Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Korszerű megoldások a napkollektor-szerelésben

2015/7-8. lapszám | Takács Lőrinc |  1416 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Korszerű megoldások a napkollektor-szerelésben

A napkollektorok beszerelésénél számos technikai kérdés merül fel, amelyek megfelelő megválaszolása tartós és megbízható kivitelezést tesz lehetővé. Hol lehetnek ezek a szereléstechnikai érintkezési pontok? Csavarok rögzítése, például a tartóelemeken; por és pára elleni tömítések a tetőszerkezeten; csőmenet-tömítések, hő- és vegyi-hatásoknak ellenállóan; átvezetések letömítése hő- és UV-álló megoldásokkal.

A csavarrögzítés technológiája

A csavarrögzítők egykomponensű termékek, melyek teljesen kitöltik a csavarmenetek közötti hézagot. Levegőtől elzárva és fémmel érintkezve nagy mechanikai terhelhetőségű, kiváló kémiai ellenálló képességű műanyaggá szilárdulnak. Ez az anyag belső kohéziója, valamint a felületekhez való tapadása révén anyagzárat hoz létre a menetek között. Az anyagzár mindenfajta mozgást megakadályoz a menetben. A csavarrögzítők nem csak rögzítenek, hanem korrózió és hideghegedés ellen is védenek, megkönnyítve a csavarkötés majdani szétszerelését is, ezért az egyes tartószerkezeteken javasolt a csavarok rögzítése, annál is inkább, mert beállító csavarok esetében előnyösen és nagy biztonsággal tudjuk alkalmazni az anaerob technológiát. Vannak olyan csavarrögzítők, amelyek olajtűrők, és a szerelés során a felületen jelen lévő olajfilmet beépítik, így az alkalmazás biztonságát növelik.

1. kép: A csavarrögzítők egykomponensű termékek, melyek teljesen kitöltik a csavarmenetek közötti hézagot.

Tetőszerkezeti elemek tömítése

A megbontott tetőszerkezet helyreállítása fontos feladat a beázások elkerülése okán. Egyes esetekben a por- és párazárás is követelmény, például trapézlemezes héjszerkezeteknél. Ezekben az esetekben a széles méretválasztékban elérhető butil anyagok megoldást jelenthetnek. Sok felületen használható, jól tapadó és önhegedő tömítésről beszélünk, melynek az alkalmazása egyszerű. Vannak kör vagy négyszög keresztmetszetű kiszerelések, illetve akár kasírozott alumíniumfóliával erősített és védett kivitelek. Alkalmazhatunk még kartus kiszerelésű termékeket is, melyek UV-állók, és akár igény szerint átfesthetők is. Ezek az úgy-nevezett MS polimerek, melyek ragasztó-tömítőként jellemezhetők, mivel igen jól tapadnak különféle anyagokon, így betonon, kerámián, fémeken, üvegen és a legtöbb műanyagon.

Anaerob csőmenettömítő megoldások

Az anaerob folyékony csőmenettömítő alkalmazása során egy korszerű technológiával tudunk gyors és megbízható menettömítést létrehozni, úgy, hogy a tömítéseink akár több száz baros nyomásnak, vegyi hatásoknak és magas hőterhelésnek is ellenálljanak, nem feledve azt sem, hogy az anaerob technológia lehetővé teszi a szerszámmal történő könnyű szétszerelést, hiszen a menetek közt nem jön létre korrózió, és a létrejött polimer megfelelő (közepes) szilárdsága is segíti ezt – ettől csak a nagy szilárdságú rögzítő tér el, itt az oldás csak hőközléssel lehetséges.

2. kép: Csavarok rögzítése, például a tartóelemeken; por és pára elleni tömítések a tetőszerkezeten; csőmenet-tömítések, hő- és vegyi- hatásoknak ellenállóan; átvezetések letömítése hő- és UV-álló megoldásokkal.​

Összegezve, a megfelelő anaerob menettömítő kiválasztásánál mérlegelnünk kell, hogy milyen üzemi paraméterek terhelik a rendszert, és ahhoz kell kiválasztani a legmegfelelőbb terméket. Meg kell különböztetni az általános, ivóvízzel is érintkező, de nem magasabb, mint 150 °C üzemi hőfoknak kitett helyeket, a nagy hőállóságot (200 °C) igénylő helyeket, ahol szempont a könnyű szétszerelhetőség is, illetve azokat a helyeket, ahol előreláthatólag szétszerelést nem igényelő és igen magas hőállóságú (akár 250 °C-ig) csatlakozást akarunk megbízható, nagy szilárdsággal tömíteni – de itt azzal számolnunk kell, hogy a szétszedés nehéz lehet, és azt nagy valószínűséggel csak a fittingre rámelegítve tudjuk elvégezni.

Átvezetések tömítésének kialakítása

Léteznek megoldások cső- vagy elektromos kábelátvezetések letömítésére. A nagy hőterhelésnek nem kitett esetekben (maximum 80 °C-ig) alkalmazhatjuk a már korábban említett butil anyagokat, azok közül is elsősorban az alumínium fóliával erősített és védett kiviteleket. Ha az üzemi hőmérséklet nagyobb (akár 260 °C), illetve víz- és porzáró kivitelezés szükséges, akkor a rugalmas szilikon javítószalaghoz tudunk nyúlni. Ez egyszerűen és gyorsan alkalmazható termék, hiszen önhegedő módon csak önmagához tapad, és így a felület milyenségétől, szennyezettségétől függetlenül tudjuk felvinni a kívánt helyre. Ez a szalag UV-álló, így kültéren is alkalmazható áttörések tömítésére, vezetékek kötegelésére.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem