Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2001. május

A fűtési költségmegosztás előnyei és lehetőségei

 4653
1

A fűtési költségmegosztás előnyei és lehetőségei cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kattogó radiátorok

Csorba Tamás |  30 854
1

Nagy örömömre szolgál, hogy ismételten papírra vethetek egy (remélem nem csak számomra) érdekes esetet az élet nagy színpadán játszódó témák közül. Ebben az írásomban a fűtési rendszerekben keletkező és az üzemeltető részéről egyáltalán nem kívánatos, ill. őt felettébb zavaró hangokról és zajokról lesz szó. Természetesen arra is kitérek, hogyan lehet az ilyen jellegű kellemetlenségeket elkerülni, illetve egyes esetekben orvosolni. Már elöljáróban szeretném leszögezni: ez a témakör igen szerteágazó területeket ölel fel és ezen területnek csak egy szűk szegmensével foglalkozom ebben a rovatban. Nem térek ki a fűtőközeg áramlási sebessége miatt fellépő hanghatások keletkezésének okaira, az ún. szelepzajokra és más, pl. csobogás, illetve csurgó hangok keletkezése és elhárításának lehetőségeire sem, melyek szintén sok bosszúság okozói lehetnek. Az ezzel kapcsolatos írás lehetőségét meghagyom más - nálam hozzáértőbb - szakember számára. De lássuk csak, miről is lesz szó!

Nagy terek fűtése IV.

 4647

Nagy terek fűtésénél meg kell említenünk még az ipari hőlégfúvók alkalmazását. A hőlégfúvókkal a földgáz vagy PB gáz elégetésével termelt hőenergiát hasznosítjuk az elhelyezésükre szolgáló helyiségek fűtésére. A hőlégfúvóban a gázégő által felmelegített kazántesten keresztül ventilátorral történik a levegőátvitel. A kazántest korrózióálló anyagból, hegesztéssel készül. Az égők atmoszférikusak ill. befúvásosak lehetnek. Az égők gyújtása nagyfeszültségű szikrával, az égésbiztosítás ionizációs lángégővel történik.

Központi porszívó, a kihasználatlan lehetőség III.

Kucsera Mihály |  3020

A ´90-es években ez az új komfort néhány röpke év alatt vált közismertté. Eleinte főleg az újdonságra fogékony, majd inkább az egészségére érzékeny építkezők körében lett népszerű. Az egészség és a tiszta környezet egyre fontosabb érték, a központi porszívó pedig ennek egyik garanciája, mivel a beszívott levegőt a kültérbe fújja és ezáltal lényegesen csökkenti a levegő portartalmát. Mára a korszerű otthonokban a központi fűtéshez hasonlóan egyre elengedhetetlenebb, és legalább a 2"-os PVC szívóhálózatot szokás – bárki számára elfogadható költséggel – az építés során beszerelni. A beüzemelés utólag is bármikor elvégezhető. Ez az előszerelés úgy növeli az ingatlanértéket, hogy a beruházási költséget szinte alig növeli és egyúttal választási lehetőséget hagy a lakónak, hogy a tetszése szerinti készüléket telepíttesse.

Elévülés az adózásban

Vadász Iván |  5383

Elévülés az adózásban cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Hungarotherm Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás

 2637

Hungarotherm Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A távfűtésről és a kapcsolt energiatermelésről I.

 4455

A távfűtésről és a kapcsolt energiatermelésről I. cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

A fűtés története

 9507
1 5 (1)

A fűtés története cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Költségvetés-készítő programok - Számítógép felhasználás lehetőségei az épületgépészetben V.

 2891

Cikksorozatunkkal elérkeztünk addig a pontig, ahol egy valóban sajátosan épületgépészeti alkalmazási lehetőséget, nevezetesen a költségvetés-készítő programokat szeretnénk figyelmükbe ajánlani.

SZJ számok

 3031

SZJ számok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.