Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hogyan lépjük át a bűvös 100%-ot újra?

2015/9. lapszám | Aranyosi Miklós Venczel Márk |  1866 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hogyan lépjük át a bűvös 100%-ot újra?

A korábbi hónapokban sokat beszéltünk az ERP hatásáról a termékek szintjén, ebben a hónapban pedig rendszerszinten is megvizsgáljuk az ERP hatásait.

Elöljáróban fontos tudni, hogy a szabályozás rendszerben gondolkodik, ezért az eladás során a teljes rendszert a végfelhasználó felé értékesítő résztvevő, illetve az a szereplő, aki a rendszert már rendszerként értékesíti, köteles a rendszer címkézésére.

Ahogy előző hónapban olvashatták, a kazánok hatásfokának számítása megváltozik, és a maximum hatásfok 100% alá csökken, viszont ezen változás ellenére sem lehetetlen elérni 100% feletti hatásfokot, csak ez most már nem egy termékkel, hanem rendszerrel oldható meg. Ha rendszerünket kiegészítjük újabb elemekkel, akkor hatásfoka jelentősen növelhető, például megújuló energiák használatával vagy egyéb magas hatásfokú elemek kombinálásával. A különálló rendszerelemek hatásfokának kombinálásával az új szabályozás szerint is elérhető több mint 100%-os hatékonyság.

A különböző termékek fűtési és melegvíz készítési hatásfoka és energiahatékonysági besorolása

A következő példákban a szezonális hatásfok számítását ismerhetik meg.

1. példa

Az első példában szereplő rendszer tartalmaz egy kondenzációs kazánt, egy időjáráskövető szabályozót és napkollektoros fűtésrásegítést is. Egy ilyen rendszer esetén az időjáráskövető szabályozó 4%-kal növeli meg a rendszer hatásfokát. A szolár rendszer további 5 százalékpontot jelent a rendszer számára. Sokan talán ennél többet vártak volna, viszont a fűtési igény szezonalitása jelentősen eltér az elérhető napenergia szezonalitásától, így fűtésrásegítés esetén a hatás korlátozottan érvényesül, bár így is elég, hogy a rendszer elérje a következő szintet és az A+ szezonális hatásfok-besorolást, mivel az intelligens szabályozás és az ingyenes napenergia elegendő mértékben csökkenti a gázfogyasztást.

Kalkulációs adatlap a példában szereplő rendszerhez

A példánkban szereplő rendszer szezonális fűtőértéke s 102%, így ismét sikerült átlépnünk a varázslatos 100%-os határértéket, és létrehoznunk egy A+-os rendszert!

2. példa

Kettes számú példánkban egy olyan rendszert vizsgálunk, ahol a kombinált rendszercímke segítségével a végfelhasználó egy szempillantás alatt láthatja, hogy a napkollektoros rendszer jelentősen növeli a melegvíz-készítés hatékonyságát. Itt a kondenzációs kazán és az intelligens szabályozás A+-os besorolást eredményez fűtési oldalon, viszont az igazán izgalmas dolgok a melegvíz-készítés kapcsán történnek, hiszen a kazán maga csak 76%-os hatásfokkal képes meleg vizet előállítani, ami XL névleges terhelés esetén B-s melegvíz-készítési besorolást jelent. Azért, hogy a rendszer melegvíz-készítési hatásfokát növeljük, 4 darab kollektor és egy 400 literes tároló kerül telepítésre, melyek segítségével a melegvíz-készítési hatásfok jelentősen, 102 százalékponttal megnő, és eléri a 178%-os értéket, ami kiemelkedően magas, így rendszerünk esetében A++ besorolást eredményez!

A kettes példában szereplő rendszer fűtési és melegvíz- készítési hatásfok- számításának levezetése​

Megújulók

Természetesen a napenergia felhasználása nem az egyetlen módja a 100%-os hatásfok elérésének, más műszaki megoldásokkal is azonos vagy akár még jobb hatást érhetünk el, de kijelenthető, hogy általában a megújuló energiák használata a kulcs a 100% átlépése felé.

Jó példa a kiemelkedően magas energiahatékonyságú megoldásra a hőszivattyú, amelynek működése a hűtőgépekhez hasonlóan a hőerőgépek működési elvének (Carnot-körfolyamat) fordítottján alapul. A hőszivattyúk a környezet közvetlenül nem hasznosítható energiáját hasznosítható hővé alakítják úgy, hogy a folyamat során a fűtőközeg hőmérsékletét a környezeti hőmérsékletnél jóval magasabbra emelik. Így az átadott összes hőenergia több, mint önmagában a kompresszió során keletkező hőenergia. Ennek a körfolyamatnak a hatásfoka így magasabb, mint 100%. Az ellentmondás a körfolyamat termikus hatásfokának jellemzésére szolgáló mérőszám, az úgynevezett teljesítménymutató bevezetésével oldható fel. A teljesítménymutatót leggyakrabban a mérőszám angol megfelelőjének rövidítéséből adódó COP (coefficient of performance) betűszóval jelölik. A COP minden esetben alacsonyabb, mint a Carnot-hatásfok reciproka. A Carnot-hatásfok a hőenergiát mechanikai energiává alakító körfolyamattal elérhető legnagyobb hatásfok. A hőerőgépek COP-értéke leggyakrabban 3 és 5 közötti.

Hőszivattyú

Tudta, hogy a hőszivattyúk működési elve James Joule-nak és Sir William Thomsonnak (Lord Kelvinnek) köszönhetően már 1852 óta ismert? Az első ilyen jellegű, ipari méretű berendezés, amelyet kifejezetten épület fűtésére alkalmaztak, már 1938-ban működött, és a zürichi városházát fűtötte a Limmat folyóból nyert hővel.

A manapság is legelterjedtebb, gáz munkaközeget alkalmazó kompresszoros technológiában Heller László akadémikus közreműködésével 1948-ban sikerült áttörést elérni. Azóta a technológia lényegében változatlan. A termodinamikai elméleti hátteret egy francia fizikusnak, Nicolas Léonard Sadi Carnot-nak köszönhetjük, aki 28 évesen, 1824-ben vázolta azt. Akkor jelent meg ugyanis „Elmélkedések a tűz mozgató erejéről” című munkája, amelyben Carnot átfogóan tanulmányozta a hőerőgépeket, és megalkotta az úgynevezett Carnot-körfolyamatot. Ezzel lefektette a hőtan második főtételének alapjait. Munkásságáért őt tekintik a világ első hőtannal foglalkozó szakemberének.

Gondolta volna, hogy szinte minden háztartásban működik hőszivattyú? A hűtőgépben ugyanis a hőszivattyúkban lejátszódó folyamathoz hasonló megy végbe: a gépben kialakított „környezetből” folyamatosan hőt von el, amit átad az eleve magasabb hőmérsékletű helyiség levegőjének, amely ezáltal még inkább felmelegszik.

ErPHőszivattyú


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem