Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

101 napot kell várni egy épületgépészre

Februárban még rosszabb volt a helyzet, de koronavírus-járvány hazaűzhette a külföldön dolgozó szakemberek egy részét

| |  2763 |

101 napot kell várni egy épületgépészre

A Mapei Kft előbb idén februárban, a koronavírus-járvány előtt, majd júliusban is felmérte, hogy mennyi idő telik el az építőiparban egy szakember felkeresése és a munka megkezdése között. Februárban 135 nap volt az átlagos várakozási idő, júliusban már „csak” 119, ami azt jelzi, hogy az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent a szakemberhiány Magyarországon – és persze a beruházások is visszaestek valamelyest. Egy kisebb felmérést lapunk is szeretne elkészíteni, kérjük, segítse a munkánkat a cikk végén található kérdőív kitöltésével!

Bárki megtapasztalhatta, aki építkezik vagy felújít, hogy bizony sokat kell várakozni szakemberre, de a Mapei Kft. most fel is mérte, méghozzá ágazati bontásban, hogy pontosan mennyit. A társaság elküldte lapunknak a felmérést összegző prezentációt, amelyből kiderül, hogy a szakemberhiány felmérésére 9000 fős, nemre, településtípusra és régióra bontott, reprezentatív mintán végeztek országos kutatást. Az első adatfelvétel ideje 2020. februárja volt, ezt követően 2020. júliusában megismételték az adatfelvételt. A kutatásban azt mérték fel, hogy aki az elmúlt 1 évben keresett szakembert, mennyi időt várt a megkeresésétől a munka elkezdéséig. Mindezt önkitöltős online kérdőívvel mérték. A válaszadónak ki kellett választania, hogy milyen szakembereket keresett az elmúlt egy évben, majd a keresett szakemberenként 8 kategória segítségével kérdezték meg, hogy mennyit várt rá, valamint hogy melyik településen él. A válaszkategóriák számtani közepét véve alapul (illetve az 1 évnél hosszabb időszak esetében 400 napot) a várakozási időket válaszadónként és szakmánként napokra számolták át, és az ily módon képzett átlagok adják a kutatási eredmények alapját.

Nos, az adatok összegzése azt mutatta meg, hogy jelentősen, mintegy 12 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány idején a szakemberhiány Magyarországon. Amíg februárban átlagosan 135 nap telt el egy építőipari szakember felkeresése és a munka megkezdése között, addig júliusban 119 nap volt az átlagos várakozási idő. A legtürelmesebbnek a villanyszerelőt keresőknek kell lenniük, mert ebben a szakágban 130 napos a várakozás. Ugyancsak nehéz burkolót (124 napos várakozás) és bádogost (123 napos várakozás) találni, az épületgépészek 101 nappal a mezőny közepén tanyáznak.

A régiós bontás komoly szórást mutat. A legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol 156 napos a várakozási idő a teljes építőipart tekintve, de Komárom-Esztergom és Vas megyében is 150 feletti ez a szám. Budapesten és Pest megyében 128 napos az átlagos várakozási idő, a legkönnyebben pedig Bács-kiskun megyében találni szakembert, amit messze az átlag alatti, de még így is 121 napos várakozási idő jelez.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint az ideális várakozási idő egy-két hónap lenne. A felmérés végkövetkeztetése szerint a szakemberhiány csökkenésének az oka a beruházások és felújítások lassulása, valamint a külföldön dolgozó szakemberek tömeges hazatelepülése. A szakemberhiány csökkenése átmeneti. Az építőipar élénkülésével, valamint a nemzetközi járványügyi helyzet normalizálódásával visszaáll a korábbi szintre. A jelenlegi helyzet lehetőséget kínál a külföldről hazatelepült szakemberek a megtartására. Azonban ehhez versenyképes feltételeket kell kínálni a szakembereknek.

Önt hogyan érinti a koronavírus okozta építőipari visszaesés? Töltse ki a kérdőívünket!

építőipar