VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2006. december

Vákuumos és gravitációs szennyvízelvezetés

Fábry Gergely |  6003
1 4 (1)

Az 1860-as években Liernur által Hollandiában kifejlesztett vákuumos szennyvízelvezető rendszer az elmúlt 140 évben nagy fejlődésen ment keresztül. A fejlődés egyik iránya a repülőgépeken, hajókon és vonatokon alkalmazott kis átmérőjű vákuumos szennyvízgyűjtés, a másik a kisvárosokban kedvelt települési vákuumos szennyvízelvezetés műszaki területe.

24 kW hőteljesítményű fali kondenzációs kazánok

 2028

24 kW hőteljesítményű fali kondenzációs kazánok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A cégtelefon magáncélú használata

 7138

A telefon, bátran állíthatjuk, az üzleti kommunikáció legfőbb eszköze. Biztosítja az azonnaliságot, és teret ad a tárgyalásra, anélkül, hogy a feleknek találkozniuk kellene. Egyetlen feltörekvő vetélytársa az Internet, de a világháló az írásbeliség és az üzenetváltás időigénye, illetve a személyes kontaktus hiánya miatt sohasem pótolhatja a telefont. ​Ezt az eszközt próbálja most megadóztatni a kormány, illetve használatának feltételezhető magáncélú részét.

Hivatali bőrnyúzás. A meó világa

Veresegyházi Béla |  2285

Talán emlékeznek még olvasóink idén január-februári olvasói levelünkre, ami arról szólt, hogy vannak gázszerelők, akik átadják mások, akár nem szakmabeliek munkáját, és jól élnek belőle, illetve vannak meósok, akik ebben partnerek, és szintén jól élnek belőle. Ha nem, kivonatosan elolvashatják keretes írásunkban. E levélre válaszul megígértük, hogy megpróbálunk tenni valamit az ügyben. Összedugtuk hát a fejünket a levél írójával, illetve a TIGÁZ felügyelőjével, és kitaláltunk valamit.

Hőkamerás vizsgálatok gyakorlati alkalmazása

Csomós Csaba |  4263

A termovíziós vizsgálatok alkalmazását bemutató cikksorozat második és egyben bejező részeként ezúttal nagy vonalakban ismertetem a hőkamerás vizsgálatok alkalmazhatóságát az épületdiagnosztika területén. Külön kiemelem a hőkamera épületgépészetet érintő alkalmazhatóságát, a tervezés fázisától az átadást követő karbantartásig.

Mestervizsgám története

Orbán Sándor |  2329

Több éve már, hogy a gázkészülék-szerelők többsége halogatta, halogatja a mestervizsgát, amely szükséges az arcképes gázkészülék-szerelői igazolvány megszerzéséhez. 2005-ben elindult az első tanfolyam, majd vizsga Dunaújvárosban a gáz- és olajtüzelő-berendezésszerelő, üzembe helyező mester szakmában, 2006-ban pedig Budapesten a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében volt az első képzés. Ezen a Budapesti vizsgán vettem részt én is, és a szerkesztő úr kérésére igyekszem leírni tapasztalataimat, észrevételeimet.

Fogyasztói kiskáté a földgáz-versenypiacról

Szilágyi Zsombor |  2104

Mit is jelent a gyakorlatban az, hogy a gázpiacot liberalizálták? Erre ad választ cikkünk kérdés-felelet formájában. Fogyasztói kiskáté a földgáz-versenypiacról cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A kémény története III.

Dr. Meszléry Celesztin |  2675

Volt egy mindenféle szempontot figyelembe vevő méretezési eljárás az áramlásbiztosítóval ellátott gázfogyasztó készülék egyedi kéménye számítására. Az igazán jó megoldást az adta, hogy az égéstermék-elvezetést kb. azonos peremfeltételeket adó szakaszokra bontottam fel (pl. egyszerűsítve füstcső, épített kémény helyiségen belüli, padlástéri, tető feletti stb. része). Miután a rendelkezésre álló egyenletek (természeti törvények) száma megegyezett az ismeretlenek számával, a megoldást iterációs eljárás adta. A lényeg az volt, ha egy kéménynek az év során valamennyi külső körülmény mellett volt munkapontja a pozitív térnegyedben, akkor megfelelő.

Tőzegtüzelésű erőmű Finnországban

Dr. Barcsik József |  2412

Hazánk energiaszerkezetében a földgáz felhasználás jelentős szerepet játszik. Az import földgáz mennyisége tovább növekszik. A jelenlegi tendenciák szerint a földgáz árában is jelentős drágulás következik be. Lényeges stratégiai cél és feladat, hogy a hazai energiahordozók részaránya növekedjen az energiastruktúrában.

Az energetikai veszteségfeltárásról IV. Nyílászárók

Sümeghy Péter |  3282

Az üvegezett - transzparens - nyílászárók energiamérlege igen sok tényező függvénye. Az energiamérleg összetevői a transzmissziós hőveszteség, a sugárzási nyereség, a légcsere a működési és beépítési hézagokon át, a hőérzetre gyakorolt közvetlen hatások, illetve az ezek ellentételezésére szükséges energiaáramok, a természetes megvilágítás. A nyílászárók szerepe az épület egészének energiamérlegében természetesen függ a homlokzatok üvegezési arányától, az üvegezett felületek és az épület térfogatának arányától, a benapozási feltételektől, a nyílászárók beépítési és működési hézagainak hosszúságától, valamint az épület és a környezet közötti nyomáskülönbségtől. Ez utóbbit számos építészeti és környezeti adottság határozza meg. Fontos szerepet játszhatnak a társított szerkezetek is.

Kazánok 2005-ben

 2045

A statisztikák sok segítséget nyújtanak abban, hogy feltérképezzük a piacot, érzékeljük a tendenciákat, és lássuk, melyik termékre vagy termékcsoportra érdemes koncentrálnunk a jövőben. Az alábbiakban a BRG Consult közép-kelet-európai táblázatait elemezzük.

A zenei hasonlat

Meyer József |  2027

Decemberben mindannyian készülünk az ünnepnapokra. Az épületgépészek immáron hagyományos év végi rendezvényei is ide sorolhatók, de a napi munkakapcsolatok is szívélyesebbé válnak, amint az asztali naptárunkban elérkezünk az 51. héthez. Visszatekintéseink során pedig felidézhetjük a szép élményeket. Emlékezhetünk például arra a közelmúltban megtörtént kulturális eseményre, melynek során egy egyébként építési területen rendezett koncert felcsendülő zeneműveit toronydaruk összehangolt mozgásával és jó megvilágításokkal kiegészítve páratlan művészi élményben lehetett részünk. A hétköznapok összeszokottságában fogant gyakorlati bravúr ekkor egy zseniális ötlettel párosult.

Infrapanelek

 1957

A sugárzó fűtés ipari csarnokokban, nagy méretekben a bevett gyakorlat része. A fűtési mód sikere arra ösztönözte a fejlesztőket, hogy kisebb, lakásméretekben is gondolkodjanak az alkalmazhatóság feltételeiről. Ennek egyik lehetséges eredményéről olvashatnak cikkünkben.