VGF&HKL szaklap

Az épületgépészet idényjellege

2012/1-2. lapszám | Meyer József |  1933 | |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A kedves olvasó kolléga számára nyilvánvaló, hogy a szezonális építőipari feladatokat – így azokon belül a saját szakmai tevékenységünket – másképp értelmezzük, mint ahogy a klasszikus idénymunkákat, alkalmi vállalásokat szokás. Pedig máig makacsul tartja magát a téltől függés számos területen, leginkább az összes vízzel kapcsolatba hozható építési-szerelési tevékenységben.

Munkaügyi értelmezésben

Az idénymunka a munkaszervezés körülményeitől függetlenül évszakokhoz, az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik (sokan a periodikus ismétlődésével jellemzik). Az objektív feltételek miatt jelentősen változhat a munka mennyisége… A gépészeti kivitelezési szakágak ennél nyilván szelídebb mértékű hullámzásnak vannak kitéve. Esetükben adott az éves ledolgozandó munkaidőkeret. Annak részaránya viszont beszédes, benne a naponta ledolgozandó órák legkevesebbek a téli hónapokban, és fokozatosan, nyárra érik el a maximumot. A kollektív szerződések további, jóval drasztikusabb szabályozással egyaránt élhetnek, melyek az előre ledolgozás eszközével és az egységesen elrendelt szabadságolásokkal „holt idényben” akár egyhónapos termelési szünetet is kierőszakolhatnak. Ekkor történhet a bérek tehermentesítő átcsoportosítása, valamint a munkahelyek üzemeltetési költségeinek drasztikus csökkentése.

Szervezési szempontok

Korábban több összefüggésben beszéltünk arról, hogy a mindenható profit bűvöletében erőből, hajszolt ütemben kivitelezni kész öngyilkosság. Kezdeti pillanataiban még csak az összeépítésekhez szükséges időráfordításokat és sorrendiségeket hagyják figyelmen kívül, majd átlépik a kötelező hőmérséklettartási előírásokat, illetve félelmetes költségtöbbleteket visznek be a drága fagyálló, kötést gyorsító és egyéb adalékok alkalmazásával, azután a szakágak beléptetésének sorrendjét fölrúgva tovább többszörözik azok saját, szükségtelen ráfordításait. Belátható, egy profi megrendelőnél igenis komoly valószínűsége van a körültekintő programozásnak, benne a munkák célszerű, energiatakarékos és időjárásfüggő elosztásának. Ilyen átgondolt folyamatirányításban a téli időszakra eső befejezési csúcsban hiába is keresnénk helyi hősugárzókat, energiazabáló ipari temperáló berendezéseket a belső munkaterületeken. A jó ütemterv szerint ott már működik a próbafűtés.

Technológiai megfontolások

Még a múlt században történt, hogy egy nyáridőben szerelt közmű-gerincvezeték a zord téli üzemeltetési körülményekre tekintettel szétszakadt, ezáltal mintegy harminc centiméternyi rövidülést/anyaghiányt tapasztaltak a hibahely feltárásakor. Szerencsére – a szerelési előírások precíz betartásával – ma már ilyen súlyos üzemzavar nem fordulhat elő. Számosan tudnának példát mondani arra, hogy milyen összetett követelmények betartását igényli a hidegben (és szabadban) végzendő kivitelezés, kiemelten a tompahegesztett műanyag távvezetékek fektetése. Ott előfordulhat, hogy a hegesztéstechnológia által megkövetelt hőmérsékleti viszonyok határozzák meg az elvégzendő feladatok vezérütem-idejét. Ide kívánkozik a balszerencsés vezető szerelő jól ismert története is, aki a karácsony előtti nagy hajtásban kollégáival PVC víz-nyomóvezetéket állíttatott össze egy még fűtetlen, nyitott panelházban. Viszont a sebtében elvégzett nyomáspróba után elfelejtette leüríttetni a rendszert. Másnap reggel a pincében – miszlikbe fagyva – ott hevert az egész hálózat (csak össze kellett seperni), a megfagyott „jégstrangok” pedig méretvételre alkalmas formában, teljes épségben a helyükön maradtak, a szerelőaknákban. A régmúltból vett tanulságos esetek is segíthettek abban, hogy munkavégzésünk során mostanság jobban fölkészüljünk a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokra.

Idény az üzemeltetésben

Az októberi fűtési szezon indítása tele van érdekes történetekkel, amelyekkel gázszolgáltatásban ténykedő, illetve távhőellátás területén dolgozó szaktársaink, szervizeseink szolgálhatnak. (Hagyjuk, hogy éljenek ők a mesélés lehetőségével.) Szerencséjükre az idei elhúzódó szezonkezdet, a hosszú vénasszonyok nyara nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem alakultak ki munkatorlódások. A másik, lapunk által is többször ajánlott tehermentesítési lehetőség az időszakos felülvizsgálatokban rejlik, melyeknek során – tavasztól őszig – lehetőség nyílik készülékek karbantartására, tisztítására, esetleges alkatrészcserékre. A készülék tulajdonosa ezekben a pillanatokban tájékozódhat arról is, hogy milyen új berendezésekben gondolkodhat, ha felújítani vagy fejleszteni kíván. Ilyen alkalmakkor kérdéseivel a szervizes szakember tudását, nagy gyakorlatát veheti igénybe, amit senki sem vehet rossz néven.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem