Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2004. november

Megújuló energiák lehetőségei az energiaellátásban

 5068

Az energiát az elsődleges/primer (fosszilis/hagyományos - szén, kőolaj, földgáz -, nukleá­ris és megújuló) energiahordozók és az ezekből külön­böző technoló­giákkal nyert másodlagos energiafajták (villamos energia, benzin, dí­zel, biodízel, bioalkohol, biogáz, hidrogén) felhasználásá­val nyer­jük.

Kád-zuhanycsapok

 12 760

Kád-zuhanycsapok cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Az irányító

 11 025
1 5 (1)

Vári Emil életútja tipikusnak mondható abból a szempontból, hogy mint hazánkban sokaknak, neki is nagy változást hozott az életében a rendszerváltás. Addig (évtizedekig) egy helyen dolgozott, a rendszerváltás után viszont már öt-hat munkahelyet is megjárt. Ami különlegessé teszi őt, az, hogy épületgépész mérnöki diplomával nagy kivitelezések építésvezetője lehetett. Az alábbiakban szakmai pályafutásának érdekesebb pontjait emeltük ki.

Az ukrán példa

 11 196

Egy több mint tíz évvel ezelőtti ukrajnai (vagy magyar?) túra emlékei kísértenek. Átérve a határon már a vasútállomáson érdekes épületgépészeti megoldás ejtette rabul kis csoportunkat. Az illemhelyen derékig bebetonozott WC-csészéket láttunk, melyeket így csak nagy nehézségek árán lehetett volna ellopni.

Box a szén-monoxiddal

Orbán Sándor |  14 332
1

Ez az a téma, amiről nem lehet eleget írni és beszélni. Sajnos hazánkban évről évre egyre több füstgázbaleset van, de remélem, ez a tendencia hamarosan megfordul! Ezt az újságot sokan olvassák; gépészek, kereskedők, szakemberek, talán még laikusok is. Szeretnék most arról írni, mit lehet szerintem tenni a balesetek elkerülése érdekében.

Elektromos kazán

 20 441
1 3 (1)

Magyarországon a vezetékes földgáz egyeduralma miatt az elektromos fűtés csak az ellátatlan területeken van terjedőben, illetve különleges esetekben, amikor a fogyasztó egyedi szempontok alapján dönt az elektromos fűtés mellett.

Fűtési rendszerek korszerűsítése II.

 12 020

Egy közepes méretű vállalkozás már bátran pályázhat középületek épületgépészeti felújítására is, sőt némi ismeretséggel rendelkezvén (a felújítandó suliba jár a szomszéd Pistikéje) javaslatot is tehet a projekt beindítására. Írásunk olyan segédlet, ami egy nem szakmabeli (pl. iskolaigazgató) számára is világosan felvázolja a lehetőségeket. A mostani, második részben a fűtési rendszer részeit vesszük górcső alá.

Időhúzás tizenegyes

 4190

Valószínűleg sokan (és itt inkább a férfikollégákra gondolok) emlékszünk még arra, amikor gyermekkorunkban a grundon vagy a játszótéren való focizás közben felhangzott az éppen vesztésre álló csapat tagjának szájából a szózat: időhúzás tizenegyes! Nos, akkoriban büntetés járt az időhúzásért, manapság az építőiparban sok pénzt lehet nyerni vele. Az alábbiakban egy olyan esetről olvashatnak, amikor az igazság győzött - sajnos, ez fordul elő ritkábban...

Szivattyús melegvíz-fűtési rendszerek légtelenítése

Szőke Szabolcs |  79 001
1

A napjainkban kivitelezett fűtési rendszerek keringését kivétel nélkül szivattyú biztosítja, emiatt a rendszerben felhasználható nyomás, az áramlási sebességek nagyságrendekkel nagyobbak a hagyományos gravitációs vagy kis emelőmagasságú szivattyúval kialakított rendszerek hasonló adatainál. Ez nem csak azt jelenti, hogy szabadabb vezeték-elhelyezéssel, kisebb átmérőkkel lehet a hálózatokat kialakítani a tervezőknek, kivitelezőknek, hanem azt is, hogy például számos légtelenítési problémával néz szembe az, aki nem veszi figyelembe a megváltozott rendszerjellemzőket. A hálózatok légtelenítése és annak megoldása sok esetben felületesen kezelt feladatkör, pedig megfelelően kiválasztott és beépített szerelvényekkel sok esetben elérhető a problémamentes üzemelés, valamint a rendszerek egyes elemei élettartamának növekedése.

Vízkő a gyakorlatban

 8635
1

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap az utóbbi időben olvasói levelek nyomán többször is foglalkozott azokkal a problémákkal, melyeket az épületgépészetben a vízellátásnál, a melegvíz-fűtésnél a nem megfelelő vízminőség okozott. Ez az írás a vízkezelést, mint szolgáltatást végző szakember nézőpontjából kísérli meg körbe járni a témát. Nem tér ki mindenre, csak a melegvíz-fűtésekre szorítkozik.