Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tudja-e? - Geotermikus energia

2004/12. lapszám | Tomcsányi Erzsébet |  2624 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Magyarországon a termálvizek energetikai hasznosítása nagyobb mértékben az 1970-es évek elején kezdődött meg. A föld hőáram sűrűsége, illetve a földkéreg vastagsága körülbelül fele a világátlagnak, ezért a magma melegítő szerepe kétszeresen érvényesül.

Geotermikus energia

 

 

 

A legnagyobb mezőgazdasági felhasználók a szentesi Árpád Szövetkezet és a szegvári Primor Profit Kft., összesen közel 100 ha. üvegházat és több mint 100 ha. fóliaházat fűtenek, melyekben primor zöldségeket termelnek, illetve dísznövényt hajtatnak. A magas ráfordítási költségek miatt ezek kísérleti formában működnek, a jelenlegi körülmények között minimális haszonnal. A geotermikus energia felhasználóját terheli a bányajáradék, a vízkészlet-használati díj. Környezetszennyezési bírság is terheli a felhasználót, ha a felhasznált (már lehűlt), többnyire nagy sótartalmú s így az élővizekbe közvetlenül nem elengedhető vizet tisztítatlanul préseli vissza a földbe.

Termálvízkészleteink 87 százaléka úgynevezett Felső-Pannon típusú porózus homokkő tárolókban van, melyekbe a visszasajtolás a jelenlegi technológiai színvonalon nem gazdaságos. (Egy visszasajtoló kút kialakítása jelenleg 70-100 millió Ft-ba kerülne, s - tekintettel a technológiai bizonytalanságokra - a célnak megfelelő alkalmazhatósága sem garantálható. Ezt a költséget a termelés nem bírja el. Magyarország területének nagyobbik része alkalmas hévízkutak létesítésére. Jelenleg 1150 hévízkúttal rendelkezünk. A legjobban kihasználható hévízforrások az alföldi medence, a Felso-Pannon homokkőrétegei, mint pl. a Dél-Alföld (Békés megyében a víz hőmérséklete 100 °C körül van). Idetartoznak még a Dunántúl nyugati és déli területein található hévízforrások is. Hazai hévízkészleteink a mezőgazdasági, fűtési felhasználástól eltérően kitűnően hasznosíthatók termálfürdők ellátására. Hévizeink különleges ásványi sókat és elemeket tartalmaznak, melyek európai hírűek. Ezért több helyen új gyógyfürdők létesítésére van lehetőség. Ezek kiemelkedő gazdasági jelentőséggel bírnak, mert lehetőséget biztosítanak az idegenforgalom fejlesztésére, és hozzájárulnak az adott területen élő lakosság szélesebb körű foglalkoztatottságához.