Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2015. szeptember

Gáz tűzhelyek elhelyezési, bekötési szabályai

Gáz tűzhelyek elhelyezési, bekötési szabályai

Cséki István |  3707
1 5 (1)

A gázszolgáltatás különböző területein különbözőképpen alkalmazzák a 11/2013. (III. 21.) NGM rendeletet, amely a gáz-csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról rendelkezik. Jelen cikkben csak a gáztűzhelyek problémáival foglalkozom.

Hogyan lépjük át a bűvös 100%-ot újra?

Hogyan lépjük át a bűvös 100%-ot újra?

Aranyosi Miklós Venczel Márk |  1898
1

A korábbi hónapokban sokat beszéltünk az ERP hatásáról a termékek szintjén, ebben a hónapban pedig rendszerszinten is megvizsgáljuk az ERP hatásait.

Központi fűtéses kandalló

Központi fűtéses kandalló

 3854

A központi fűtést ellátó kandallók manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek. Ez talán nem véletlen, hiszen segítségükkel biztosítható az egész épület egységes fűtése, a HMV-készítés és az utolérhetetlen hangulat is. Ennek ellenére úgy érzem, kicsit nagy fejetlenség uralkodik ezen a piacon. Bárki bármit árulhat, de bárki bármit, bárhogy be is üzemelhet. Ami ennél is nagyobb probléma: szintén bárki és szintén bármit gyárthat. Gyárt is. Sokszor ellenőrzés, minősítés, de szinte minden esetben méretezés nélkül. Kollégákat kérdeztünk a témáról az e-gépész hasábjain.

Fotovillamos  és hibrid rendszerek

Fotovillamos és hibrid rendszerek

A napenergia hasznosítása II.

Kardos János |  2801
1

Az épületgépészet számára egyre fontosabb az áramtermelés, ezért nem érdektelen áttekintenünk a napelemes rendszereket, már csak azért sem, mert ahhoz, hogy vizsgálhassuk a hibrid rendszereket, ismernünk kell mindkét oldalt.

Szegény Szorgalmatos

Szegény Szorgalmatos

dr. Csomor Rita fizikus |  1959

Az „aktív hőszigetelés” története 2007-ig nyúlik vissza, amikor Bárkányi Tamás és Nagylucskay László egy az épületek energia-fogyasztásának csökkentésére szolgáló műszaki megoldást szabadalmaztatott. Eszerint a falszerkezetben, a külső hőszigetelés alatt csőrendszer fut, amelyhez talajkollektor vagy talajszonda csatlakozik, és ebben a kettős rendszerben fagyálló folyadékot keringtetnek. Az alábbi ábrát nyomtatott kiadásunkban minősége miatt nem tudtuk leközölni: ...Ezzel szemben közli Facebook-bejegyzésében Bárkányi úr idén január 22-én a saját házánál mért hőmérsékleti méréseket: „Az első aktív hőszigetelésű épület 2014. 12. 01-2015. 01. 16. közötti időszakra vonatkozó mérési eredményeit szemléltető grafikonban: – a sárga szín mutatja a talajból felhozott glikol hőmérsékletét, – fekete a tetőtérből visszatérő glikol hőmérsékletét, – kék a külső levegő hőmérsékletét. (A hőszigetelő réteghőmérséklet az előremenő és visszatérő hőmérséklet átlaga.)” Szorgalmatoson épült meg a világ első aktív hőszigetelésű és hűtésű orvosi rendelője. Íme a szépséghiba, ami a május 30-i ünnepélyes átadáson készült videón is látható. (Megjegyzés: sajnos a nyomtatott változatban épp a lényeg, a klímaberendezés lett levágva.)

A szaküzletmustra Kecskeméten folytatódott

A szaküzletmustra Kecskeméten folytatódott

Lantos Tivadar |  2305

Ez alkalommal Kecskeméten teszteltük a kereskedéseket. Fordulatokkal teli utunkon sok élménnyel gazdagodtunk, így elmondhatjuk, ahány kereskedés, annyi ügyfélkezelés. Aki az egyik városban jobban teljesít, az a másikban alulmarad. Mustránk alkalmával öt épületgépész szaküzletbe látogattunk el, a Szerelvénybolthoz, a D-ÉG-hez, a MART-hoz, a GÉPÉSZ Holdinghoz, és – egy kisebbet is kiválasztottunk – a Szerelvényházhoz.

A termosztatikus radiátorszelepről röviden

A termosztatikus radiátorszelepről röviden

 5055
1

Az épületgépészeti korszerűsítés és szabályozhatóság biztosítására egyszerű és olcsó megoldás a termosztatikus radiátorszelek beépítése, miáltal akár 10-20 százalék energia-megtakarítás is elérhető, főleg, ha az eredeti rendszer szabályozatlan volt.

Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről

Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről

Dávid Sándor |  2480
1

A fárasztó napi munka és a sokszor stresszes utazás után jó hazaérkezni a kellemes hőfokú lakásunkba. Az örömünket elronthatja, ha szivárgást találunk valahol a fűtésrendszerünkön. Az anyagi vonzatán kívül a fűtés – esetleg több napos – részleges kimaradására gondolva újabb kellemetlenséggel szembesülünk.

Új lendületben a szilárdtüzeléshez alkalmazott kéményrendszerek

Új lendületben a szilárdtüzeléshez alkalmazott kéményrendszerek

 1485

Szinte teljesen a távolba veszni látszik annak az időszaknak a kezdete, amikor a földgáz árának rohamos emelkedése miatt a háztartások jelentős része újra üzembe állította vagy kiépítette szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethető elsődleges, esetenként másodlagos fűtési rendszerét. Minden jel arra mutat, hogy az évekkel ezelőtt beindult folyamat azóta is kitart, sőt a közelmúltban új lendületet vett.

A földgázvezeték-építési projektek geopolitikai háttere

A földgázvezeték-építési projektek geopolitikai háttere

Dobai Gábor |  1729
1

Az emberiség történetében alapvető fontosságúak azok a természeti nyersanyagok, amelyeket az ember – felismerve hasznosíthatóságukat – alkalmazásba vett. Másfél évszázada annak, hogy megtanultuk becsülni a Föld mélyének folyékony aranyát, a kőolajat, mely pillanatok alatt a világgazdaság egyik legfontosabb szereplőjévé vált. A kerek egy évszázaddal ezelőtt folyt gazdasági verseny és vetélkedés, majd az országhatárokat átrendező első világháború céljai között első helyen szerepelt – melyre nem egy emlékiratíró mutat rá, mint Eris almájára – a petróleum vagy kőolaj.

kb. 35 kW maximális hőteljesítményű beépített tárolós fali kondenzációs gázkazánok

kb. 35 kW maximális hőteljesítményű beépített tárolós fali kondenzációs gázkazánok

 2253

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.