Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A polipropilén csőrendszerek közötti különbségek

2014/5. lapszám | Kaszab Gergely |  7252 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A márciusi szám vízvezetékek tervezéséről és szereléséről szóló cikkében részletesen körbejártuk a csőanyag-választás kérdését. A hagyományosan alkalmazott horganyzott acél csövek külső és belső korróziója, az elekt-rokémiai korrózió és a cső belső felületén könnyen megtapadó „vízkő”-rétegek miatt nagy hátrányba került műanyag társaival szemben. Ezenkívül is van jó pár negatív tulajdonsága a műanyagcsövekkel szemben.

Először is nagyobb mértékben szükséges hőszigetelés, mivel az acél sokkal jobb hővezető, mint a PP-R. Másodszor, a zajszintje is magasabb. Végül, de nem utolsó sorban, a legsúlyosabb teher a horganyzott acélcső esetében a szereléséhez szükséges, többszörös időráfordítás, összehasonlítva a műanyag rendszerekkel. Az időtöbblet és a segédanyagok szükségessége miatt a szerelése nagyon drága, viszont a cső élettartama mindössze harmada a műanyag rendszerekének.

Sokan a vízvezetékrendszerekhez ötrétegű alubetétes csöveket ajánlanak és használnak. A képet árnyalják az összekötő elemek, fittingek tulajdonságai és árai. A fittingek nagy részénél átmérőszűkülés van, ez a szállított vízmenynyiségre negatív hatással van. Egy másik adalék, hogy a hazai piacon több gyártó is olcsó, „befőttesgumi”minőségű O gyűrűvel próbál hosszú távú tömítést elérni, amivel nagy kárt okoznak ennek a rendszernek. A 32-es átmérő felett árban is nagy versenyhátrányban kerül, ami nemcsak a cső méterára, hanem az ötméterenként hozzá alkalmazandó méregdrága fittingek okán lép fel (32-es átmérő felett csak 5 méteres szálban kapható).

A polipropilén anyagból épített vízvezetékek ideálisnak tekinthetők az ivóvíz és HMV nyomóvezetékek területén, igaz, ennél a rendszernél is figyelembe kell venni pár fontos dolgot. A csőrendszernek viszonylag nagy a hosszirányú tágulása, és a rögzítési kérdéseket figyelembe kell venni. Ezeknek a részletes megoldásait megismerhetik a következő fejezetben, előbb azonban tisztázni kell néhány alapkérdést. Minden polipropilén rendszer összerakható a másikkal? A vízvezetéki feladatokon kívül alkalmas-e fenntartások nélkül ez a csőtípus fűtési, technológiai hűtési vagy például sűrített levegőt szállító rendszerekhez? Egyáltalán, milyen minőségi kritériumokat kell megfigyelni a polipropilén csőrendszerek megrendelése előtt?

 

polipropilén
alapanyagok
különbségei

Anélkül, hogy hosszú, részletes kémiai bemutatásba kezdenénk, annyit érdemes tudni, hogy alapvetően három polipropilén csőrendszer alapanyag-típust kell, hogy megkülönböztessünk. A PP-H, PP-B, PP-R jelölést figyelhetjük meg a termékeken, ami más és más alapanyag-összetételt, hegeszthetőségi osztályt jelent. Nem ajánlott, vagy csak a gyártó felelősségvállalásával javasolt ezen csövek egymással való összeépítése. Amennyiben két gyártó azonos hegeszthetőségi osztályban lévő rendszerét (például PP-R+PP-R) szeretnénk összehegeszteni, kérjünk bevizsgálást, szaktanácsot az egyik gyártótól. A kulcsszó ebben az esetben a két csőtípus anyagömledék-, vagy más szóval folyási indexe.

Nagyon leegyszerűsítve, ezt úgy vizsgálják be a gyártók laboratóriumukban, hogy egy kis darabkát (granulátumméret) egy olyan berendezésbe helyeznek, ami felhevíti azt a megfelelő hőfokra, és egy meghatározott méretű, kis lyukon keresztül, felülről megfelelő fémtüskével nyomják. Azt mérik, hogy mennyi idő alatt mennyi anyag folyik át a műszeren. Amennyiben a beküldött és a saját gyártású PP-R anyagömledék-indexe (folyási indexe) megegyező, a két rendszer biztonsággal összeépíthető. Összeépíthető, mert a két rendszer alapanyagának ömledékindexe megegyezik, de attól még a két alapanyag nem azonos.

Egy minőségi gyártó az alapanyag-granulátuma beérkezésénél a rozsdamentes silókba való betárolás előtt több mintát vesz belőle, és bevizsgálja, hogy az alapanyagának az ömledékindexe megfelel-e a saját szabványának. Az alapanyag betárolása és a csőgyártás csak ezután kezdődhet. Mint látszik, még két azonos hegeszthetőségi osztályban lévő csőtípus összeépítése is csak bevizsgálás után ajánlható biztonsággal, a polipropilén csövek összehegesztése polietilén alapúval szigorúan tilos. Ilyenkor menetes vagy karimás csatlakozás javasolt. A polipropilén csövek összeragasztása is a gyártók által szigorúan tiltott műveletek közé tartozik.

 

Amire ügyeljünk a PP-R csőrendszer kiválasztásánál. Minőségi kritériumok

Az egyik leglényegesebb kritérium, hogy azonos alapanyagból, lehetőleg azonos telephelyen készüljön a cső és a hozzá tartozó idomok. Több gyártó kizárólag a gyorsan és költséghatékonyan előállítható csőgyártásra rendezkedett be, a nagy beruházásigényű idomgyártást mással végezteti. Ebben az esetben nagy a veszélye, hogy az anyagminőség-különbség miatt a hegesztési kötésünk nem lesz tökéletes. A különböző anyagokból készült cső és idomok gondja mellett a méretpontatlanság is könnyen jelentkezhet, ha nem egy telephelyen készül a termék. Van olyan gyártó, amely például ezen kritériumokat messze túlteljesítve, nem csak azonos alapanyagból és egy telephelyen gyártja csöveit és idomait, hanem minden gyártmányáról „ujjlenyomatszerűen” adatokat tárol. A gyárból kijövő minden termék kódokkal és egy komoly műszer általi bevizsgálásokkal rendelkezik. Ez különböző hőmérséklet-, nyomás- és kémiai ellenállás-vizsgálatokon alapuló adatok tárolását jelenti termékenként. A tervező és kivitelező ennek előnyeit abban az esetben élvezheti, ha az üzemeltetés során minőségi gondok miatt felelősségre vonják. Probléma jelentkezése esetén a „cső minősége, tervezése, kivitelezése vagy üzemeltetése a felelős” vitát könnyű úgy eldönteni, hogy a problémás helyről kivágott csődarabot bevizsgálják, összevetik a tárolt adatokkal, és így pontosan kimutatható, hogy milyen hőmérsékleten, milyen nyomáson és milyen anyagot vezettek a csőben.

A másik lényeges kritérium, amire érdemes ügyelni, az idomok egy részében megtalálható fém alkatrészek minősége. A polipropilén rendszerünk egyik leglényegesebb pozitívumát veszíthetjük el a fém alkatrészek miatti korrózió megjelenésével. A fém alkatrészek az olcsó rendszerekben horganyzott vagy nikkelezett acélból készülnek, ami a bevonat sérülése után korrózióhoz vezet. A minőségi rendszereknél speciális minőségű (MS63), cinkkiválás-mentes sárgarezet, bronzot vagy saválló fémbetéteket használnak.

 

1. kép: gyenge minőségű PP-R cső, 5 fokra lehűtve, megütve végigreped. 2. kép: eltérő gyártók által gyártott cső összehegesztése. 3. kép: húzásteszt a laboratóriumban

 

A fém alkatrészek minősége mellett azoknak a polipropilén idomba való beágyazását érdemes megvizsgálnunk. Ezt egy falikorong kézbevételével és mechanikai terhelésével gyorsan elvégezhetjük. Az olcsó gyártmányoknál könnyen elmozdul, esetleg kijön a beágyazásból a fém menet.

Az alapvető kritériumok közé sorolható, hogy a megrendelés előtt győződjünk meg a rendszer ÉME (már nem kötelező) és ÁNTSZ engedélyének, illetve Teljesítménynyilatkozatának (Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozatot helyettesítő új dokumentum) meglétéről, érvényességéről. Az ÉME engedély már nem kötelező, de a minőségi gyártók áldoztak a hazai minősítő intézet szakvéleményére (sok adat pontosan kiderülhet ebből). A terméket 98%-ban ivóvíz- és HMV-rendszerekbe építik be, itt kötelező az ÁNTSZ engedély (az ÉME sem érvényes ivóvízre ezen tanúsítvány nélkül). A Teljesítménynyilatkozat múlt év közepe óta kötelező és elkerülhetetlen.

A minőségi polipropilén-gyártók 20-110-es átmérőig gyártanak és kínálnak magyarországi készletükről csöveket és idomokat. Van olyan, aki 160-ig, és akad olyan is, aki a 355-ig gyárt, átmérő szerint. Aki csak 63-as átmérőig gyárt, vagy tart készletet hazánkban, nem nevezhető a hazai ellátás élharcosának.

Praktikus előnyt jelenthet a környezeti hőmérséklettel szembeni viselkedés, mert vannak alapanyagok, amiket déli területeken gyártanak, és 15 °C-ig jól megmunkálhatók, ez alatt rideggé válnak, töredeznek. A minőségi gyártók termékeivel +5 °C-ig nyugodtan dolgozhatunk, míg akad olyan alapanyagú cső, ami -5 °C-on is rugalmas, jól megmunkálható. Ezen tulajdonság folyamatos meglétét a minőségi gyártók rendszeresen ellenőrzik tesztlaborjukban, mélyfagyasztva csöveiket, majd egy éles ütést produkáló ingának kitéve azokat.

Kevesen kínálnak a polipropilén csövekből előszigetelt változatot, pedig láthatjuk majd a későbbiekben, hogy ezt a rendszert is érdemes szigetelni. Előszigetelt csövekkel és idomokkal a munka is tovább gyorsítható. A csöveken, idomokon a minősített gyártók nevét mindig megtalálhatjuk. A csövekre gyártási számokat, méretet és nyomásfokozatot is rögzítenek. Vannak, akik színjelöléssel különböztetik meg az eltérő nyomásfokozatú rendszereiket, így a munka során nem keverjük össze a 10 baros (zöld csíkokkal), a 16 baros (kék csíkokkal) és 20 baros (piros csíkokkal) jelölt csöveket. A csöveken található csíkozással és az idomokon fellelhető függőleges jelöléssel könnyen beállíthatjuk rendszerünk párhuzamosságát vagy 90°-os iránytörését.

 

5. kép_ Előny az előszigetelt cső, és fontos a minőségi fémbetét. 6. kép: A színes jelölők az idom illesztését is segítik

 

Felhasználási területek az ivóvíz- és HMV-területeken kívül

Alkalmas a PP-R vezeték fűtésre, sűrített levegőre, kémiai anyagok szállítására? Sok gyártó diszkréten hallgat arról a tényről, hogy a poli-propilén rendszere oxigéndiffúzió-mentes-e, vagy ezen tulajdonsággal nem rendelkezik. Van, aki 18-os, 20-as méretét látta el egy diffúziómentes bevonattal, és kizárólag padlófűtési területre ajánlja csöveit. Többen az üvegszál-erősítéses vagy alubetétes csöveket nevezik meg oxigéndiffúzió-mentesnek, pedig az előbb említett anyagok önmagukban a hosszirányú csőtágulás ellensúlyozására kerültek a csövekbe. Az alubetétek nagy része perforált, hogyan lesz így a cső oxigéndiffúzió-mentes? Speciális alapanyagok esetén vagy perforálatlan aluréteggel ez a tulajdonság megvalósítható, de az üvegszálak jelenlététől önmagában ez a „képesség” még nem létezik.

