VGF&HKL szaklap

A szén-monoxid-mérgezés jó sztori!

| |  2182 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A szén-monoxid-mérgezés jó sztori!

Mi történik ma egy CO-mérgezéses balesetnél? Kiszállnak a „hatóságok” és a média. Utóbbi lead egy riportot, amelyben a tűzoltó nyilatkozik, hogy nem nyilatkozhat, de sejteti, hogy a kémény volt a ludas, és egy szerelő azt mondja, hogy fontos karbantartani a gázkészüléket. A média ezután kiszáll, mert másnap már nem hír a hír. A hatóságok vizsgálódnak, aztán pár hét-hónap múlva egy újabb aktát helyeznek a felső polcra, és részükről is vége az ügynek. Mi nem történik? Tisztességes tájékoztatás, illetve az eredmények összesítése és kiértékelése, tanulságok levonása és ezek alapján szükségesnek mutatkozó változások bevezetése.

Mi történik ma egy CO-mérgezéses balesetnél? Kiszállnak a „hatóságok” és a média. Utóbbi lead egy riportot, amelyben a tűzoltó nyilatkozik, hogy nem nyilatkozhat, de sejteti, hogy a kémény volt a ludas, és egy szerelő azt mondja, hogy fontos karbantartani a gázkészüléket. A média ezután kiszáll, mert másnap már nem hír a hír.

A hatóságok vizsgálódnak, aztán pár hét-hónap múlva egy újabb aktát helyeznek a felső polcra, és részükről is vége az ügynek.

Mi nem történik? Tisztességes tájékoztatás, illetve az eredmények összesítése és kiértékelése, tanulságok levonása és ezek alapján szükségesnek mutatkozó változások bevezetése. Az elmúlt két hónapban történt esetekről szóló híradások kiváló példával szolgálnak arra, hogy a közmédiának a CO-mérgezés baleseti része csak az érdekes, nem pedig a tanulságok levonása. Hozátenném: ez nem is az ő dolguk! Cikkünk végén felvázolunk egy megoldási lehetőséget, de addig lássuk a híreket:

 

CO-mérgezés egy fővárosi sportlétesítményben

Magas szén-monoxid-koncentráció miatt kellett kiüríteni egy pesterzsébeti sportlétesítményt szombat délután. Hat embernél enyhe szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Palotás István, az ESMTK Pesterzsébeti Jégcsarnok létesítmény-koordinátora az MTI érdeklődésére elmondta: a hűtőkonténer technikai hibája okozta a rendellenességet.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint egy 20. kerületi sportlétesítményben rendellenességet jelzett a szén-monoxid-érzékelő. Mire a tűzoltók kiérkeztek, az épületet a fenntartók csaknem teljesen kiürítették. Az épület előtt 30 ember várakozott, további 5 embert a tűzoltók kísértek ki.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálata 8 embert vizsgált meg, ötüknél állapított meg enyhe szén-monoxid-mérgezést. Mivel a vizsgálat még tart, egyelőre nem tudni, hogy kórházba kell-e vinni őket - mondta el Kisdi Máté.
A jégcsarnok létesítmény-koordinátora is megerősítette, hogy a szén-monoxid érzékelő jelzése után azonnal megkezdték az épület kiürítését. Palotás István elmondta, hogy közönségkorcsolyázás volt éppen, amikor az eset történt. A jégcsarnok a hiba kijavításáig zárva tart - tette hozzá.

 

Halálos szén-monoxid-mérgezés Pécsen

Pécs, 2015. január 3., szombat (MTI) - Meghalt egy ember szén-monoxid-mérgezésben szombaton Pécsen - tudatta honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
A közlés szerint az eset egy Komlói úti melléképületben történt, ahol nem működött megfelelően a szabálytalanul, házilag beépített cserépkályha.
Hozzátették: a lakás nem volt felszerelve szén-monoxid érzékelővel, amely jelezhette volna a mérgező gáz felhalmozódását.

Pécs, 2015. január 3., szombat (MTI) - Szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy háromtagú komlói családot vittek kórházba a mentők szombaton - tájékoztatott honlapján a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
A közlés szerint a mérgezés a mecsekjánosi városrész Fő utcájának egyik családi házában történt. Miután a tűzoltók magas gázkoncentrációt mértek az épület kazánházában, a fűtőberendezés kikapcsolása után kiszellőztettek.

 

CO-mérgezés történt Budapesten – 3 gyereket vittek kórházba

Szén-monoxid-mérgezés miatt megfigyelésre kórházba szállítottak hét embert, köztük három gyermeket egy Budapest IX. kerületében található lakásból - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője.
Kisdi Máté elmondta: a Gát utca első emeletén található lakásban összesen tízen voltak, köztük négy felnőtt és hat gyermek. A helyszínen az FKI doktorszolgálata és a mentők is megvizsgálták őket. A négy felnőttet és három hat év alatti gyermeket a mentők biztonsági okokból, megfigyelésre kórházba vittek.

 

Szén-monoxid-mérgezéssel vittek kórházba egy nőt Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2014. december 31., szerda (MTI) - Szén-monoxid-mérgezéssel vittek kórházba egy nőt Nyíregyházán szerda este - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a nő lakásához a helyi tűzoltókat riasztották miután rosszul lett a fürdőszobában.
A lakásban volt telepített szén-monoxid-érzékelő, de nem jelzett, a tűzoltók mérése viszont kimutatta a mérgező gáz jelenlétét, szerencsére alacsony koncentrációban.
A lakást átszellőztették, s a gázszolgáltató szakemberei állapítják majd meg, honnan került a szén-monoxid a fürdőszobába.

