Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A fürdőhelyiségek szabványai

2013/3. lapszám | Rátai Attila |  26 408 |

Figylem! Ez a cikk 11 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Villamos oldalról a tapasztalat szerint a fürdőhelyiségekkel kapcsolatos kivitelezések vonatkozásában történnek a legnagyobb melléfogások. Nézzünk szét ezen a területen.

Maga a szabvány nem olyan bonyolult, csak rá kell éreznünk a felépítésére. Az újabb szabványok nem GPS módjára irányítanak, hanem megadják a célt, és annak elérését felelős szakemberre bízzák. Az MSZ 1600 sorozat a helyiségeket jellemzőjük alapján sorolja be, majd a különböző besorolások alapján hozza a vonatkozó létesítési előírásokat. Az MSZ HD 60364-7 sorozat a rendeltetést veszi mértékül, és ez szolgál az előírások alapjául.

Tipikus példa erre az MSZ HD 60364-7-701:2007: „Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Helyiségek fürdőkáddal vagy zuhannyal.” A szabvány alkalmazási területe: beépített fürdőkádat vagy zuhanyt tartalmazó helyiségekben lévő villamos berendezések. A szabvány nagy hangsúlyt fektet a fürdőkádat vagy zuhanyt körülvevő, a szabvány által meghatározott sávokra.

A védelmi módokról

Nincs megengedve fürdőhelyiségben a környezet elszigetelése, a védelem földeletlen helyi egyenpotenciálú összekötéssel, a védőakadályok, illetve az elérhető tartományon kívüli elhelyezés védelmi mód. A következő védelmi módok megengedettek: villamos elválasztás, SELV és PELV törpefeszültség, táplálás önműködő lekapcsolása. Kiegészítő védelmi módok: helyi egyenpotenciálú összekötés és áram-védőkapcsoló.

Akkor szereljünk…

A fürdőhelyiségben minden áramkört áram-védőkapcsolóval (akár csoportosan) kell védeni. A szabvány a következő áramkörök esetében nem követeli meg az áram-védőkapcsoló használatát: a villamos elválasztással védett áramkörök esetében, ha azok csak egy fogyasztót táplálnak, és a SELV/PELV védelmi móddal védett áramköröknél. Magyarországon speciális nemzeti feltételként kivételek azok az áramkörök, amelyek csak rögzítetten szerelt vízmelegítőket táplálnak. (Csak magánvélemény: Miért nem? Gázkészülékek áramköreiben – bárhol vannak is elhelyezve – tudjuk, hogy szükséges. Miért veszélytelenebb az előszobában lévő kazánnál a bojler a fürdőkád fölött, amit nedves testemmel ölelgetek, és közben locsolgatom?) Tehát az elosztóban bent van az áram-védőkapcsoló és a megfelelő kismegszakítók. A vezetékezésről később még lesz szó.

Emlékeztetőül:

  • Ipari létesítményeknél sokszor lemarad az áram-védőkapcsoló a fürdőhelyiségek vilá-gítási áramköreiből. Egyrészt előfordul, hogy a tervezők is elfelejtik, hogy ez már öt éve kötelező, másrészt ipari létesítmények esetében a fürdőhelyiségek világítási áramkörei külön vannak létesítve a dugaszo-lóaljzatok áramköreitől. Lakások fürdőhe-lyiségei esetében ez azért fordul elő ritkábban, mert ott általában – talán a villany-tűzhely leágazása kivételével – az áram-védőkapcsolót az összes kis-megszakító elé kötik.
  • 16 A-es kismegszakítóra nem lehet 1,5 mm² keresztmetszetű vezetőt kötni, amennyiben falba vésve, illetve csövezve visszük. Többnyire 16 A-est használnak 2,5 mm²-es vezetékkel, de általában elég a 13 A-es kismegszakító is. Ebben az esetben elég az 1,5 mm²-es vezeték-keresztmetszet.
  • A szabvány nem tesz különbséget az ipari, illetve lakásokban létesített fürdőhelyiségek létesítési előírásai között.

Készülékek a fürdőhelyiségben

A fogyasztókészülékek telepítésénél a következőket kell figyelembe venni.

0-s sáv

  • Az itt elhelyezett villamos szerkezetek minimális védettségi fokozata IPX7.
  • A gyártói utasítások szerint az itt elhelyezett készülék alkalmas a 0-s sávban való használatra.
  • Rögzített és állandó csatlakoztatású készülékek helyezhetők el.
  • Legfeljebb 12 V AC vagy 30 V DC névleges feszültségű, SELV móddal védett készülékek helyezhetők el itt, melyek tápforrása 0-s, 1-es sávon kívül létesítendő.

1-es sáv

  • Az itt elhelyezett villamos szerkezetek minimális védettségi fokozata IPX4.
  • A gyártói utasítások szerint az itt elhelyezett készülék alkalmas a 1-es sávban való használatra.
  • Rögzített és állandó csatlakoztatású készülékek helyezhetők el.
  • Legfeljebb 25 V AC vagy 60 V DC névleges feszültségű, SELV/PELV móddal védett készülékek helyezhetők el itt, melyek tápforrása 0-s, 1-es sávon kívül létesítendő.
  • Pár példa: vízmelegítő készülékek, örvény- vagy pezsgőegységek (kád alatt), zuhanyszivattyúk, törülközőszárítók, lámpatestek.

