Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A termosztatikus radiátorszelepről röviden

2015/9. lapszám | VGF&HKL online |  4927 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A termosztatikus radiátorszelepről röviden

Az épületgépészeti korszerűsítés és szabályozhatóság biztosítására egyszerű és olcsó megoldás a termosztatikus radiátorszelek beépítése, miáltal akár 10-20 százalék energia-megtakarítás is elérhető, főleg, ha az eredeti rendszer szabályozatlan volt.

Az energiaköltségek szempontjából a helyiséghőmérséklet 1 °C-kal történő csökkentése mintegy 5-6%-os energia-megtakarítást eredményez. A használaton kívüli helyiségek hőmérsékletének további csökkentésével ennél is nagyobb megtakarítást érhetünk el, úgy, hogy a termosztátfejen a tartózkodás ideje alatt alkalmazott hőmérsékletnél alacsonyabb értéket (7-16 °C-ot) állítunk be.

A termosztátfejek alkalmazásával nemcsak a hőmérséklet csökkentésével érhető el energia-megtakarítás, hanem ha a helyiségben egyéb működő hőforrás van (pl. számítógép és egyéb gépi berendezések, világítás, emberek), egy minőségi termosztát csökkenti a radiátoron átáramló vízmennyiséget, vagyis a szabályozás során a beállított értéken kívül figyelembe veszi a helyiségben lévő valamennyi hőforrás által leadott fűtési teljesítményt.

A termosztatikus szelep típusának kiválasztásakor fontos szempont a szelep minősége, hiszen egy fűtési rendszer kiépítése vagy felújítása hosszú távú beruházás, ahol a cél a megbízható és energiatakarékos működés. A szelepek minőségét nagymértékben meghatározza a szelepház és szelepszár anyagminősége és falvastagsága, valamint a szeleptányér és szelepülék kialakítása.

A termosztatikus szelepek kialakításánál fontos szempont a tömítések minősége is, ugyanis a gyenge minőségű tömítések a szelep szivárgását okozhatják. Az esetleges folyások elkerülésnek egyik legegyszerűbb módja a tömítések számának csökkentése.

Működési elv

A termosztatikus szelepek olyan segédenergia nélküli hőmérsékletszabályozók, amelyek használatával biztosítható, hogy a beállított helyiséghőmérsékletnek megfelelő vízmennyiség kerüljön a fűtőtestbe, figyelembe véve a helyiségben lévő egyéb hőforrásokat is. Amennyiben a helyiséghőmérséklet a termosztátfejen beállított értéknél kisebb, a fűtővíz a nyitott állapotú szelepen keresztül akadálytalanul áramolhat a fűtőtestbe. A fűtőtest a környező helyiséglevegőt mindaddig melegíti, amíg a termosztátfej körül kialakul a kívánt léghőmérséklet. A helyiséghőmérséklet növekedésének hatására a termosztátfej érzékelő töltete kitágul, és a szeleptengely közvetítésével a szelepet elzárja. A hőmérséklet csökkenésével a folyadéktöltet lehűl és összehúzódik, aminek hatására a szelep ismét kinyit, és a fűtőközeg áramlása megindul.

A helyiségek színvilágának megválasztásával viszonylag olcsón alakíthatjuk ki a lakóterek stílusát, a padlóburkolat jellege, a falak színe, struktúrája, mintázata önmagában meghatározzák a belső terek légkörét. Egy fűtési rendszer kialakításánál fontos szempont a láthatóság, valamint hogy harmonizáljanak a helyiségek színvilágával, ezért radiátoros rendszer esetén a fűtőtestek gyakran eltakarásra kerülnek.

Nem kell mondani, hogy a radiátoros fűtés hatékonysága miatt nem jó megoldás a fűtőtestek elburkolása, fontos, hogy a radiátor, illetve közvetlen környezete maradjon szabadon, mivel eltakarásuk ronthatja a hatásfokot. Ezért is érdemes olyan szerelvényekben gondolkodni, amelyeket nem akar eltakarni a használója.

Radiátor


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem