Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmatörténet

Gömb mosógép

2024/4. lapszám | Dr. Chappon Miklós |  39 |

Gömb mosógép

Ma már legfeljebb az igen távoli földrészeken találkozhatunk olyan asszonyokkal, akik a falu csurgójánál vagy a patakban mosnak ruhát. Európa és a világ legnagyobb részén ma már automata mosógépek végzik az egykor megerőltető fizikai munkát. Persze a szabadban való mosás és az automata masinák megjelenése között eltelt némi idő, és eközben megjelentek bizonyos berendezések is, amelyek segítették a munkát. Az Épületgépészeti Múzeum kiállítási tárgyai közül most egy olyan darabot mutatunk be, amely a köztes idők terméke volt.

Történt egyszer, közel 10 évvel ezelőtt, hogy Hoffman Laci barátunk, aki a MÉGMA, Magyar Épületgépészeti Múzeum Alapítvány kuratóriumának igen szorgalmas tagja, Szegeden a nagy könyvtár földszintjére szervezett egy kiállítást. A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, valamint a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetése ugyanis azt találta ki, hogy olvasóinak, illetve látogatóinak épülésére rendszeresen szervez olyan kiállításokat, melyek a különböző szakmák érdekes tárgyai mellett a könyvtár anyagából a fejlődéstörténetet is bemutatja.

Ez alkalommal Laci, aki amúgy a Móra Ferenc Technikumban tanított, a bádogosság szépségeit akarta megmutatni országnak, világnak. A nagyon szépen megszerkesztett anyaghoz ekkor érkezett egy gyönyörűség, a vörösréz gömb mosógép.

Igaz, csak kölcsön, egy szegedi bádogos és vízvezetékszerelő mestertől, Bertényi Máriától. Apukájának, aki szintén bádogos és vízvezetékszerelő mester volt, nem született fia, így a legidősebb lányból nevelt csinált mestert. Mária persze jó kezű és ügyes bádogos lett, de ez nem elégí­tette ki, ezért beiratkozott a Műegyetemre, ahol Macskásy professzornál okleveles épületgépészmérnök lett, és nagyon szép pályát futott be.

Na, de vissza a kiállításhoz, illetve annak legszebb darab­jához, a mosógéphez, amely nagyon emlékeztet az egykori lottósorsolásokon használt sorsológömbre. Mária nagyon kíváncsi volt, vajon hogyan tetszik ez a szép berendezés a közönségnek. Szegedi lévén, rendszeresen látogatta a könyvtárt, majd meg­elégedéssel nyugtázta a sikert. A kiállítás zárása után odajött hozzám és azt mondta: „Úgy gondolom, ennek a szép tárgynak jobb helye lesz a Múzeumukban, mint nálam. Sokkal többen fogják megcsodálni.”

A gömb belsejében a mai mosógépekhez hasonló ruhaforgató bordák találhatók

Azóta is ez az egyik legszebb, legérdekesebb kincsünk, amely természetesen Bertényi Mária, mint adományozó nevével szerepel állandó kiállításunkon.

múzeum