 

Két gyermeket kórházba vittek Vácról szén-monoxid-mérgezés gyanújával

Vác, 2014. december 29., hétfő (MTI) - Kazánhiba miatt szén-monoxid szivároghatott egy váci lakásba, két gyermeket és egy felnőttet kórházba vittek - tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő délelőtt az MTI-t. Csámpai Attila közlése szerint a Tábor közi lakásban egy felnőtt és hat gyermek tartózkodott, két gyermek lett rosszul, egyikük el is ájult. A mentők a két gyermek mellett a velük lévő felnőttet is kórházba vitték. A váci tűzoltók ellenőrző méréseket végeztek, de a műszerek nem mutattak ki szén-monoxidot. Hogy valóban a gáz okozta-e a rosszullétet, azt a vérvétel után lehet majd megmondani - tette hozzá a szóvivő.

A tűzoltók megállapították, hogy a kazán füstelvezető csöve több helyen kilyukadt, feltételezésük szerint ott áramolhatott ki a szén-monoxid. A tüzelőberendezés használatát megtiltották, de az épület fűtését a lakók meg tudják oldani - közölte Csámpai Attila.

 

Szén-monoxid miatt többen rosszul lettek a rendőrség Teve utcai székházában

Budapest, 2014. december 27., szombat (MTI) - Szén-monoxid belégzése miatt többen rosszul lettek a rendőrség fővárosi Teve utcai székházában szombat este, kilenc embernél enyhe mérgezést állapítottak meg - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel. Kiss Norbert elmondta, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóegységeit szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt riasztották az épülethez. Az Országos Mentőszolgálat munkatársaival közösen 27 embert vizsgáltak meg, és kilencnél enyhe mérgezést állapítottak meg.

Az épületet átvizsgálták, kismértékű szén-monoxid-koncentrációt mértek több emeleten, jelenleg keresik, hogy honnan áramolhatott a gáz az épületbe. A székházat kiürítik. Papp Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy több munkatársuk rosszul lett az épületben, ezért kihívták a katasztrófavédelmet. Közölte: a tevékenységirányítási központ zavartalanul üzemel, nincs fennakadás a segélyhívások fogadásában és kezelésében. Az Országos Mentőszolgálat ügyelete későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

 

Három embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezéssel Budapesten

Budapest, 2014. december 14., vasárnap (MTI) - Három embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával Budapesten, a XIV. kerületi Szederkény utcából, ahol egy tizenhárom lakásos társasházban több szén-monoxid-érzékelő berendezés is bejelzett vasárnap éjjel - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem. A tűzoltók a lakóépületből huszonhat embert menekítettek ki az utcára, közülük huszonháromnak nem esett baja. A ház egyik első emeleti lakásában magas gázkoncentrációt mértek, ezért a gázszolgáltató szakemberei az itt működő gázkészüléket lekapcsolták, az érintett lakást pedig kizárták a rendszerből. Miután a tűzoltók átszellőztették és átvizsgálták a lakóépületet, a kimenekített lakók visszatérhettek otthonukba.

 

Négy ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Miskolc, 2014. december 9., kedd (MTI) - Szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek négy embert kórházba a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongáról kedden - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Dojcsák Dávid azt mondta: a lakásban kilencen tartózkodtak. Két felnőttet és két gyermeket vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával a mentők, további öt embernek el kellett hagynia az ingatlant.

 

Szén-monoxid-mérgezés egy szombathelyi lakásban

Szombathely, 2014. december 9., kedd (MTI) - Szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba három embert Szombathelyen hétfőn a későesti órákban - közölte honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A katasztrófavédelmet a mentőszolgálat munkatársa értesítette, mert a Paragvári utcában egy lakó rosszul lett, és a tünetek alapján szén-monoxid-mérgezésre gyanakodtak. A tűzoltók a lakás fürdőszobájában magas gázkoncentrációt mértek, ezért a mentők az ott lakó három embert megfigyelésre kórházba vitték.

Megállapítható, hogy a CO-mérgezések után sohasem történik meg a vizsgálati eredmények publikálása, közkinccsé tétele, összesítése a különböző szakhatóságok részéről, és végképp nem vonja le senki a tanulságokat, aminek alapján intézkedéseket lehetne tenni az optimalizálásra. Egy épületgépész munkacsoport közel két éve dolgozik az alábbi ábrán látható megoldáson:

 

 

Jelen pillanatban mind a CO-mérgezéses esetek kivizsgálása, mind a vizsgálat eredményeinek felhasználása elégtelen!

 

Még két érdekesség

A kéményseprő a szabályozás szerint, ha valami rendellenességet tapasztal, levelet kell, hogy írjon a gázszolgáltatónak, jelezve, hogy életveszélyes állapot áll fenn, ezért zárja el a gázt. Ezután intézkedik a gázszolgáltató, 8-10 napos átfutással! Nonszensz!

A törvény kötelez bizonyos közintézményeket, hogy telepítsenek CO-vészjelzőt, de nem határozza meg ezek típusát, így gagyi is használható. A biztonságos megoldás az lenne, ha egyrészt nem csak a közintézmények, hanem a lakosság, azaz az igazán veszélyeztetettek is kötelezve (és támogatva) lennének arra, hogy akinek nyílt égésterű tüzelőberendezés üzemel a lakóterében, az minőségi CO-vészjelzőt használjon (engedélyezett típusok megnevezésével!), sőt, a gázkészüléket használók olyan technikát kapjanak, amely nem csak jelez, hanem önállóan lekapcsolja a készüléket veszély esetén! Ez jelentene valódi biztonságot.

Baleset