Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Problémák a palagáz körül, avagy mítosz és valóság

Fejezetek a gázszolgáltatás történetéből XVIII.

2016/6. lapszám | Dobai Gábor |  1856 |

Problémák a palagáz körül, avagy mítosz és valóság

Azt már láttuk, hogy az olcsó és bőséges palagázzal felfújt szappanbuborék kipukkadni készül, de a gáz mennyiségét és árát érintő aggályok mellett súlyos környezetvédelmi problémák is fölmerülnek.

A különféle zöld mozgalmak aktivistáit gyakran vádolják hozzá nem értéssel, mondván, hogy kellő szakmai megalapozottság nélkül képesek jó kezdeményezéseket elgáncsolni. Az esetenként destruktívnak tűnő gáncsoskodásaik közül némelyik valóban az is, de a palagáz esetében telibe találtak. 2014. július 7-én 25 Greenpeace aktivista torlaszolta el az utat Kelet-Romániában, a Vaslui megyei Pungesti-ben, a Chevron által felállított szonda bejáratánál. A hét országból érkezett aktivisták „Anti Chevron” karantén zónát állítottak fel. A román, magyar, osztrák, cseh, lengyel, szlovák, és német aktivisták békésen tüntettek a szonda körül, nem engedtek bemenni senkit, és azt kérték a kormánytól, tiltsák be a palagáz-kitermelést. Élőláncot alkottak, és odaláncolták magukat a kerítéshez, ezért a hatóságok nem tudtak velük mit kezdeni. Tábláikon „Nem kérünk a palagázból” és „Legyen vége az erőszaknak Pungesti-ben” feliratok voltak olvashatók.

Nem ez volt az első akció az egykori Hét Nővér egyikének, a Chevron amerikai olajvállalat próbafúrásainak leállítására. 2013. december 24-én Pungesti községi legelőjén egy rögtönzött sátortáborban a palagáz-kitermelés 13 ellenzője éhségsztrájkba kezdett. A Chevron 2014 áprilisában állította fel az első szondát, annak ellenére, hogy a helyiek több hónapja tiltakoztak ellene. A vállalat újabb szondákat tervez Paltinis, Silistea, Popeni és Puiesti falvakban, mindezekre meg is kapta a környezetvédelmi engedélyt. Puiesti-ben a Vaslui Megyei Tanács az építési engedélyt is kiadta már. Ezzel párhuzamosan Vaslui megyében 11 helyi önkormányzat úgy döntött, hogy megtiltják a palagáz-kitermelést.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Palagáz