Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépész–kéményseprő vita a homlokzati kivezetésekről

2016/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  20 683 |

Épületgépész–kéményseprő vita a homlokzati kivezetésekről

A VGF szaklap által szervezett konferencián az épületgépész szakma képviselői (tervezők, gyártók, szövetségek) a homlokzati elvezetések szabályozott keretek közötti engedélyezése mellett tették le voksukat, a kéményseprő szervezetek viszont ellene.

A VGF szaklap alapvető célja teljesült, mert a párbeszéd megindult. (Itt köszönjük meg a nagyarányú, döntéshozói szintű részvételt a szakmának!) A legfőbb kérdés most ez: lesz-e konszenzus? 

Tekintsük át, milyen érvek és ellenérvek hangzottak el a szakmai egyeztetésen.

Az ErP szerint 2016. július 1-től már csak kondenzációs készülékeket lehet tervezni, telepíteni. De lehet-e? Hiszen nem egy nagyvárosi környezet olyan, ahol tetősík fölé gyakorlatilag lehetetlen megvalósítani az égéstermék-kivezetést, vagy csak igen drágán (akár a kondenzációs kazán értékének többszörösére is rúghat a füstgáz-elvezetésé). Ezeket a helyzeteket remélik orvosolni az épületgépészek homlokzati kivezetésekkel. A kéményseprők ellenérv-rendszere kettős volt; egyrészt a homlokzati kivezetések által okozott esztétikai kártételre, a városkép rombolására épült, másrészt a negatív, szakmailag hibás, az épületek állagát és használóik egészségét veszélyeztető példákat hoztak. Ezzel szemben az épületgépészek a kontrollált, bizonyos feltételek fennállása esetén, a vonatkozó európai szabvány általi installáció mellett szóltak. 

Érvként hozták fel a 20 éves szabályozás elavultságát is, amely nagyságrendekkel több káros anyagot kibocsátó technológiára íródott. Tényekkel is szolgáltak arra nézve, hogy a modern kondenzációs készülékek károsanyag-kibocsátása szinte elhanyagolható.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Égéstermék-elvezetőKémény