Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Király ez a rendszer!

2015/7-8. lapszám | Hordós László Gergely |  1893 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Király ez a rendszer!

Egy valódi gyöngyszemre sikerült lelnünk az elmúlt hetekben a festői Királyok útján, egy társasház udvarán.

Az úgy kezdődött, hogy egy kolléga kihívott ebbe a kertbe, mert az automata öntözőrendszer bővítése kapcsán volt néhány kérdése. A műszaki problémákat megoldottuk, de amit ott találtam, az elborzasztott.

Az első „csemege” a Hardie (Irritrol) vezérlő automata beszerelése volt . Számunkra érthetetlen módon a kültéri vezérlő zárható ajtaját valaki lefűrészelte. Ez csak szimplán barbárság, a készülék továbbra is üzemképes maradt.

3. kép: Mintaszerű az esőérzékelő beépítése, és a legnagyobb előnye, hogy az eső nem tud benne kárt tenni. Külön pluszpont, hogy nem kellett a csavarokkal bíbelődni, így is elegáns a vezeték elhelyezése.

4. kép: Maradva az esőérzékelőnél, szépnek találom a vezeték földbe vezetését, ami azért is praktikus, mert a fű nyírásakor könnyedén elvágható a vezeték.

5. kép: Érdemes egy pillantást vetni a kábelek bekötésére

A nagyobb baj az, hogy a 230 V-os bekötés úgy készült el, hogy állandó áramütés veszélye fenyegeti mindazokat, akik a szemetüket a kukákba akarják dobni. Ez a lengő sorkapocs-bekötés (2. kép) felelőtlenség, főleg úgy, hogy a kiszőrösödött vezeték kilóg a csokiból. Aki ezt elkövette, az a minimális szakmai hozzáértésnek és a józan paraszti észnek is a híján volt.

Ha ez nem volna elég, akkor vessen mindenki egy pillantást az esőérzékelő elhelyezésére (3. kép). Mintaszerű a beépítése, és a legnagyobb előnye, hogy az eső nem tud benne kárt tenni. Külön pluszpont, hogy nem kellett a csavarokkal bíbelődni, így is elegáns a vezeték elhelyezése.

Maradva az esőérzékelőnél, szépnek találom a vezeték földbe vezetését (4. kép), ami azért is praktikus, mert a fű nyírásakor könynyedén elvágható a vezeték, amint ez a képen jól látható (jól van, no, még nincs teljesen elszakadva, még!). A dologban az a megnyugtató, hogy az esőérzékelő nincs bekötve a vezérlő automatába, de a szelepdobozban is szabadon áll a vezeték vége. Persze azok után, hogy az eső sem éri… Így kell pénzt csinálni! Ha már a szelepdoboz szóba került, érdemes egy pillantást vetni a kábelek bekötésére (5. kép). Nincs is felemelőbb pillanat, mint amikor egy ilyen szakszerű, vízmentesített kábelkötéssel fut össze az ember. Külön értékelendő, hogy a kivitelező pénzt és fáradságot nem kímélve, oly sok szigetelőszalagot áldozott fel a jól bevált vízmentes csatlakozók helyett.

6. kép: Az álmoskönyvek szerint is rosszat jelent, ha a szórófej kilóg a talaj síkjából

7. kép: És végezetül, íme a tanulatlan öntözős névjegye, a szórófejek elhelyezése. Már önmagában megkérdőjelezi a kivitelező szakértelmét, hogy kb.: 6 m széles sávokra a tipikusan 10-15 m-re tervezett PGP szórófejeket építette be

Ejtsünk néhány szót a szórófejek elhelyezéséről. Az álmoskönyvek szerint is rosszat jelent, ha a szórófej kilóg a talaj síkjából (6. kép), ilyenkor könnyen áldozatává esik a gaz fűnyírók támadásának. Itt is egy ilyen közelharc eredménye tekinthető meg.

És végezetül, íme a tanulatlan öntözős névjegye, a szórófejek elhelyezése. Már önmagában megkérdőjelezi a kivitelező szakértelmét, hogy kb. 6 m széles sávokra a tipikusan 10-15 m-re tervezett PGP szórófejeket építette be (7. kép). Persze jól leporlasztotta, hogy a csavar miatt a víz két irányban jöjjön ki a szórófejből. De a minden második szórófej kihagyása is árulkodik a szakértelemről. Persze az egyenletes vízborításról a csodás, sűrű gyep is önmagáért beszél.

Az importőr ilyenkor csak fogja a fejét, és abban reménykedik, hogy legalább nem a mi vásárlónk az elkövető. De ha mégis, úgy a baj sokkal nagyobb.

Most itt, mindenki előtt felszólítom a tettest, hogy hagyjon fel az öntözőrendszerek építésével, és kamatoztassa máshol az eddig megszerzett hatalmas tudását!


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem