VGF&HKL szaklap

Napelemek innovatív felhasználása

| |  3078 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napelemek innovatív felhasználása

A napkollektorok által nyert villamos energia egyre népszerűbb napjainkban, hiszen az már a tizenkilencedik században kiderült, hogy a napenergiát lehetséges villamos energiává konvertálni. Az érintett terület, azóta természetesen már sokat fejlődött. Az első ilyen hatalmas ugrás 1958-as Vanguard I műhold volt, amely teljes egészében napenergiát használt a működéséhez. Az utóbbi időkben ez a technológia rengeteget változott és ma már teljesen megszokott az, ha egy épület tetején napkollektorok vannak. Az egyik ilyen példa a Mineirão stadion Braziliából.

A létesítmény 1965. szeptember 5-én nyitották meg. Ez jóval kisebb volt, mint a jelenlegi állapotában láthatjuk, de akkoriban az egyik legnagyobb szurkolói befogadóképességgel rendelkezett. A 30 ezres nézőtér eltörpül a mai több mint 58 ezer férőhellyel rendelkező utódja mögött. Átalakulása 2013-as Konföderációs Kupára fejeződött be, melynek néhány mérkőzését itt is játszottak. A fent említett napkollektorok a 2014-es Világbajnokságra kerületek fel. A nyitó mérkőzés dátuma két okból is emlékezetes: Brazília megkezdte a 2014-es Világbajnokságot Kolumbia ellen, de ami számunkra fontosabb, hogy június 14-én volt az első olyan football mérkőzés, amely teljes mértékben napelemmel előállított energiával világítottak meg.

A stadionon 6000 napelem található amely, 1600 megawatt/óra teljesítményt képes előállítani évente. (A viszonyítás kedvéért ez 1200 háztartásnak elég lenne.) A kitermelt energia 10%-át használja a létesítmény, a többi visszakerül a hálózatba, ha év közbe szükség van rá, akkor vissza tudják igényelni. Ha nem igénylik vissza, akkor a fogyasztók kapják meg a kitermelt energiát.

A Martifer Solar cég jelenleg is azon dolgozik, hogy az olyan területekre is építsenek ilyen napkollektor telepeket, ahol nem megoldható a nyilvános hálózatra való csatlakozás. Ily módon a vidéki területeket is el lehet látni villamos energiával. A cég szerint Afrika éghajlatának köszönhetően nagy előnnyel rendelkezik, és elképzelésük szerint egyedülálló napkollektor telepeket lehetne létrehozni bizonyos területeken. A kérdés az, hogy az afrikai országok képesek-e a fent említett előnyt kihasználni és saját javukra fordítani.
(Manifer Solar egy portugál székhelyű vállalat, jelen van több mint 20 országban, 4 kontinensen és 560 MW napenergiát termel.)

A Mineirão stadiont és napkollektorait az alábbi animációs videón megnézhetitek:

https://www.youtube.com/watch?v=WSI_u8Wl0ww