VGF&HKL szaklap

Kazánpályázat a süllyesztőben

| |  2439 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kazánpályázat a süllyesztőben

A technika ördöge juttatta a pokolba a fűtéskorszerűsítési pályázatot. Aki megpróbálta feltölteni az NFM (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) által kiírt és az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.) által kezelt fűtéskorszerűsítési pályázatot, hasonlóan érezhette magát, mint Dante a pokol kapujában. Szeptember 22-én kihirdette az NFM a fűtéskorszerűsítési pályázatot a ZFR-KAZ/14 kódszám alapján. Összességében a 4 lakásnál kevesebből álló lakóépületben élő magánszemélyek pályázhattak, kizárólag kondenzációs kazán beépítésére.

A maximális támogatás bruttó 650 000 Ft lehet, egyben nem lehet több a beruházás 40%-ánál. Az egymilliárd forintra vetítve ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 1500-1700 pályázó fog támogatást kapni. A cikk megírásának pillanatában 7443 fő regisztrált a pályázati portálon, tehát közel 6000 pályázat ki lesz zárva!

A pályázati anyag benyújtásának kezdő dátumát a beadás előtt 5 nappal módosították, kibővítették.

Tovább növelte a feszültséget, hogy a pályázat beadásának rejtett költségei vannak. Ha pályázat nélkül útjuk fel a fűtésünket, akár 50-100 ezer Ft-tal kevesebb pénzből is megúszhatjuk, mint ha egy vesztes pályázat után kezdünk bele.

Vajon miért került a fűtési szezon elejére, amikor minden épületgépész szakember „fullon” van, a pályázati kiírás? Félek, nem véletlen az önkormányzati választások közelsége.

Ha kitöltöttük az 5 db űrlapot, összehangolva a korábban említett szakemberek által elkészített szerződésekkel és tanúsítványokkal, és mindent bedigitalizáltunk, kezdődhet az internetes pályázati portál felkeresése és a regisztráció. A pályázatok beadásának kezdeti időpontjának október 22. 00:00 órát határoztak meg. Éjfél után néhány perccel beindult az oldal, megjelentek a kitölthető űrlapok. Elkezdtük feltölteni az adatokat, de a mentési lehetőségre kattintva ki is dobott minket. Tíz perc elteltével már be sem lehetett lépni, majd újabb 5 perc elteltével minden feltöltést megszakítottak. 0 óra 20 perckor már a teljes menüpontot is törölték. A rendszer teljes összeomlását hirdetményben jelentették be, és türelmünket kérték a hiba kijavításáig. A rendszer ma sem működik, több újraindítási kísérlet után, de egy újabb ígéret van: november 19. Kíváncsian várjuk.

Teljes cikkünk a kazánpályázat visszásságairól a VGF 2014/12. lapszámában jelenik meg.