Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Elektromos központi fűtéssel kísérleteznek Európában

| |  2420 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elektromos központi fűtéssel kísérleteznek Európában

Megújuló energiákkal foglalkozó szervezetek izgalmas kísérletbe fogtak: elektromos bojlerekben és hőtárolós fűtőrendszerekben tárolják a megtermelt energiát. Ebben még nem lenne semmi új, ám a RealValue projekt a háztartásokat egy nagy, központilag szabályozható rendszerbe foglalja. Így hatalmas tárolókapacitás jön létre.

A kísérletben ír, német és lett lakásokat, összesen 1250 háztartást kapcsolnak össze. A 36 hónapig futó projektben résztvevők ajándékba kapják a hőtárolós fűtőrendszert, villanyszámlájuk egy részét jóváírják, cserébe lemondanak termosztátjaik saját beállításáról. A hálózatba kötött fűtőkészülékeket a központi rendszer vezérli az elosztóhálózat pillanatnyi terhelése, az időjárás és a lakások termosztátjainak adatai alapján. 26-27% energiamegtakarítást prognosztizálnak a szervezők, finomabb energiaszabályozás és csökkenő csúcsterhelések mellett.

Számításaik szerint mintegy 55 GW csúcskapacitás jön létre a korszerűtlen bojlerek és hőtárolók lecserélésével, és további 93 GW energia tárolható a hagyományos hősugárzók kiváltásával.

Jócskán vannak távlatok a központi vezérelt elektromos fűtésrendszerben, hiszen a skandináv államokat és Franciaországot leszámítva 10% alatt van az elektromos energiával fűtött háztartások aránya Európában.

Forrás: realvalueproject.com

Alternatív fűtésElektromos fűtésEnergiahatékonyságTudomány