intézmények esetén a megtakarítás magasabb is lehet a fenti értékeknél, ám itt is érdemes körültekintően dönteni és a minőséget választani.

Szondateszt

Tóth László Németh Iván |  5092

A geotermikus energia, figyelembe véve, hogy folyamatosan rendelkezésre áll, az egyik legmegbízhatóbb a megújuló energiaforrások között. A földtani közeg helyspecifikus termikus tulajdonságai fontos szerepet játszanak egy rendszer tervezésekor és telepítésekor, éppen ezért létfontosságú ismeretük. A '90-es évek elejétől a talaj termikus tulajdonságainak meghatározása igen idő- és költségigényes volt a gyakorlatban, éppen ezért csak nagyberuházásoknál végezték el a szükséges vizsgálatokat. Kisebb geotermikus földhőszondás rendszerek tervezésekor általános volt a becsült értékek figyelembe vétele. A szükséges biztonsági tényezők, melyeket figyelembe vettek a tervezéskor, általában jelentős többletköltséget jelentettek.

Térhálósított többrétegű csövek

 9294
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által ...

Többrétegű műanyagcsövek

Nagy Richárd |  3642
1 4 (1)

A többrétegű műanyagcsöveket a könnyű és gyors szerelésük miatt az épületgépészet minden területén előszeretettel használjuk, hiszen ugyanazon csővel megoldható a teljes csőhálózati szerelés, legyen szó akár fűtésről, ivóvízhálózatról, padlófűtésről, felületfűtés vagy -hűtésről. Vigyázat! Könnyen megtéveszthetnek bennünket a különböző minőségű többrétegű csövek, amelyeknek a felhasználási területei és műszaki paraméterei eltérők. Ezért az áttekintő táblázathoz csatlakozó cikkünkkel szeretnénk felhívni a kedves olvasóink figyelmét a részletekben rejlő különbségekre.

Meddig terjed a megbízó felelőssége?

Fábián Attila |  5870

Kártérítési pert indított Péli Csaba vállalkozó az OTP ellen, miután cégét nem fizette ki a generálkivitelezéssel megbízott fővállalkozó Kyzover Kft. a mórahalmi bankfiók gépészeti felújítását követően. A Kyzover a többi alvállalkozónak sem fizetett, és a munkálatok befejezése után két hónappal fizetésképtelenséget jelentett, így a felszámoló a pénzbeli követeléseket behajthatatlannak tartja. Péli, aki közel két éve harcol a pénzéért és igazáért, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvényben látja a reményt. Egy nyert per esetén a vállalkozó példáján felbuzdulva kártérítési perek lavinája indulhatna el, de az eredményre egyelőre még várni kell.

CSAK A KEP MIATT

 355

CSAK A KEP MIATT