Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLTanulságos történetek

Hőszivattyúk górcső alatt

2024/4. lapszám | Tóth Gergő Jordán Bokor András |  302 |

Hőszivattyúk górcső alatt

Napjainkba népszerűvé vált a hőszivattyús rendszerek kiépítése, amely során rendszerint a meghibásodás oka a nem megfelelő csőanyagban és a glikolozás nélkül megvalósított rendszer kiépítésében rejlik. Az ilyen hibák jelentős hatékonyság romlást és súlyos anyagi károkat okozhatnak. A soron következő történetünk alapját egy ötcsillagos szállodában kiépítésre került hőszivattyús rendszer adja, ami az átadást követően rekordszintű gyorsasággal tönkrement az alig pár hónapos üzemidőt követően. Rovatunkban megvilágítást nyer milyen befolyásoló körülmények miatt következhet be egy ilyen gyors lefolyású tönkremenetel, továbbá a szakértő megoldást nyújt a további hibák elkerülése érdekében.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A közjegyző azzal bízta meg az igazságügyi szakértőt, hogy vizsgálja meg a szállodába telepített levegő-víz rendszerű hőszivattyús berendezések elpárologtató hőcserélőinek átszakadásának okát. A hőszivattyúk beüzemelése ősszel történt, az első hőszivattyú hőcserélőjének átszakadása pedig körülbelül másfel hónapra az átadást követően következett be. A második hőcserélő átszakadása erre rá pár hónappal történt, amikor már azonnali vizsgálatot követelt a beruházó.

A cikk még 15 656 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor András