Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Többrétegű műanyagcsövek

2012/6. lapszám | Nagy Richárd |  4726 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A többrétegű műanyagcsöveket a könnyű és gyors szerelésük miatt az épületgépészet minden területén előszeretettel használjuk, hiszen ugyanazon csővel megoldható a teljes csőhálózati szerelés, legyen szó akár fűtésről, ivóvízhálózatról, padlófűtésről, felületfűtés vagy -hűtésről. Vigyázat! Könnyen megtéveszthetnek bennünket a különböző minőségű többrétegű csövek, amelyeknek a felhasználási területei és műszaki paraméterei eltérők. Ezért az áttekintő táblázathoz csatlakozó cikkünkkel szeretnénk felhívni a kedves olvasóink figyelmét a részletekben rejlő különbségekre.

Többrétegű műanyagcsövek

A többrétegű műanyagcsöveket a könnyű és gyors szerelésük miatt az épületgépészet minden területén előszeretettel használjuk, hiszen ugyanazon csővel megoldható a teljes csőhálózati szerelés, legyen szó akár fűtésről, ivóvízhálózatról, padlófűtésről, felületfűtés vagy -hűtésről. Vigyázat! Könnyen megtéveszthetnek bennünket a különböző minőségű többrétegű csövek, amelyeknek a felhasználási területei és műszaki paraméterei eltérők. Ezért az áttekintő táblázathoz csatlakozó cikkünkkel szeretnénk felhívni a kedves olvasóink figyelmét a részletekben rejlő különbségekre.

Először is érdemes tisztáznunk a többrétegű kompozitcsövek megnevezést. Többrétegű csöveknek nevezzük azokat a műanyagcsöveket, amelyek különböző anyagokból épülnek fel. Középen egy alumíniumréteg helyezkedik el, amit egy primer polimer (ragasztóréteg) vesz körül, és a ragasztórétegen helyezkedik el a külső és belső (akár térhálósított) polietilénréteg. A többrétegű csövek az alumíniumrétegnek köszönhetően oxigéndiffúzió-mentesek, és a tisztán műanyag csöveknél nagyságrendekkel kisebb a hőtágulásuk. Emellett az alumíniumnak nagy szerepe van a cső szilárdságában is, és nem szabad megfeledkezni a térhálósított csöveknél arról a műszaki előnyről, hogy maga a cső biztosít védelmet a nyomás és hőingadozás ellen.

Az alumíniumrétegnek köszönhető hajlításkor a cső megtartja a kívánt ívet, és nem rúg vissza. A minőségi különbség kevésbé látványos, és ahogy mondani szokták, a részletekben rejlik, ezért érdemes felhívni olvasóink figyelmét a magas hőállóságú polietilén (PERT) vagy az egyszerű, nagy sűrűségű polietilén (HDPE) közötti különbségre. Ez utóbbi többrétegű csövek csak az olcsó árukkal hívják fel a figyelmet magukra, és műszaki tartalmuk ezt nagyon is tükrözi! Ezeknél a csöveknél az alumíniumréteg nyújt védelmet, biztosítja a megfelelő üzemi körülményeket, nyomás, hőingadozás, hőtágulás és minden egyes környezeti tényező ellen. Ezért azt is érdemes vizsgálnunk, hogy a cső alumíniumrétege hogyan fekszik fel, és helyezkedik el a többrétegű csövön. A hegesztés módja emiatt sem közömbös. A legjobb megoldás az élhegesztés, mert az átlapolt hegesztés a hajlításoknál gondot okozhat, és az átlapolt felületnél valószínűsíthető a keresztmetszet-szűkülés és a korrózió. A magyar piacon megtalálhatók a lézerhegesztéses termékek és az egyszerűbb, átlapolásos hegesztésű csövek is, természetesen azok árai tükrözik a technológiai/alapanyagbeli különbségeket is. Az ultrahangos hegesztés lehetővé teszi vékonyabb rétegek szélének egyesítését. Az összeeresztés nem egy igazi hegesztés, hanem inkább egy felületi ragasztás, hiszen az anyagok között nem történik egyesülés, összeolvadás.

lézerrel történő élhegesztés
A lézerrel történő élhegesztésnél a gyártás gyors és folytonos, minimális hőhatás éri a belső műanyagcső felületét, nagyobb a cső ellenállása a mechanikai hatásokkal szemben, és legfőképpen biztosított a tökéletes ellenőrzés a teljes gyártási folyamat során.

Ez a gyártási technológia sajnos nem túl precíz! A TIG élhegesztés a klasszikus egybeolvasztásos hegesztési technika. Ma már ez a technológia is elavult, hiszen nem teszi lehetővé vékonyabb alumíniumrétegek hegesztését. A lézerrel történő élhegesztés viszont lehetővé teszi a két korábban említett hegesztési eljárás előnyeinek egyesítését, a hátrányaik kiküszöbölése mellett: a gyártás gyors és folytonos, minimális hőhatás éri a belső műanyagcső felületét, nagyobb a cső ellenállása a mechanikai hatásokkal szemben, és legfőképpen biztosított a tökéletes ellenőrzés a teljes gyártási folyamat során. Ezen fejlett technológia alkalmazásának eredménye egy ellenálló, tökéletesen szimmetrikus, hajlékony és könnyű cső.

Magyarországon szerencsére a termékeknek rendelkezniük kell ÉMI-engedéllyel, de ezt tanulmányozzuk részletesen, mert nem minden többrétegű cső alkalmas ivóvízre, fűtésre. Előfordulhat, hogy olyan kritériumok mellett lehet csak használni a csövet, amiket nem tudunk teljesíteni, és itt kihangsúlyoznánk, hogy nem minden többrétegű csövet lehet aljzatban, födémben (padlófűtésre) elhelyezni, alkalmazni!

A lézeres hegesztési eljárás minősége és precizitása annyira tökéletes, hogy lehetővé teszi egészen vékony (akár 0,2-0,1 mm) fémrétegek összeillesztését is. A fent említettek miatt napjainkban az alábbiakra figyeljünk oda. A többrétegű csövek polietilénrétegeinek térhálósítása alapvető fontosságú. Készülnek vegyileg térhálósított csövek (PEX-a és PEX-b), amik az élettartam-kritériumoknak megfelelnek. Ezeknél a technológiáknál a használat előtti kimosás, „kifőzés” szükséges, amit ma Magyarországon megkövetelni, betartani meglehetősen aggályos. Jobb megoldás a fizikai, besugárzásos térhálósítás, amely után a cső korlátozás nélkül használatba vehető. Magyarországon szerencsére a termékeknek rendelkezniük kell ÉMI-engedéllyel, de ezt tanulmányozzuk részletesen, mert nem minden többrétegű cső alkalmas ivóvízre, fűtésre. Előfordulhat, hogy olyan kritériumok mellett lehet csak használni a csövet, amiket nem tudunk teljesíteni, és itt kihangsúlyoznánk, hogy nem minden többrétegű csövet lehet aljzatban, födémben (padló- fűtésre) elhelyezni, alkalmazni! Ezért javasoljuk azt a régi közmondást figyelembe venni, hogy olcsó húsnak híg a leve, és gondoljuk végig, hogy a minőségi munka és alapanyagok megválasztása igenis hosszú távon, mindenkinek megtérül!