2-es sáv

  • Az itt elhelyezett villamos szerkezetek minimális védettségi fokozata IPX4.
  • Kivételt képez a 2-es sávban létesített borotva-tápegység, és az a hely, ahova valószínűleg a zuhanyból nem jut vízpermet.

Emlékeztetőül

  • Tisztítási célból vízsugárnak kitett szer- kezetek minimális védettségi fokozata legalább IPX5. Ez előfordulhat például gőzfürdőkben.
  • Ha a kád vagy zuhanytálca alja magasabban van, mint 225 cm, az elszívó ventilátor belelóghat a 225 cm magasságú sávba. Ekkor már követelmény a minimum IPX4. A kettős szigetelés nem elég.

Valószínűleg?!

Figyeltük a megfogalmazást? „Ahova valószínűleg nem jut vízperemet.” Ez a kivitelező megítélésén múlik, vagy a tervezőén. Ez egy tipikus példája arra, hogy az MSZ HD 60364 sorozat a megvalósítást a szakember becsületességére, szakmaiságára bízza. Tapasztalatból mondhatom, hogy a találékony felhasználók a fürdőhelyiségben (akár végtelen faltávolságnál is) bárhova képesek vizet eljuttatni. Egyik ismerősöm leejtette a zuhanyrózsát, ami a hátára érkezve szökőkútszerűen spriccelte a vizet a fürdőhelyiség túlsó falán lévő – fél! – UFO lámpába. Természetesen a relatíve hideg víztől a forró izzó burája elpattant. Az ismerősömé is majdnem, amikor megtapasztalta, hogy milyen érzés, amikor a lábujján keresztül lép ki az áram. Nagy mázlija volt, mert megszólalt a védelem. Egy másik esetben a fürdőző, miközben tréfából le akarta locsolni a férjét – ki sem nyitva a zuhanykabint, hanem felette átnyúlva –, a borotválkozótükör feletti lámpatestbe tuszkolta a vízsugarat.

Villamos padlófűtési rendszerekkel kapcsolatos előírások

Olyan, a termékszabványoknak megfelelő, kisfeszültségű táplálású fűtőelemek használhatók, amelyek védővezetővel összeköthető, annak előírásainak megfelelő fémköpennyel, sűrű szövésű fémhálóval vagy -burkolattal vannak ellátva. Természetesen ezeket a fémrészeket a védővezetővel össze is kell kötni. (Amennyiben a fémburkolaton keresztül és azzal óhatatlanul érintkező, vezető anyagú behatoló tárgy aktív elemet érint, egyből zárlatot okoz, és ez a védelem megszólalását eredményezi.)

SELV védelmi móddal rendelkező padlófűtési rendszerek esetében a fémköpennyel, illetve fémburkolattal kapcsolatos követelmény nem érvényes. Villamos elválasztás védelmi mód alkal-mazása tilos. A rendszer sérülése esetén a többek között a padlón lévő víz miatt ezen a védelmi mód használata értelmetlen, de víz nélkül is „leföldelődhet”, és így a védelmi módot jelentő potenciálfüggetlenség megszűnik.

EPH vezető – hoppá!

Most térjünk ki pár gondolat erejéig az EPH vezetővel kapcsolatos előírásokra. A kapcsolódó szabvány szabvány az MSZ HD 60364-5-54:2007 „A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Földelő-berendezések, védővezetők és védő egyenpotenciálra hozó vezetők.”

Most a szabványnak csak azon részeit fogjuk megvizsgálni, melyek fürdőszobánk villamos hálózatát érintik. Egy számunkra nagyon kellemes ábrát találunk, „Védő egyenpotenciálra hozó vezető az (M) test és az acélszerkezet között” aláírással (5. ábra). Miért szeretjük ezt az ábrát? Mert az általános szokással ellentétben nem kötelező a lakáselosztó PE-sínjéről külön EPH gerincvezetőt a fürdőhelyiségbe leágaztatni. A szabvány a következőket írja az 544.2.2. pontjában: „A testeket az idegen vezetőképes részekhez kötő védő egyenpotenciálra hozó vezető vezetőképessége nem lehet kisebb, mint a megfelelő védővezető vezetőképességének a fele. A nem vezeték vagy kábel részét képező védő egyenpotenciálra hozó vezető mechanikailag védettnek tekinthető, ha védőcsőben, vezetékcsatornában, sajtolt vezetékágyban van fektetve, vagy hasonló módon van védve.”

