Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk június 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2008. július-augusztus

Szivattyúk összesítő

 4439

Szivattyúk összesítő cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A energiaosztályú szivattyúk a háztartásokban

Balkó Imre |  1332

Nemrég még az energiatakarékosság státusszimbólumának számított, ha egy szivattyú viselhette az „A” energiaosztályhoz tartozás előkelő címkéjét. Ezt a laikusok számára is könnyen érthető jelzésrendszert a háztartási gépektől vették át az európai szivattyúgyártók aktív szorgalmazására. Az új technológiának nagyobb a beruházási költsége, mint egy hagyományos szivattyúnak, emiatt először nagyobb, karimás csatlakozású méretekben hozták létre őket. Mostanra azonban a piacon elérhetővé váltak a legkisebb méretű lakóegységek fűtési és hűtési rendszereihez igazodó menetes kötésű szivattyúk is.

Biztonságtechnikai kockázat?

Szunyog István |  2702

Az utóbbi időben egyre erősödni látszik az igény a különböző forrásból származó biogázok földgázhálózati betáplálására. A növekvő energiaigény, a kimerülő fosszilis energiaforrások, a környezetvédelmi törekvések mind-mind egyre nagyobb prioritást adnak ezen szerves anyagból előállított energiának az európai energiapolitikában. A biogáz amellett, hogy teljes mértékben kielégíti az energiahordozókkal szemben támasztott környezetvédelmi törekvéseket, kis mértékben hozzájárulhat az európai importfüggőség csökkentéséhez is.

Tágulási tartályok és azok méretezése

Kötél István |  6259

A melegvízfűtési rendszerek tágulását és biztosítását napjainkban szinte kizárólag zárt tágulási tartállyal oldjuk meg.

A radiátor legfontosabb tartozéka

Doholuczki Tibor |  36 950
1

A radiátor hőleadása a változó felületi hőmérséklettől függ, amelyet az átfolyó vízárammal, illetve a vízhőmérséklet változtatásával tudjuk módosítani. Jelen írásban a vízáram változtatásának lehetőségeit, pontosabban a radiátor legfontosabb „tartozékát”, a radiátorszelepeket, kialakításuk változatosságát, felhasználásuk körét és néhány gyakorlati megoldást ismerhetünk meg.

A szennyvíz, mint nyersanyag

Elek Edina |  3751

Napjainkban egyre több hírt hallunk a médiában a klímaváltozásról, a fenntartható fejlődésről, az energiatakarékosság fontosságáról és szükségszerűségéről. Környezetünk védelme „közös ügyünk”, mint építészmérnök, gépészmérnök és környezetmérnök szakembereknek feladataink közé tartozik olyan környezetvédelmi technológiák tervezése, gyártása, amelynek kivitelezése középpontjában nem csak a XXI. századi ember áll, hanem a jövő generációja számára is „élhető” világ biztosítása.

Új lakások jótállása

TB |  2255

Nagyon sokan nem tudják, hogy az újonnan épített lakásokra más szabályozások vonatkoznak, mint a régi építésű házak lakásaira. Ha például valaki új lakást vesz és az új lakásban tönkremegy a kazán és a készülék garanciáján túl, de az új lakás garanciáján még innen van, örülhet a kivitelező pedig bosszankodhat. Ugyanis létezik a 181/2003-as kormányrendelet, amely a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szól.

A fürdőszoba szerelvényezése

Meyer József |  23 482
1 5 (1)

Hogy mire kell odafigyelni, milyen célszerszámokat alkalmazzunk, hogy milyen a hideg-és melegvíz ellátó ágvezeték belső mérete és anyaga, a szennyvízelvezetés nyomvonala és elvezető kapacitása megfelel-e az új berendezéseknek - mindezek a kérdések szinte egyszerre vetődnek fel bennünk egy adott feladat elvállalása kapcsán. Ezúttal a fürdőszobai szerelvényezési munkákat vesszük számba, elsődlegesen a gyakorlati megfontolások irányából.

Elektronika és csaptelep

Czikkely Tibor |  2534

A múltkori cikkemben (VGF, 2008. március) elsősorban a közületi mosdókban felszerelésre kerülő elektronikus (infra) csaptelepekről szóltam. A mostaniban pedig a „hétköznapi” fürdőszobákba bekerülő elektronikus szerelvényekről fogok írni.

A jövő kazánja avagy házi erőmű?

Kun Mihály |  4414
1 5 (1)

Az idén márciusban Milánóban megrendezett Mostra Convegnon több gázkazán gyártó standján is megtekinthető volt a Stirling-motor. Biztosan sokan hallottak róla, de talán vannak olyanok is, akik nem ismerik a működési elvét.

Hibrid koncepció a kassai fűtőerőműben II.

Dr. Böszörményi László |  2311

Az előző számban már ízelítőt kaphattunk a kassai hőermőmű átalakításának terveiről. Itt következik az írás második, befejező része.

Kéményseprői kérdezz-felelek

 2159

Válasz a VGF 2008. májusi számában " A kéménykonferencia margójára" címmel megjelent cikk végén, szerkesztői véleményben megfogalmazott kérdésekre. Mind az ügy előbbre vitele, mind az udvariasság azt diktálja, hogy eleget tegyünk a szerkesztő kérésének, és válaszoljunk a kérdésekre. A könnyebb kezelhetőség érdekében a kérdéseket megismételjük.

Szervizesek szervizese

 2153

1978-ban érettségizett le egy finommechanikai műszerész iskolában. Volt katona másfél évet, majd „tévelygések” után 1985-ben egy nagy múltú konvektorgyártóhoz került szervizesnek, ahol saját cége megalapításáig dolgozott. Amikor az állami vállalatot öccsével egyetemben ott akarta hagyni, azt hitték viccelnek, mert pont április 1-jén jelentették be. Tréfáról szó sem volt, szerette volna kipróbálni magát, mint vállalkozó. Jelenlegi cégét 1993-ban alapította öccsével bt.-ként, aki a mai napig üzlettársa.

Számmisztika

 2494
1 4 (1)

A júniusi szám megjelenése után a VGF szerkesztősége kézhez kapott egy levelet. Ebben egy olvasónk hívta fel a figyelmet a Dunaferr uNi radiátorokkal kapcsolatos néhány furcsaságra. A Szerkesztőség utánajárt a dolognak. Íme az eredmény. Eddig.

Megújuló energiahasznosítók kapcsolása fűtési rendszerekhez

Marosi Balázs |  4314

A következőkben szeretnénk egy rövid áttekintést adni a megújuló energiahasznosítók, ezen belül a szilárdtüzelésű, még mélyebben a pellettüzelésű központi kazánok rendszerbe illesztéséről és ennek kérdéseiről.

Visszatérőhőmérséklet-korlátozó szerelvény padlófűtéshez

Drexler Péter |  9922
1 5 (1)

A padlófűtés a hagyományos radiátoros rendszerhez képest sok előnnyel rendelkezik, mint például az optimális hőmérséklet-eloszlás, a nagyobb komfort, a kevesebb energiafelhasználás, ezért napjainkra a családi házak, társasházak megszokott fűtési rendszerévé vált.

Termosztátok energiahatékonysági tesztje

 5334
1 5 (1)

Napjainkra bizonyossá vált, hogy az energiaárak folyamatosan emelkedni fognak, a fűtési költségek szinten tartására, illetve a költségnövekedés mérséklésére csak az energiatudatos felhasználónak van esélye. Az energiafogyasztás csökkentése leggyakrabban a fogyasztási szokások megváltoztatását követeli meg, de adott esetben kisebb-nagyobb beruházásokat is igényelhet.

A légszennyezés forrásai

Harangozó Bettina |  3567
1

A levegőszennyezésért legnagyobb mértékben az energiatermelés a felelős Magyarországon. Legfontosabb feladat az energiafelhasználás hatékonyságának növelése és az emissziók csökkentése.