Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtés erjesztett szalmával

| |  2092 | |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fűtés erjesztett szalmával

Japán kutatók megterveztek és a gyakorlatban is megvalósítottak egy szalmaházat a Hokkaido szigeti Taikicso városban, amelyet a falakra helyezett szalma erjedése fűt. Az ötlet a Waseda egyetem fiatal diákjainak egy csoportját dicséri.

A hideg hónapok alatt a Recipe To Live-nak elnevezett szalmaház a meleget a ház külső burkolatára erősített, speciális akril rekeszekbe elhelyezett szalma komposztálódásából nyeri. Ez a japán „Bokashi”  módszer lehetővé teszi, hogy az erjedés szagát ne lehessen érezni. A mikrobás erjesztés következtében a szalmaházban maximum 4 hétig tartani lehet a 30 fokos hőmérsékletet.

A meleg évszakban viszont a szalmát átlátszó rekeszekben a ház belső falaira rakják, ami dupla haszonnal jár: árnyékolják a napsugarakat és ezzel megakadályozzák a szobák túlmelegedését és megtörténik a természetes párásítás is a szalma fokozatos kiszáradásával.

Alternatív fűtésKomposzt