Az oxigéndiffúzió-mentesség a polipropilén rendszerek fűtési és hűtési területen való felhasználásának az esetek nagy részében alapfeltétele. Amennyiben ez nem feltétel (például hőcserélő, saválló berendezések stb.), a hőmérsékletre kell ügyelnünk. A PN 10-es fokozatú rendszer kizárólag hideg vagy cseppvízre ajánlható. A PN16-os rendszer alkalmazható HMV és padlófűtés területen is (figyelni az oxigéndiffúzióra!). A hőmérséklet szempontjából a PN20-as változat tartósan, a legmagasabb élettartammal képes működni, akár hideg víz, akár HMV (max.57 °C), akár fűtési (tartósan max. 80 °C, rövid ideig max. 95 °C) rendszerekben (az oxigéndiffúzióra figyelni!).

A normál PP-R rendszereket ne alkalmazzuk hűtési technológiákhoz, mert rideggé válnak, törnek, repedeznek. A hűtési technológiára néhány gyártó speciális alapanyagú csöveket hozott ki, amik akár -30 °C-ig alkalmasak feladatuk betöltésére, és remekül bírják akár a tömény glikolt is. A sűrített levegős csőhálózatok építésénél sokan bátorítják a kivitelezőket az átlagos PP-R rendszerek használatára. Ezen a helyen hívnánk fel a figyelmet arra, hogy kivétel nélkül szinte minden gyártó fontosnak tartja külön hangsúlyozni, hogy PP-R rendszerét hegesztés előtt ne tisztítsuk szerves oldószerekkel, benzintartalmú tisztítószerekkel, sőt ne tároljuk ezen csöveket egy légtérben benzin-, olajalapú anyagokkal. Feltehető a kérdés: akkor mégis hogyan lehet tartósan a normál PP-R csőrendszerekben porlasztott kenőolajjal vegyített sűrített levegőt szállítani, ha még a hegesztése közbeni tisztítása, sőt ezen típusú anyagokkal egy helyiségben való tárolása is tiltott? A gyártók egy része a sűrített levegő (porlasztott kenőolajjal való) szállítására speciális alapanyagú csőrendszert fejlesztett ki, ahol nem jelent problémát akár magasabb hőfokon sem a porlasztott kenőolaj tartós szállítása. A PP-R rendszerek kémiai ellenálló képességére különböző alapanyagokkal, vegyszerekkel szemben egyes gyártók táblázatos formában hívják fel a figyelmet. Mások megkérik a tervezőket, beruházókat, kivitelezőket, hogy írásban közöljék a pontos kémiai anyagot és töménységét, amit a rendszerben szállítani szeretnének. Az írásos megkeresésre írásos választ kapnak, így probléma esetén a felelősség vállalása egyértelmű lesz (például a felhasználó más anyagot vagy más koncentrációban, vagy más hőmérsékleten, vagy más nyomáson vezetett).

keret-2 Összesítve az itt leírtakat, elmondható, hogy alaposan át kell gondolni a PP-R csőrend-szerek felhasználási területét, a piacunkon lévő rendszerek közti minőségi különbségeket és az egymással való összehegeszthetőségüket. Ebben segítenek azon minőségi termékekkel jelenlévő gyártók, akik a szolgáltatásaik révén is „fényévekre” vannak a csak az árral érvelni tudó versenytársaiktól. A júniusi számban a PP-R rendszerek hőtágulásának megoldásai és rögzítési kérdéseinek megválaszolása mellett a szerelés legalapvetőbb szabályaival és praktikáival ismerkedhetnek meg olvasóink.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem