Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2015. július-augusztus

A II. Szakmai Nemzeti Fórum egységes gázszakmai ajánlása

A II. Szakmai Nemzeti Fórum egységes gázszakmai ajánlása

 4618

A 2015. május 6-án megtartott II. Szakmai Nemzeti Fórum összefoglalása és az egységes szakmai állásfoglalása a 2015. szeptember 26-án életbelépő 813/2013/EU és 814/2013/EU Energiahatékonysági rendeletek témájában. Az alapgondolat: az EU rendeletek kapcsán a legfontosabb, hogy a végrehajtási rendeletben Magyarországon belül egységes szabályok legyenek, azaz a magyar gázpiac szereplőinek meg kell állapodniuk, hogy melyek legyenek ezek a szabályok. Nincs értelme az EU-s jogszabályok értelmezési vitáinak, és nem szabad hátrányos helyzetet teremteni a végfelhasználóknál az előírásoknál szigorúbb követelmények felállításával!

Király ez a rendszer!

Király ez a rendszer!

Hordós László Gergely |  2006

Egy valódi gyöngyszemre sikerült lelnünk az elmúlt hetekben a festői Királyok útján, egy társasház udvarán.

Nyílt égéstér, kémény nélkül a konyhában?

Nyílt égéstér, kémény nélkül a konyhában?

 2342
1 4 (1)

Egy kazángyártó kollégától hallottam, utánanéztem, és igaznak tűnik; forgalmaznak és beépítenek manapság is ilyen gázkészülékeket. Találtunk példákat – bár miért ne, hiszen a szabályozás szerint ez legális. De azért esetenként más a szabályozás, és más a műszaki biztonság. Erről kérdeztünk meg tervezőket, kivitelezőket.

Ha nem zár a víz-bűzzár

Ha nem zár a víz-bűzzár

Lantos Tivadar |  10 173
1 5 (1)

A bűzzárás, a megfelelő szifonok használata rendkívül fontos az épületben tartózkodók komfortérzete okán. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében a bűzzárat a tervezett használat gyakoriságának, a használat körülményeinek figyelembevételével kell kiválasztani!

A társasházak gázmérője

A társasházak gázmérője

Szilágyi Zsombor |  4467
1

Miniszter, parlamenti képviselő nyilatkozott a társasházakban felszerelt közös gázmérő „megfelelőségéről” (erről cikk is jelent meg előző lapszámunkban). A nyilatkozók nem bocsátkoztak a kérdés részleteibe. A megfelelő gázmérő teljesítményéről több jogszabály rendelkezik, részben ellentmondóan is. Cikkünkben a több lakás együttes gázfogyasztásának mérésére vonatkozó ismereteket gyűjtöttük össze.

Mustra a nagyoknál

Mustra a nagyoknál

Lantos Tivadar |  1963

Újra visszatértünk Budapestre, hogy a nagy kereskedelmi hálózatok üzleteit teszteljük. Ez alkalommal látogatást tettünk a Szatmárinál, a Gépész Holding szakkereskedésében, a MART-nál, valamint az egyik D-ÉG Pont üzletet is felkerestük. Vegyesek voltak a tapasztalatok.

A napenergia hasznosítása  I.

A napenergia hasznosítása I.

Kardos János |  3155
1 4 (1)

Új sorozatunkban áttekintjük a napenergia hasznosításának kezdeteitől napjainkig tartó időszakának technológiáit, törekedve arra, hogy a cikkek a szakembereknek is tartalmazzanak hasznos információkat, de megmutathatók és ajánlhatók legyenek érdeklődő végfelhasználók számára is.

Kanosszajárás kazántól kazánig

Kanosszajárás kazántól kazánig

Lantos Tivadar |  2260

Saját kárán tanul az ember a legtöbbet. Tanulságos történetünk ez alkalommal a beruházó szemszögéből mutatja be, mit jelent az, ha szakember nélkül, saját elképzeléseitől vezérelve, félinformációkra építve kezdi el valaki háza energiatakarékosabbá tételét. Nagyon sokba kerülhet!

Segítség, nyakamon az ErP!

Segítség, nyakamon az ErP!

Aranyosi Miklós |  4747
1 5 (1)

Az új szabályok, változások sok emberben bizonytalanságot, az új rendszerekkel szemben bizalmatlanságot hoznak, néha nem alaptalanul. Az ősszel bevezetendő EU-s szabályok ugyan változásokat tartalmaznak, mégis azt gondolom, hogy ezek jó irányba mutatnak, életbelépésükkel hatékonyabb, biztonságosabb fűtési rendszereket telepíthetünk, használhatunk. A változásokra a szakembereknek is fel kell készülniük.

Korszerű megoldások a napkollektor-szerelésben

Korszerű megoldások a napkollektor-szerelésben

Takács Lőrinc |  1503

A napkollektorok beszerelésénél számos technikai kérdés merül fel, amelyek megfelelő megválaszolása tartós és megbízható kivitelezést tesz lehetővé. Hol lehetnek ezek a szereléstechnikai érintkezési pontok? Csavarok rögzítése, például a tartóelemeken; por és pára elleni tömítések a tetőszerkezeten; csőmenet-tömítések, hő- és vegyi-hatásoknak ellenállóan; átvezetések letömítése hő- és UV-álló megoldásokkal.

Milyen hőkamerát válasszak?

Milyen hőkamerát válasszak?

Koczka Péter |  1490
1 5 (1)

A termográfia, mint érintésmentes diagnosztika az elmúlt évek során egyre inkább teret hódított az épületek energetikai vizsgálata terén szintúgy, mint az ipar számos területén. A hőkamerás mérések részei lettek több iparág mindennapjainak, az innovatív fejlődésének köszönhetően az árak az elmúlt évek során csökkentek, és a nevesebb gyártók a füstgázelemzők, szivárgáskeresők, nyomásmérők mellett mára már a szervizszakemberek számára is elfogadható áron biztosítanak hőkamerákat.

Extrém eső, visszatorlódás, és kész a baj

Extrém eső, visszatorlódás, és kész a baj

Lantos Tivadar Bokor András |  2350
1 4 (1)

Akár a tervezésről, akár a kivitelezési munkálatokról legyen is szó, előrelátónak kell lenni. Néha ki kell tekintenünk a szabványok útvesztőiből, az íróasztal mögül, és gyakorlatiasabban kell egy felmerülő problémát megoldani. Egy pesti bérlakás pincéje a heves esőzést követően megtelt szennyvízzel, milliós károkat okozva az ott lakóknak. A probléma kellő körültekintéssel, odafigyeléssel, csekély beruházással elkerülhető lett volna. Tanulságos történetünk ezúttal a műszaki intuíció fontosságáról szól.

Hogyan játszanak  a nagyok?

Hogyan játszanak a nagyok?

Dobai Gábor |  1652
1 5 (1)

A térség földgázkereskedelmét Ukrajna függetlenné válása óta az orosz és ukrán politikai és gazdasági elit játszmái határozzák meg. Ez akkor válik húsbavágóan érezhetővé, amikor a vita hevében Oroszország elzárja a gázt, amiből így Európának sem jut.

Hőkamerák

Hőkamerák

 8191
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat