Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2011. szeptember

Gázkészülékek cseréjének egyszerűsített eljárása

|  9586

Jelenleg egy új gázfelhasználó gázhoz való hozzájutása egy rendezett folyamat. Az 1969. évi VII. törvény óta eltelt több mint 40 év alatt ez a folyamat többszöri szabályozás ellenére sem változott, legfeljebb egyes szereplők új megnevezését kellett megtanulnunk, mint például a gázfogyasztó ma már gázfelhasználó, a gázszolgáltató pedig elosztói engedélyes. Ebben a folyamatban meghatározó szereplő még a tervező, a kivitelező, a műszaki ellenőr, akik mellett közreműködők még a létesítéshez szükséges engedélyek kiadói is.

A hegesztett acélcső: szerkezeti kontra vezetékcső

|  9470
1 5 (1)

A hosszvarratos hegesztett acélcsövek minősége az elmúlt néhány évtizedben, elsősorban a hegesztéstechnológia fejlődésének köszönhetően, jelentősen javult. A jobb minőségű csöveket, amelyek olcsóbbak a varratnélküli csöveknél, bátran használják a felhasználók különböző vezetékek építéséhez. Ez csak akkor okoz problémát, ha a nem megfelelő csöveket alkalmazzák.

Panelfelújítás csak minősített cégekkel

|  2712

A Zöld Beruházási Rendszer keretében a panel lakóházak energiahatékonysági felújítási munkáit végző szakkivitelezőknek 2011 májusa óta kötelező minősítést szerezniük. A rendszer kidolgozását és bevezetését az elmúlt kormányzati ciklusokban a közpénzek felhasználása körül tapasztalt visszaélések, a felszámolásba menekülő kivitelezők, illetve a szakszerűtlen munkát végző és a hatósági előírásokat megsértő cégek tették indokolttá.

Generációs különbségek

Meyer József |  2331

Ebben az írásban jórészt a kivitelező kollégák szemszögéből tekintjük át a személyi és technikai feltételek drámai változását, természetesen úgy, hogy az egyszerűsítésekben és elnagyolásokban teret hagyunk számos egyéni ellenvéleménynek, illetve továbbgondolásnak.

Hőszivattyú: a szakemberek és a megrendelő korrekt viszonyának alapjai II.

Chiovini György |  4098

2008-tól kezdve csökkennek a hőszivattyú-eladások Németországban. Egyre nagyobb lett az elégedetlen megrendelők száma is. Az elégedetlenség jellemző oka: nagy áramszámla. Folytatjuk és egyben le is zárjuk cikksorozatunkat.

Fizetésképtelen a cég – mit tehet az adós és a hitelező?

Dr. Kugler Zsolt |  3161

A világban és ezzel összefüggésben Magyarországon is uralkodó kedvezőtlen gazdasági környezet szükségszerű velejárója a piaci szereplők fizető- képességének csökkenése, illetve egyre több cég teljes fizetésképtelensége.

Fűtéstechnikai (kazán-) gyártók szakmai támogatása

|  7753

Fűtéstechnikai (kazán-) gyártók szakmai támogatása - áttekintő táblázat

Csepeli Központi Szennyvíztisztító telep

|  5810
1 5 (1)

Budapesten az első szennyvíztisztítót 1966-ban építették Dél-Pesten, mely 80 000 m³ szennyvizet tisztított meg naponta. A következő telepet 1980-ban adták át Észak-Pesten 200 000 m³/nap teljesítménnyel. A két szennyvíztisztító összesen 280 000 m³ vizet tisztított meg naponta, miközben Budapesten 500 000 m³/nap szennyvíz keletkezett. Így szükségessé vált egy harmadik telep építése is, mely a fennmaradó tisztítatlan szennyvizet megfelelő kezelés után a Dunába engedi.

Hozzászólás Chiovini György  Hőszivattyú: a szakemberek és a megrendelő korrekt viszonyának alapjai című szakcikkéhez

|  1815

Mindenekelőtt köszönetemet szeretném kifejezni a szerzőnek, hogy a témával elfogulatlanul foglakozik. Ezzel valóban segítségére lehet a hőszivattyúzás iránt továbbra is érdeklődő megrendelőknek. További érdeme a cikknek, hogy részletezi a hőszivattyús projektek meghatározó fázisainak szakmai alapjait, és ilyen módon alapigazságokat fejez ki.