VGF&HKL szaklap

A hűtés- és klímatechnikában szükséges szerszámok 2.

2016/1-2. lapszám | Csizmazia Gábor |  3153 | |

A hűtés- és klímatechnikában szükséges szerszámok 2.

Régebben, még a nagy költségcsökkentési láz előtt, a gyárak és az iparosok felszerelték a hűtőrendszereket minden olyan elemmel, amire a biztonságos működéshez szükség volt, gondolok itt a rezgéscsillapítókra, automatikákra, és a nagyobb hermetikus, valamint szinte az összes fél hermetikus kompresszor el volt látva nyomó- és szívóoldali talpas szelepekkel, illetve olajszint-ellenőrző nézőüveggel, és nem utolsó sorban az olajcserékhez szükséges leeresztő szeleppel. Ezeknek az elemek jó része sajnos áldozatául esett a költségcsökkentési láznak, és opcionális tételekké lettek degradálva.

Régebben az olajcsere úgy nézett ki, hogy elzártuk a kompresszor szívószelepét, majd a szívó presszosztátot megerőszakolva elindítottuk a kompresszort. Természetesen a szívóoldali nyomást eközben szigorúan ellenőriztük, majd a légköri nyomás közelében leállítottuk a kompresszort, és elzártuk a nyomóoldali talpas szelepet is. A kompresszorban maradt hűtőközegnyomással vagy szárított nitrogén segítségével kinyomattuk a karterben lévő olajat, majd, mikor kijött az összes olaj, a friss olajat vákuum segítségével szívattuk be a kompresszorba, a nézőüvegen keresztül ellenőrizve a szükséges töltetmennyiséget. Még egy biztonsági vákuumolás után visszanyitottuk a talpas szelepeket, és a rendszer működhetett tovább a friss olajjal. Manapság azonban még a 7 kW környéki hermetikus kompresszorok sincsenek ellátva se nézőüveggel, se olajcsere-lehetőséggel, tehát ezeknél a készülékeknél elfelejthetjük az olajcserét.

Azoknál az ipari kompresszoroknál, amelyek nincsenek szívó- és nyomóoldali elzáró szelepekkel ellátva, elég körülményes az olajcsere. Nemigen van lehetőségünk a régi rendszer szerinti olajcsere végrehajtására, hiszen nem tudjuk a kompresszort kirekeszteni a hűtőrendszerből anélkül, hogy a hűtőközeget lefejtenénk. Ilyenkor lehet hasznos segítőtárs az olajpumpa, amelynek segítségével nyomás ellenében is be tudjuk juttatni az olajat a kezelni kívánt kompresszorba.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés