Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Törvény a kéményseprő szolgáltatásról

2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról

2013/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  923 |

Figylem! Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az Országgyűlés a helyi önkormányzati feladatkörbe tartozó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának elősegítése, az emberi élet- és vagyonbiztonság, valamint a természeti és épített környezet levegőtisztaságának védelme, a klímavédelem, az energiahatékonyság és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében kialakított kéményseprő-ipari közszolgáltatás hatékony működésének megteremtése érdekében törvényt alkotott, mely idén január 1-től hatályos. Az alábbiakban a törvény fontosabb pontjait emeljük ki.

 Megyéktől az önkormányzatokhoz

A törvény 2. pontja a kéményseprő-ipari közszolgáltatási feladat vállalására és felhagyására vonatkozó szabályokkal foglalkozik. Ezek szerint a közszolgáltatás biztosítása a megye egész területén a megyeszékhely megyei jogú város önkormányzata, Pest megye közigazgatási területén Érd megyei jogú város önkormányzata, a fővárosban pedig a fővárosi önkormányzat kötelező feladata. Így gyakorlatilag a kéményseprő-ipari közszolgáltatás megyei szintről átkerült a helyi önkormányzatokhoz, ha az önként vállalkozó önkormányzat megfelel a 3. §-ban meghatározott feltételeknek. Ellenkező esetben a feladat visszakerül az eredeti címzett önkormányzathoz.

Nyilvántartási kötelezettség

„A közszolgáltató az égéstermék-elvezetők és a csatlakoztatott tüzelőberendezések közszolgáltatáshoz szükséges műszaki adatairól címenként nyilvántartást vezet.” Ez bizony kemény feladat! A kéményseprő-ipari vállalkozónak ki kell építenie a nyilvántartási rendszerét (van, ahol ez már elkészült, például Miskolcon). Ez jelentős költség, viszont mind a saját, mind a fogyasztó érdekeit maximálisan érinti. Hatalmas, értékes információs bázis jön így létre – vigyázni kell, nehogy visszaélésre adjon okot.

A közszolgáltatás költségeinek fedezete

„Az ellátásért felelős önkormányzat a közszolgáltatási díjakat évente felülvizsgálja, és amennyiben szükséges, a következő évben alkalmazandó díjakat november 30-ig rendeletben meghatározza. A díjak megállapításakor ki kell kérni a fogyasztóvédelmi hatóság és a szakmai érdekképviseletek véleményét.” Itt fontos szerepe lehet a szakmai szervezeteknek. Az épületgépészek is hallathatják a hangjukat.

A részletek

„Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben állapítsa meg a közszolgáltatási díj megállapításának elveit és a díj legalacsonyabb és legmagasabb mértékét. Felhatalmazást kap a településüzemeltetésért felelős miniszter, hogy rendeletben állapítsa meg a meghatározott feladatok szakmai követelményeit, módszereit, az égéstermék-elvezetővel kapcsolatos kötelező műszaki vizsgálatokat és azok szakmai követelményeit, a közszolgáltatás ellátásához szükséges minimális szakmai, személyi, tárgyi és gazdasági feltételeket, a közszolgáltatási díjak meghatározásának a közszolgáltatási feladatok tartalmától függő, részletes szabályait.” A részletekről, azaz a lényegről következő lapszámunkban számolunk be.