Azonban van egy másik kitétel, ami az EPH vezető keresztmetszetét érinti. Cu vezető esetén a keresztmetszet minimum 2,5 mm², ha a vezető mechanikailag védett, és minimum 4 mm2, ha mechanikailag nem védett. Jó ezt elmében tartani. Egy húszlakásos társasház esetében, ahol a fürdőhelyiség átlagosan (vezeték-nyomvonalat tekintve) 10 méterre van a lakáselosztótól, megfontolandó, végzünk-e feles- leges munkát, illetve veszünk-e feleslegesen beépítendő anyagot. Általában 4-6 mm2 vezetéket húznak be, a szabvány szerint feleslegesen.

A szabványban található másik ábrából is következik, hogy a szabvány a kivitelezőre bízza, hogy a kiegészítő egyenpotenciálú összekötésre szolgáló védő egyenpotenciálú vezetőt az elosztó PE-sínjéről vagy PE-vezetőről ágaztatja le. Ne feledjük, egy védővezető több kör védelmét is elláthatja, amennyiben mindegyik kör követelményeit kielégíti. Ez esetben védővezetőnk a PE feladatát és a minimum 2, 5 mm2 keresztmetszetű EPH vezető feladatát látja el.

Egy fontos tudnivaló

Nem kell bekötni azokat a vezetékeket, amelyek már be vannak kötve az épület fő egyenpotenciálú összekötésének hálózatába. (Például gázvezeték-hálózatok, hozzáférhető épületszerkezetek, fűtési és légkondicionáló rendszerek, vízvezeték-hálózatok fémes részei.) Ez azt jelenti, hogy nem kell keresni az EPH bekötést a gázkészülék közelében. Ha a házban a gázvezeték be van kötve az EPH hálózatba, azt már nem kell külön bekötni a lakásban. A szabvány előírja, hogy ezt a gázvezeték házba való belépési pontjához minél közelebb meg kell tenni. Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló természetesen ellenőrzi ennek a bekötésnek a meglétét, erről nyilatkoznia is kell az EPH nyilatkozatban. Ezenkívül nyilatkozik az áram-védőkapcsoló meglétéről, amennyiben a villamos hálózat elektromos gázkészüléket is táplál. Ne felejtsük el, hogy a gázórát is át kell hidalni, pont az EPH folytonosság biztosítása céljából.

Emlékeztetőül:

  • Az MSZ HD 60364 sorozat szerint a vezető
  • anyagú zuhanytálcát is be kell kötni a helyi EPH hálózatba.
  • A falban lévő WC-tartály fémszerkezetét
  • nem kell a kiegészítő EPH-ba bekötni.

A gáz-vízmelegítő burkolatát sem kell a kiegészítő EPH-ba bekötni, mivel villamos szerkezetként a burkolat a védővezetővel villamos összeköttetésben van. Ez követelmény az I. érintésvédelmi osztályba tartozó (védővezetőt igénylő érintésvédelmi módú) gyártmányok esetében.

Szerelvények

Megvan a megfelelő védelem az elosztóban, megvannak a megfelelő védettségű rögzített villamos készülékek, és kész a vezetékezés is. Már csak a szerelvények vannak hátra. Ez az a terület, ahol szintén nagyot lehet bukni. Nem olyan bonyolult, de el kell felejteni a beidegződéseket. Nézzük, milyen kapcsoló-vezérlőkészülékek és hozzájuk tartozó szerelvények helyezhetők el a sávokban.

0-s sáv:

  • semmilyen.

1-es sáv:

  • 0-s és 1-es sávban létesített fogyasztókészülékek tápellátásához tartozó csatlakozódobozok és rögzítőelemek.
  • Legfeljebb 25 V AC és 60 V DC névleges feszültségű SELV, PELV áramkörök szerelvényei, dugaszolóaljzatok is. De a tápforrás a 0-s és 1-es sávon kívül helyezendő el.

2-es sáv:

  • Szerelvények a dugaszolóaljzatok kivételével.
  • SELV, PELV áramkörök szerelvényei, ha a tápegység az 1-es sávon kívül van, illetve a SELV, PELV móddal védett jelző- és távközlési rendszerek és szerelvényeik.
  • Az EN 61558-2-5 szerint borotvatápegységek.

Emlékeztetőül:

  • 230 V-os dugaszolóaljzat nem lehet a kettes sávban! A mosógép-kiállás, a gázüzemű vízmelegítő csatlakozója könnyen odasündöröghet, akárcsak a kapcsoló alá automatikusan odarittyentett dugalj is a mosdó kád felőli oldalán. IPX4 dugaszolóaljzat sem kerülhet a kettes sávba.
  • Egyeztetni kell a vízszerelővel és a tulajjal. Saját szememmel láttam, hogy a megrendelő kérésére a kádat „átfordították”, és a sarokban lévő dugaszolóaljzat, ami egyébként jó helyen volt, a kádtól 10 cm-re „került”.
  • Elektromos törülközőmelegítőt vagy rögzített, állandó csatlakozással kell szerelni, vagy ügyelni kell arra, hogy a csatlakozóaljzata a 2-es sávon kívül essen.
  • 1-es sávban elhelyezett rögzített és állandó bekötésű 230 V-os fogyasztók leválasztó kapcsolói, kapcsolói sem lehetnek az 1-es sávban.

Nagyjából ennyi. Jó fürdőzést kívánok…