Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Visszatérőhőmérséklet-korlátozó szerelvény padlófűtéshez

2008/7-8. lapszám | Drexler Péter |  9922 |

Az alábbi tartalom archív, 13 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A padlófűtés a hagyományos radiátoros rendszerhez képest sok előnnyel rendelkezik, mint például az optimális hőmérséklet-eloszlás, a nagyobb komfort, a kevesebb energiafelhasználás, ezért napjainkra a családi házak, társasházak megszokott fűtési rendszerévé vált.

A hazai éghajlati viszonyok és építési szokások mellett általában radiátoros rendszerrel együtt alkalmazzák a padlófűtést. A hideg burkolatú helyiségek (nappali, konyha, fürdőszoba) padlófűtéssel készülnek, a többi helyiségben radiátoros fűtést alakítanak ki. A mai igényes életvitelhez igazodva feltétlenül célszerű a fürdőszobák padlóját valamilyen módon temperálni, még akkor is, ha különben a lakás, vagy a ház radiátoros rendszerrel épül, és nem alkalmazunk hagyományos értelemben vett padlófűtést, vagyis nincs előremenő vízhőmérséklet szabályozás és keringető szivattyú. A lakók pedig szeretik a meleg padlójú konyhát és fürdőszobát. Jó érzés, amikor a meleg kádból a langyos kőpadlóra lépünk.

Régebben, megfelelő szabályozószerelvény hiányában, a konyhai vagy még inkább a fürdőszobai radiátor visszatérő vezetékét egyszerűen bevezették a helyiség padlójában elhelyezett csőkígyóba. A fűtőtestben lehűlt víz aránylag jól temperálta a hideg burkolatot. Hátránya ennek a kényszermegoldásnak az, hogy nincs információ a fűtővíz hőmérsékletéről, valamint az, hogy a fűtőtest és a padló egyszerre üzemel. Ha lezárják a hőleadót, kihűl a padló is. Még ma is sokan alkalmazzák ezt a korszerűnek éppen nem nevezhető módszert. Jobb és egyszerűen kivitelezhető megoldást jelent a segédenergia nélkül működő, automatikus üzemű visszatérőhőmérséklet-korlátozó szerelvények felhasználása. Nem kell külön padlófűtési kört kialakítani 10 m² padlófelületig, és a radiátoros rendszerről közvetlenül lehet a csőkígyót megtáplálni.

Jó megoldás, ha az előremenő fűtési vezetékből ágaztatjuk le a padlófűtés csőkígyóját, amelynek visszatérőjére szereljük a visszatérőhőmérséklet-korlátozót (1. ábra). A szabályozószelep akkor nyit ki és engedi tovább a csőkígyóból a vizet, ha az lehűlt az érzékelőn beállított hőmérsékleti érték alá.

 

1. ábra

 

Kombinálhatjuk a radiátoros fűtést a padlótemperálással úgy, hogy a fűtőtest visszatérő ágára szereljük a visszatérőhőmérséklet-korlátozót, és ehhez csatlakoztatjuk a csőkígyót. Ebben az esetben pontosan tudjuk, milyen hőmérsékletű víz áramlik a padló csőkígyójába a radiátorból. A fűtőtest magasabb felületi hőmérsékletű mint a helyiség léghőmérséklete, ezért a radiátorban a víz lehűl, a szabályozószelep kissé kinyit, így megindul a fűtővíz áramlása, melegen tartva a fűtőtestet és a padlót is.

Az egyre tetszetősebb fürdőszobák és formatervezett törülközőszárító fűtőtestek megjelenéséhez igazodva kerültek piacra az exkluzív kivitelű, falba süllyeszthető szelepek (2. ábra).

 

2. ábra

 

Amennyiben egy radiátoros fűtésű épület konyhájában vagy fürdőszobájában, maximum 10 m² felületig szeretnénk padlótemperálást végezni anélkül, hogy külön cirkulációs szivattyút és előremenő vízhőmérséklet szabályozást alkalmaznánk, visszatérőhőmérséklet-korlátozással érhetünk célt. A fűtővizet közvetlenül a radiátoros fűtésről leágazva átvezetjük a padlófűtési hálózaton, majd a visszatérőhőmérséklet-szabályozóval feltorlasztva a fűtőközeget biztosítjuk, hogy ne lépjen fel túlzottan magas padlóhőmérséklet. Fontos, hogy e szelep beépítése a padlófűtési csőkígyó végén legyen, közvetlenül a radiátoros hálózat visszatérő vezetékébe történő bekötést megelőzően. Vigyázni kell arra, hogy a visszatérőhőmérséklet-szabályozó termosztátját ne állítsuk 25-30 °C-nál magasabbra.

További nagyon hasznos és célszerű megoldás, ha a radiátoros rendszer vizét egy törülközőszárítóba visszük, majd egy falba épített visszatérőhőmérséklet-szabályozó után, a részben lehűlt víz kerül a padlófűtési csövekbe. A hőmérsékletkorlátozó fej esztétikus burkolattal jól illeszkedik egy korszerű fürdőszoba vagy konyha berendezéséhez. A kívánt vízhőmérséklet egy kézmozdulattal beállítható. A fűtőtest ebben az esetben is magasabb felületi hőmérsékletű, mint a helyiség léghőmérséklete, ezért a radiátorban hűl a víz a szabályozószelep kissé kinyit, és áramlik a fűtővíz. Eredmény a meleg fűtőtest és padló, valamint a száraz törülköző.

A visszatérőhőmérséklet-korlátozó szerelvény egy falba süllyesztett műanyag dobozban helyezkedik el (3. ábra), a tetején légtelenítő szelep található.

3. ábra (falba süllyeszthető szelep)

A csővezetéket falhoronyban kell a szabályozóhoz vezetni. Vakolás és csempézés után felhelyezhető a szelep esztétikus burkolata.

Sokéves tapasztalat és a felhasználók elégedettsége igazolja, hogy az egyszerű kivitelű, automatikus üzemű, hosszú élettartamú és nem utolsósorban olcsó, segédenergia nélkül működő visszatérőhőmérséklet-szabályozók felhasználása padlótemperálásra biztonságos üzemet nyújt, és javítja a lakók komfortérzetét.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem