Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnikaKlímatechnikaTechnológia

Klímatechnika vs hűtéstechnika: kezdjük a csövezéssel

2016/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  2083 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Klímatechnika vs hűtéstechnika: kezdjük a csövezéssel

A klímatechnika „betesz” a hűtéstechnikának. Ezzel a címmel tartott előadást Jakucs Tibor a Soós és Társa Hűtéstechnikai Zrt. szakmai napján. A prezentációban elsősorban a csővezeték-kiépítés szempontjából vizsgálta meg a kérdést. Bár a klímatechnika is a hűtésről szól, mégis vannak különbségek, egyelőre a klímatechnika javára.

A csövezés lényege ugyanaz

A csővezetés lényege nem más, mint a hűtőközeg áramlásának biztosítása az egyes hűtőköri elemek között. A csővezetékek méretezése az egyik sarkalatos pontja a szerelésnek. Vajon a klímatechnika előrébb tart-e ebből a szempontból, mint a hűtéstechnika? Bizonyos kérdésekben mindenképpen. Klíma esetében csövezés szempontjából a hűtés „komfortzónájában” mozgunk, olyan tartományokban, ahol nem szokott probléma jelentkezni. Magas az elpárolgási hőmérséklet, itt az olajoldhatóság nem jelent gondot.  Gyakorlatilag leszabályozták a gépek összeépítését a klímatechnikában. Megmondják, milyen csövekkel kell összekötni a kültéri egységet a beltérivel, milyen távolságok engedhetők meg bizonyos készülékek összeépítésénél.

Nem így a hűtéstechnikában. Ha viszont vásárolunk egy kompresszor és egy elpárologtatót, kemény fejtörést okoz az „összecsövezés”. Nem beszélve arról, hogy a klímák esetében az invertertechnológia és a fejlett szabályzástechnika segítségével az olajozási problémákat minimálisra csökkentették. A klímákon belül a vezérlőpanel szabályoz mindent elektronikusan, így a meghibásodások a minimumot közelíthetik. A hűtéstechnikában nem igazán léteznek ennyire fejlett vezérlő egységek, bár van egy-két okos megoldás is.

A cikk még 10 539 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HűtésKlíma