Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímatechnika vs hűtéstechnika: kezdjük a csövezéssel

2016/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  1963 |

Klímatechnika vs hűtéstechnika: kezdjük a csövezéssel

A klímatechnika „betesz” a hűtéstechnikának. Ezzel a címmel tartott előadást Jakucs Tibor a Soós és Társa Hűtéstechnikai Zrt. szakmai napján. A prezentációban elsősorban a csővezeték-kiépítés szempontjából vizsgálta meg a kérdést. Bár a klímatechnika is a hűtésről szól, mégis vannak különbségek, egyelőre a klímatechnika javára.

A csövezés lényege ugyanaz

A csővezetés lényege nem más, mint a hűtőközeg áramlásának biztosítása az egyes hűtőköri elemek között. A csővezetékek méretezése az egyik sarkalatos pontja a szerelésnek. Vajon a klímatechnika előrébb tart-e ebből a szempontból, mint a hűtéstechnika? Bizonyos kérdésekben mindenképpen. Klíma esetében csövezés szempontjából a hűtés „komfortzónájában” mozgunk, olyan tartományokban, ahol nem szokott probléma jelentkezni. Magas az elpárolgási hőmérséklet, itt az olajoldhatóság nem jelent gondot.  Gyakorlatilag leszabályozták a gépek összeépítését a klímatechnikában. Megmondják, milyen csövekkel kell összekötni a kültéri egységet a beltérivel, milyen távolságok engedhetők meg bizonyos készülékek összeépítésénél.

Nem így a hűtéstechnikában. Ha viszont vásárolunk egy kompresszor és egy elpárologtatót, kemény fejtörést okoz az „összecsövezés”. Nem beszélve arról, hogy a klímák esetében az invertertechnológia és a fejlett szabályzástechnika segítségével az olajozási problémákat minimálisra csökkentették. A klímákon belül a vezérlőpanel szabályoz mindent elektronikusan, így a meghibásodások a minimumot közelíthetik. A hűtéstechnikában nem igazán léteznek ennyire fejlett vezérlő egységek, bár van egy-két okos megoldás is.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

HűtésKlíma