Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Milyen termékeket érint az ERP

2015/4. lapszám | Aranyosi Miklós Venczel Márk |  2102 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Milyen termékeket érint az ERP

Miután előző cikkeinkben megismerhették, milyen hatással is lehet a magyar piacra a szabályozás, milyen kihívások elé állítja a szereplőket, illetve milyen klímapolitikai háttere van a bevezetésének, most megragadnánk a lehetőséget, hogy kicsit a szabályozás részleteivel is megismertessük olvasóinkat, illetve tisztázzuk az érintett termékek körét.

Ahogy már az előző hónapokban is leírtuk, a Környezetbarát tervezés irányelve az energiával kapcsolatos termékek (ErP) környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények európai szabályozási keretét alkotja. Ezen intézkedés következtében a fosszilis energiát használó készülékek, a legfeljebb 400 kW leadott teljesítményű hőszivattyúk, a legfeljebb 50 kW leadott elektromos teljesítményű kombinált hő- és energiaegységek, valamint a legfeljebb 2000 literes használati meleg víz- és puffertartályok 2015. szeptember 26-tól csak abban az esetben értékesíthetők Európában, ha megfelelnek az irányelvek hatékonyságra, hangerőszintre (beleértve a hőszivattyúk kültéri egységeit) és a tartályok hőszigetelésére vonatkozó előírásainak. De mit is jelent ez pontosan, melyek az érintett termékek, termékcsoportok? A „Lot” megnevezés termékcsoportot jelent, a szabályozás esetünkben a Lot 1, Lot 2 és Lot 11 termékcsoportokat érinti.

Lot 1

A Lot 1 termékcsoport hatálya alá a helyiségfűtő berendezések, a kombinált fűtőberendezések, a helyiségfűtő berendezésből, hőmérsékletszabályozóból és napenergiakészülékből álló csomagok esnek. Ezen termékekre és rendszerekre az EU 811/2013 és az EU 813/2013 rendelet vonatkozik, melyek előírják az energiacímkézés megkezdését és meghatározzák a termékkel szembeni minimális követelményeket.

Lot 2

Az úgynevezett Lot 2 termékcsoport hatálya alá a vízmelegítők, a melegvíztároló tartályok, valamint a vízmelegítőből és napenergia-készülékből álló csomagok tartoznak. Ezen termékekre és rendszerekre az EU 812/2013 és az EU 814/2013 rendelet vonatkozik, mely előírja az energiacímkézés megkezdését és meghatározza a termékkel szembeni minimális követelményeket.

Lot 11

Az úgynevezett Lot 11 hatálya alá pedig a készülékekbe beépített szivattyúk tartoznak. Ebben az esetben az EU 622/2012 és az EC 641/2009 előírásai lépnek érvénybe, melyek alapján a készülékbe épített szivattyúk energiahatékonysági indexe el kell hogy érje a 0,23-as értéket. Mindezt röviden összefoglalva a bevezetés időpontjával együtt az 1. táblázatban is megtalálhatják.

Ha tovább szeretnénk egyszerűsíteni, mi is fog történni, akkor a három a piac számára fontos hatás érvényesül. Hogy a Lot-okon belül mely termékek érintettek, azt a már múlt hónapban közölt táblázat tartalmazza, amit most emlékeztetőként ismét megmutatunk (2. táblázat).

Melyek lesznek az előzőekben említett minimumkövetelmények?

Lot 1 (EU 811+813/2013) esetén

Követelmények
energiafogyasztás a használat során,
hangerőszint (zajkibocsátás),
NOx-kibocsátás,
CO-kibocsátás.

Kivételek
szilárdtüzelésű helyiségfűtő berendezések, mivel ezek a Lot 15 hatálya alá esnek, melynek hatása később érvényesül,
CHP rendszerek > 50 kW,
nyílt égésterű készülékek (B1-es készülékek 2017. 09. 1-ig telepíthetők, abban az esetben, ha a fűtési energiahatékonyság eléri a 75%-ot.

Lot 2 (EU 812+814/2013) esetén

Követelmények
energiahatékonyság,
energiafogyasztás a használat során (illetve hőveszteség),
hangerőszint (zajkibocsátás),
NOx-kibocsátás,
NOx- és CO2- kibocsátás vízmelegítők esetén.

Kivételek
vízmelegítők, melyek főként szilárd tüzelőanyaggal üzemelnek,
vízmelegítők, melyek kizárólag élelmiszerkészítésre szolgálnak,
cserekészülékek, melyek 2018 januárja előtt piacra kerülnek, és a címke jelzi, hogy cserekészülékként kerülnek piacra.

Lot 11 (EU 622/2012) esetén

Követelmények
energiahatékonysági index (EEI),
energiafogyasztás a használat során,
energiahatékonysági címke nem szükséges.

Kivételek
hordozható szivattyúk (az információszolgáltatás itt is kötelező),
olyan csereszivattyúk, melyek 2020. 01. 01-ig telepítésre kerülnek egy már 2015. 08. 01. előtt telepített készülék beépített szivattyújának cseréjére.

A következő havi cikkünkben részletesen ismertetjük a fenti követelmények minimumértékeit és ezek gyakorlati értelmezését konkrét termékpéldákkal.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem