Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Új lendületben a szilárdtüzeléshez alkalmazott kéményrendszerek

2015/9. lapszám | VGF&HKL online |  1474 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Új lendületben a szilárdtüzeléshez alkalmazott kéményrendszerek

Szinte teljesen a távolba veszni látszik annak az időszaknak a kezdete, amikor a földgáz árának rohamos emelkedése miatt a háztartások jelentős része újra üzembe állította vagy kiépítette szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethető elsődleges, esetenként másodlagos fűtési rendszerét. Minden jel arra mutat, hogy az évekkel ezelőtt beindult folyamat azóta is kitart, sőt a közelmúltban új lendületet vett.

A főleg a rezsicsökkentésnek betudható jelentős gázárzuhanás nem törte meg a szilárdtüzelésű kémények piacát, hanem inkább új mederbe terelte. Ez annyit tesz, hogy a használat szempontjából kényelmetlenebb primer rendszerekről a hangsúly a szekunder fűtési rendszerre és a biztonsági vagy tartalék rendszerre tevődött át. Bizony sokan a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy az életritmus, melynek ütemére élnek, nem kedvez a napi kétszeri tűzgyújtás kötelező rítusának. A tüzet őrző öregek hiányában a családok praktikus, életszagú megoldásokra törekednek. Kényelmes gázfűtés a hétköznapokra, szilárdtüzelésű rendszer a tüzelőanyag-váltás lehetőségének biztosítására, kandalló vagy cserépkályha a kellemes hangulathoz és az otthon biztonságának megteremtéséhez.

Egy családi házban vagy lakásban felépített szilárdtüzelést kiszolgáló kéményre már nem extraként tekintünk, ahogy egy autónál sem a klímaberendezésre. Érdemes megnézni két, azonos paraméterekkel rendelkező autó árát úgy, hogy az egyikben van légkondicionáló, a másikban pedig nincs. A vételár és az eladhatóság tekintetében is az előny a klímás autóé. Az újra megélénkült és folyamatosan emelkedő ingatlanpiac, azon belül a használt lakásokra kiterjedő jelentős vásárlási kedv velejárója egy fokozatosan kialakuló versenyhelyzet. A leendő ingatlantulajdonosok nagy része a megfelelő ingatlan kiválasztásakor már nemcsak a pillanatnyi helyzetet veszi alapul, hanem hosszú távú döntéseket hoz, így válik fontos szemponttá az ingatlan értéktartása, későbbi eladhatósága. A jó környék és egy kedvező eredményt bizonyító energetikai tanúsítvány nagyon fontos, de önmagában nem biztos, hogy elég. Ahogy az épületet körülvevő, árnyékot adó növényzet garancia arra, hogy a hűtési költség alacsony lesz, úgy egy megfelelő helyre épített, jó minőségű kémény garantálja a biztonságot, növeli a komfortot, emeli az ingatlan értékét.

Ahhoz, hogy egy kémény a fenti elvárásoknak maradéktalanul megfeleljen, új megoldások szükségesek, amihez elengedhetetlen a friss gyártói szemlélet. A speciális igényeket kielégítő kémények helyét mostanra átvették az elvárható legtöbb igényt kielégítő, minőségi, univerzális kéményrendszerek. A cél a lehető legnagyobb szabadságot biztosítani a tüzelőberendezés- és a tüzelőanyag-váltáshoz, mindezt a lehető legkisebb alapterület elfoglalásával. Ez időnként merész lépésre késztette a gyártókat, és az is előfordult, hogy évtizedes beidegződéseket kellett megváltoztatniuk. A változásra nem képes vagy nem hajlandó gyártókra jellemző, hogy termékeik elavult tulajdonságait hagyományra és tradícióra hivatkozó nosztalgiával hirdetik, amivel valójában elfedik egy-egy adott termék hiányosságait. Ideje belátni, hogy a retro nem értelmezhető az élet minden területére.

A friss gyártói szemlélet mára nemcsak a kiváló minőségű kéményrendszerekben mutatkozik meg, hanem az egyre bővülő szolgáltatások területén is. Egy honlapon közölni a világgal, hogy létezem, azután várni, mint a pók a hálójában, bizonyíthatóan a legrosszabb stratégia egy gyártó részéről. Egy gyártónak interakciókra van szüksége ahhoz, hogy folyamatosan naprakész legyen, és a lehető leggyorsabban reagálni tudjon a különböző kihívásokra. Divatos kifejezéssel élve, a gyártónak online kell lennie. Szerencsére már erre is van példa. Online szaktanácsadás formájában is el kell látni személyre szabott megoldásokkal mind a profi, mind a témában kevésbé jártas érdeklődőket, és fontos, hogy egy kémény megrendelése mára egy színházjegy megrendelésének egyszerűségével történjen.

Új lendületben a szilárdtüzelés, és ehhez a lendülethez a neves kéményrendszer-gyártók nagyban hozzájárulnak. A kéményrendszerek minősége és a szolgáltatások szélesebb köre egyre több családot inspirál arra, hogy otthonukat komfortosabbá, biztonságosabbá, értékesebbé tegyék. Örömteli tény, hogy a kéménygyártók egy része kilépett abból a merev, rigorózus szerepből, ami eddig jellemezte működésüket, és egyértelműen egy korszerű, teljes körű szolgáltatást nyújtó partnerség mellett tette le a voksot.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem