Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről

2015/9. lapszám | Dávid Sándor |  2380 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről

A fárasztó napi munka és a sokszor stresszes utazás után jó hazaérkezni a kellemes hőfokú lakásunkba. Az örömünket elronthatja, ha szivárgást találunk valahol a fűtésrendszerünkön. Az anyagi vonzatán kívül a fűtés – esetleg több napos – részleges kimaradására gondolva újabb kellemetlenséggel szembesülünk.

A falfelületen kívüli szivárgásnál az eset jóval hamarabb észlelhető, és szakszerű javítása is gyorsabb, egyszerűbb feladat, mintha a padló- vagy falfűtésünk rejtett csövein keletkezik a folyadékveszteség. A nagy piszokkal járó bontási és építési munkák csak fokozzák bennünk az elégedetlenség érzését. Bár elérhetők korszerű berendezések, műszerek az ilyen jellegű hiba meghatározására, a szivárgás helyét néha csak hosszas keresgélés, esetleg fölösleges feltárások után találjuk meg, ami tovább növeli a port, a fűtéskimaradást és a költségeket.

A szilikátalapú javító, tisztító és karbantartó folyadékok ezekre az esetekre nyújtanak gyors, szakszerű és tökéletes megoldást, kiküszöbölve nemcsak a hosszas keresgélést és a bontási munkálatokat, hanem a fűtés kimaradását is.

Javítás

A javító folyadékokat különböző méretű hibák elhárítására fejlesztették ki. Ezek a napi folyadékveszteséget alapul véve képesek a hibát elhárítani a felhasználási leírásban rögzítettek betartása mellett. Függetlenül attól, hogy a meghibásodás egy szabadon lévő rézcső pontkorróziójánál, egy felületfűtés burkolat alatti műanyagvezetékénél, egy tömítetlen forrasztásnál vagy egy elfáradt préseltidomnál keletkezik, a tömítő folyadék a szivárgás helyén kikristályosodik, így akadályozva meg a további veszteséget.

Adagolásuk a fűtési rendszerbe egy kézi pumpa segítségével gyorsan és egyszerűen elvégezhető. A kannán lévő matricák segítséget nyújtanak a pontos keverési arány és mennyiség kiszámításában, adagolásában is. A termék teljesíti a környezetvédelmi szabványokat, előírásokat, nem jelent veszélyt az élővilágra.

Ezen termékek mindegyike alkalmazható mindenféle tüzelőanyaggal táplált rendszerhez; a rendszer összetevőinek alapanyaga határozza meg alkalmasságát. A kristályosodást a folyadéknak a levegőben lévő szén-dioxiddal történő reakciója okozza. Felhasználható a következő anyagú fűtési rendszerekhez: acél (horganyzott, rozsdamentes, fekete vagy szénacél); öntöttvas; réz; alumínium; műanyag; többrétegű csövek.

Alkalmazáskor maximális figyelmet kell fordítani a gyártó/forgalmazó által előírt részletekre is. A rendszerben keringő víz mennyiségének ismerete rendkívül fontos a keverési arány pontos betartásához. Az arány be nem tartása esetén nem a kívánt hatást érjük el, ezzel felesleges pluszmunkát, kényelmetlenséget és költséget okozva. Mivel különböző helyekre más-más tömítő folyadékot kell használni, fontos, hogy tisztában legyünk a termék javasolt/előírt alkalmazási feltételeivel. A leírás pontos betartása garancia a szer elvárt hatására, ezért célszerű olyan terméket használni, aminek gyártója ellenőrizhető, és felhasználási és alkalmazási kérdések felmerülése esetén elérhető.

Tisztítás

Üzembe helyezés, szerelés közben a rendszerbe kerülhetnek különböző szennyező anyagok:

  • a fűtési rendszer kezeletlen vízzel való feltöltése során változó keménységet okozó sók;
  • lemezradiátorok vagy a felhasznált csövek esetében a gyártási folyamat során bekerülő és bennmaradó zsiradék vagy olaj;
  • rézcsöveket és/vagy -elemeket tartalmazó rendszer forrasztásánál alkalmazott folya-tószer;
  • fémoxid, elsősorban vasoxid-szennyeződés a rendszerbe beépített fémelemekről (például radiátorok, puffer- vagy indirekt tárolók, hidraulikus váltók, vascsövek és egyéb alkatrészek).

Az alacsony hőfokon üzemelő felületfűtő/hűtő rendszerekben biológiai szennyeződés és lerakódás képződhet, ami a hőátadás hatékonyságát csökkenti, illetve feleslegesen terheli a keringtető szivattyúkat.

A rendszerben keringő közegek tisztasága nagyon fontos, ha hosszú távon gazdaságosan akarjuk üzemeltetni a fűtő/hűtő rendszereket. A tisztító folyadék használatával kiküszöbölhetjük a fenti problémákat, és csökkenthetjük fűtési költségeinket.

A több éve telepített padlófűtés-rendszerek eddig elmaradt tisztítását nem csak mechanikai átmosással, hanem biológiai eljárással is érdemes végezni, hiszen a vezeték belső felületére rakódott szennyeződést is el kell távolítani a hatékony hőátadás megvalósulása érdekében.

Egy korszerű tisztítószerrel kezelt rendszernél ez akár 25% költségmegtakarítással is járhat. Természetesen egy teljesen elszennyezett rendszeren sokkal nagyobb javulás érhető el, mint egy rendszeresen karbantartotton. A költségmegtakarításon kívül az egyenletesebb hőleadás a komfortérzetünkre is kedvezően hat.

Karbantartás és védelem

Minden rendszer érzékeny a benne keringő folyadék tisztaságára és PH értékére. A tiszta, adalékolt folyadékkal jól beállított rendszer garantálja a hosszú élettartamot és az ezen idő alatti legkisebb számú meghibásodást.

A fűtési rendszerek fel- és utántöltése általában hálózati vízzel szokott történni akkor is, ha a vízminőség alkalmatlan a fűtési rendszerekben történő alkalmazásra. A fűtővíz PH értéke nem lépheti túl a 9-es értékét, mert az erős alkalizáló összetevőkkel rendelkező víz az alumínium korrózióját okozhatja. A fűtővíz előkészítésére és fagyvédelem célból sem javasolt ismeretlen adalékok használata, mert a készüléken belül iszapszerű lerakódások és ennek következtében zajok keletkezhetnek.

20°dH vízkeménység felett a fűtővíz lágyítása szükséges.

A mai kondenzációs rendszerek hatékony, üzembiztos üzemeltetéséhez elengedhetetlen a gyártó által ajánlott PH érték betartása. Ezt a követelményt az esetek túlnyomó részében csak adalékolással tudjuk kielégíteni. A vízlágyító folyadék használatával biztosíthatjuk a legkorszerűbb kazánok által támasztott legszigorúbb követelményeket is. A korszerű javítási technológiák, rendszeres karbantartás és az előírt üzemeltetési szabályok betartása hosszú távra kíméli pénztárcánkat, biztosítja nyugalmunkat, és – nem utolsó sorban – a környezetet is csak a legszükségesebb mértékben terheljük. 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem